Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jan Bonga

Ondanks signalen van het personeel werd er te weinig gedaan aan misstanden in verpleeghuis Jan Bonga. 'Hoe kan dit in hemelsnaam gebeuren?', vraagt Conny zich af.

Helaas is er weer een instelling negatief in de media gekomen: verpleeghuis Jan Bonga in Amsterdam. Natuurlijk is het goed om misstanden in het nieuws te brengen. Men moet op de hoogte zijn van wat er speelt in de gezondheidszorg. De pers besteed dan ook veel aandacht aan verpleeghuizen en verzorgingstehuizen. Als er weer iets gebeurd is op het gebied van zorgverlening staat het breeduit te lezen in allerlei kranten. En terecht. Het zijn instituten waar veel geld mee gemoeid is. Dit wordt gefinancierd door gemeenschapgeld. Bij wet is een en ander geregeld om de zorg verantwoord en volgens de normen kwaliteitszorg te leveren aan de mensen die hier recht op hebben.

 

Gekwalificeerd personeel 

Ondanks de wet gebeuren jammer genoeg telkens dingen waarvan ik denk: hoe kan dit in hemelsnaam gebeuren? De drie artsen die bij Jan Bonga werkten, hadden hun bevindingen gemeld. Ze zijn opgestapt omdat ze de zorg in het verpleeghuis te slecht vinden. Er zou te weinig (gekwalificeerd) personeel aanwezig zijn. Daardoor werden gezondheidsproblemen van voornamelijk dementerenden niet tijdig opgemerkt. De directie heeft niets gedaan met deze signalen.

 

Inspectie 

Het is schrijnend te noemen dat er zo wordt omgegaan met mensen die totaal afhankelijk zijn. En er wordt weer eens een smet geworpen op de ouderenzorg. Er wordt nu toezicht gehouden op het verpleeghuis. Waarschuwingen en het opstappen van de artsen waren kennelijk niet genoeg. Hopelijk is het duidelijk dat de inspectie van de gezondheidszorg altijd vinger aan de pols moet houden, ondanks mooie wetten.

 

Lees meer over de misstanden in verpleeghuis Jan Bonga in het TvV dossier

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.