Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Jij verdient een bonus

Als gediplomeerde, ervaren verpleegkundige ben je tegenwoordig zeldzaam goed. Waarom zou je daar geen slaatje uit slaan?

Het kabinet wil flink bezuinigen op de zorg, maar tegelijkertijd groeit door de vergrijzing de vraag naar gekwalificeerd personeel. Jij bént dit! Waarom zou je daar niet wat meer gebruik van maken?

Stap morgenvroeg gelijk eens bij je directie naar binnen en vraag gerust: ‘Welke inspanningen gaat u verrichten om mij te behouden?’ Neem gelijk een ‘wegloophouding’ aan en laat wat personeelsadvertenties van het concurrerende ziekenhuis pardoes uit je mapje vallen. Spring op het bureau van de directeur, laat een ijzige stilte vallen en neem het woord.

‘Ik dacht zelf aan een mobiele telefoon, een laptop, fiets of auto van de zaak maar een jaartrajectkaart voor de trein is ook goed, wel eerste klas natuurlijk. Een keer per maand wil ik aan het begin van mijn dienst, onder luid applaus van de voltallige Raad van Bestuur, over een rode loper het ziekenhuis binnen stappen. Ter voorkoming van een burn-out wil ik om de twee maanden (op kosten van de zaak) naar een kuuroord. Ver weg, zodat ik geen naakte collega’s tegenkom.

Ik wil een kleurenanalyse voor mijn kleding en make-up want door steeds in het wit te werken loop ik kans kleuren-gedesoriënteerd te raken. Verder wil ik veilige schoenen, voetmassages en een persoonlijke kok. Na de lunch wil ik relaxen in een loungeruimte met ligbedden, klankschalen, aromatherapie en psychedelische muziek. Ik wil dat de aannemer die zoveel verdiende aan het ziekenhuis met een forse korting een keuken bij mij aanbouwt. Ik wil na een nachtdienst thuis gebracht worden, IK WIL EEN BONUS!’

Vergeet daarna niet adem te halen.

Waarom zou je het niet proberen? Als je nog niet durft maak dan een beginnetje en vraag of je naar het Nursing Event 2010 mag. Zeg dat je bereid bent jouw kwaliteit, en dus je waarde, te verhogen en daar mag het ziekenhuis de vruchten van plukken. Lijkt me een koud kunstje. En anders kun je nog altijd freelance verpleegkundige worden. Tips daarvoor krijg je tijdens de workshop Starten als freelance-verpleegkundige op het Nursing Event. Dan mag je zelf bepalen wie je baas is. Succes!

Marcellino Bogers (1957) van huis uit psychiatrisch verpleegkundige, maar tegenwoordig congresontwikkelaar bij Elsevier Gezondheidszorg, cabaretier en dagvoorzitter op het Nursing Event. Hij is auteur van het boek Humor als verpleegkundige interventie. In aanloop tot het Nursing Event schrijft hij wekelijks een blog op Nursing.nl. www.marcellinobogers.nl

9 REACTIES

 1. Leuk stukje! Maar om de twee maanden naar een kuuroord, dat zal er wel niet inzitten. Ik ben al blij als ik tijdens de overdracht rustig mijn koffie op kan drinken, zonder dat de teamleider in mijn nek zit te hijgen dat ik aan het werk moet! Laat staan een bonus!
  Ik ben blij met dit beroep, de waardering die ik van de zorgvragers krijg is voor mij al een bonus op zich.

 2. Lees alle reacties
 3. Beste Tessa,
  Het gaat echt kantelen, nog even en er wordt om je gevochten. Tussen 2010 en 2025 zal volgens de laatste voorspellingen zal de vraag in de zorg met 40% toenemen.
  Er wordt ingezet op strategisch personeelsbeleid;parkeervergunning, flexibele werktijden, carierepaden, kraptetoeslag, aanbrengpremie, vitaliteitsbeleid enz.

 4. Wel leuk maar dat werkt niet..!! Bij ons in Eindhoven is het gewoon zo: Wil je meer? Dan kan je dat wel vergeten. Ga je weg zijn er voor jou 10 anderen is er gezegd..!
  Nou dat schiet ook helemaal niet op. Met mijn ruime ervaring kan ik helaas alleen zelf mee uit de voeten en is dat erg handig voor MEZELF maar niet voor het ziekenhuis helaas..!

 5. Prachtige blog 😀
  Gheheh, dit roep ik al een tijdje. Verpleegkundigen worden schaars en we weten allemaal wat er met schaarse goederen gebeurt, prijsgewijs. (Marktwerking!)
  Priceless: “Een keer per maand wil ik aan het begin van mijn dienst, onder luid applaus van de voltallige Raad van Bestuur, over een rode loper het ziekenhuis binnen stappen.”
  Over die klankschalen en aromatherapie moeten we het echter nog eens hebben!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.