Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Je zal het maar hebben

Voor ééns en altijd klaar zijn met het gestaar en duidelijkheid verschaffen. Dat is de boodschap van het programma ‘Je zal het maar hebben’ van BNN dat recent weer van start ging.
Je zal het maar hebben

 

Je zal het maar hebben is een programma waarin drie jongeren vertellen over hun ziekte, hun levensverhaal. Een programma waarin BNN vooral ook de ‘leuke’ kant willen benadrukken.

Voor mij deze week een speciale aflevering want één van de drie mensen, het meisje dat geïnterviewd werd en vertelde over haar ziekte Cystic Fibrosis (taaislijmziekte), is een bekend patiëntje op de afdeling. Deze week heb ik voor haar gezorgd en het viel het me al op hoe nuchter ze over haar ziekte praatte. Ze had vanaf minuut één al een intrigrerende werking op me. Dit kwam ook naar voren in het programma. Want hoe tegenstrijdig is het wanneer je weet dat je niet heel oud zult worden maar toch nog zo geniet van de dingen die je wel kunt…

Ze staat op de lijst voor een longtransplantatie en over die gekoesterde hoop op nieuwe longen vertelde ze uitvoerig. Maar ook over de beslissing die ze heeft gemaakt om niet meer op de lijst te willen staan voor een eventuele tweede transplantatie. Een jonge meid met al haar onzekerheden, twijfels, maar vooral met een bepaald soort humor, wat haar zo typeert. Ze kwam helemaal goed naar voren in het programma; zoals mijn collega’s en ik haar ook kennen.

Die nacht na het programma had ik nachtdienst. Omdat ze altijd tot laat wakker is konden we het er nog even over hebben. ‘Heb je het gezien?’ vroeg ze opgetogen toen ik binnen kwam. Ik vertelde hoe mooi ik het had gevonden. De telefoon stond tot laat roodgloeiend, maar ze genoot met volle teugen van de aandacht. Ze had haar verhaal verteld.

Kijk jij als pleeg ook zo graag naar gezondheidsprogramma’s en  ziekenhuisseries? Of vind je dat dan geen ontspanning meer?

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.