Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Jongeren gezocht!

Waar zijn al die jongeren als we ze nodig hebben?

Dat zal menig hoofd van de personeelsafdelingen van ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties verzuchten, als de zoveelste vacature niet wordt ingevuld.

Al in 2007 werd geconstateerd dat er steeds minder jongeren een baan in de zorg nastreven. En recent nog gaf een onderzoek van de vakbond AbvaKabo FNV aan,. dat er wat moet veranderen aan de arbeidsvoorwaarden als jongeren de zorg aantrekkelijk gaan vinden.

Ik merk het op alle fronten: de laatste twintiger die ik in de thuiszorg ben tegengekomen als collega is al weer enkele jaren terug. En in het verpleeghuis waar mijn moeder woont, kom ik ze ook al niet meer tegen. ‘We vergrijzen behoorlijk’ hoor ik van collega’s.

Meer dan vijftig procent van de werkers bij mijn thuiszorgorganisatie is ouder dan 45. Natuurlijk, oudere werknemers hebben meer ervaring waardoor de kwaliteit van zorg gewaarborgd is. Daar tegenover staat dat oudere werknemers ook hoger in de salarisschaal zitten en de loonkosten zwaarder drukken op de toch al niet ruime budgetten in de zorg.

Hoe interesseer je jongeren om een van de mooiste beroepen die je kunt bedenken, te kiezen? Een goed salaris, ontplooiingsmogelijkheden, loopbaanbegeleiding, een dienstverband van minstens 32 uur, zodat je ook financieel zelfstandig kunt zijn. Want anders wordt het wel heel erg moeilijk om je zonder schulden staande te houden in het leven.

En gemotiveerde, oudere collega’s, die bereid zijn om jongeren te laten profiteren van hun ervaring. Maar die ook openstaan voor nieuwe ideeën en methodes van jongeren die fris tegen de zorg aankijken.

Wat doet jouw organisatie eraan om jongeren ‘binnen te halen’?

9 REACTIES

 1. Zolang UWV en andere instanties subsidie geven aan zorginstelling om werklozen aan een verkapte melkerd baan te helpen. Een opleiding geven van 2 weken. lekker goedkoop personeel. Ik ben gediplomeerd Ziekenverzorgster en Doktersassistente geen werk te duur ,OOK al zou ik zelf de opleiding verpleegkunde betalen krijg ik geen stage plaats. Er is duidelijk iets mis in de zorg cultuur.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik ga je vraag beandwoorden Bram, goeie vragen!
  Zoizo is het een verijking om van niv 3 naar niv 4 te scholen, meer kennis, vaardigheden en dus meer kwaliteit in huis. De afgelopen tijd hoor je steeds meer de roep om meer verpleegkundigen in het verpleeg/verzorgingshuis te willen. Met een niv 4 papier op zak heb je veel meer perspectief in de zorg dan met een niv 3 al dan niet IG diploma.
  Waardoor het word tegengehouden : wat je 9 van de 10x hoort, er is geen opleidingsplaats, er is geen budget voor etc etc. Ga je in een ziekenhuis kijken voor een opleidingsplaats worden er mondjesmaat VIGers aangenomen voor de verkorte opleiding. Vaak komt met ook met IQ of weet ik het wat voor testen aan. Aan de andere kant zie je wel dat er VMBO-TLers of HAVO-ers met klassen tegelijk worden aangenomen, en waarom ?? Vind men iemand met een VIG achtergrond niet goed genoeg voor het ZH soms ?? Wie het weet mag het zeggen. Het word een VIGer over het algemeen niet makkelijk gemaakt om door te groeien, wat in deze tijd, in het jaar 2010 echt niet meer kan! Een levenlang doorleren/studeren is het motto. Mn vader is 50 en heeft onlangs nog een opleiding afgerond.

 4. Beste VIGer
  Ik worstel met hetzelfde probleem,ik wil zo graag maar ik word ook nergens aangenomen voor de verkorte opleidng.
  Ze nemen liever 17jarige aan die bijna allemaal afhaken tijdens de studie(kost dit geen geld).Ik blijf proberen om toch mijn droom te verwezelijken.

 5. Ik denk dat er veeeel meer in de gezondheidszorg zelf gekeken moet worden wie er door willen leren en wie een opleidingsplaats wil, dat de VIGer een keer voorrang krijgt op de opl niv 4 te gaan doen dan die blaco HAVOer of noem maar op. Er word veel te veel extern gekeken terwijl er intern volgens mij nog heel wat valt te halen.

 6. De jongeren van tegenwoordig zijn terecht kritisch, omdat politiek , instellingen en “oude” rotten het verzieken voor deze generatie. Simpelweg willen ze geen jongeren omdat zij als het hun niet “zint” gewoon weg weg gaan. Terecht, beter zo dan op je 30ste thuis ziten met een burnout. Daarnaast is het zo dat je als jonge vent/meid bijna geen kans maakt in de V&VT sectoren omdat de populatie ouders is en daarmee denkt het beter te weten. Zij zijn de gene die niet mee willen met de tijd, hun ontwikkeling staat stil. Denk dan toch niet dat je je collega erop aan mag spreken? dan vlieg je eruit als jongeren, want simpel weg trek je als jongere toch aan het kortste eind. Zoiets als “je moet toch altijd opstaan voor ouderen in de bus”
  Ik zal zeggen respect voor de jongere die nog kiest voor de zorg. Vooral niet in de V&VT sector gaan werken, dat is de enigste manier op politiek/werkgevers te laten inzien dat ze over de streep moeten komen, waardoor ze ons meer gaan waarderen. Wij zijn immers de toekomst.
  Jos, ik denk serieus niet dat ouderen werknemers zitten te wachten op jongeren personeel, althans ze krijgen het moeilijk uit hun monden. Het is toch heerlijk om je vooral niets van een ander aan te trekken? Want daar hebben we geen tijd voor, en het werk wacht op je.
  Door onze aanpak cultuur vergeten we de randvoorwaarden. We zijn niet in staat te denken maar te doen. Wij als jongeren willen ons eigen differentieren van de rest, meer theorieen bedenken, en oplossingen om de zorg leuker en efficienter te maken, dit waar de oude “rotten” in stil staan.
  Het moet eens afgelopen zijn!

 7. Mooiste beroep van Nederland?
  Denk het dus niet! Er zijn bijna tot geen perspectieven om te ontplooien. VIG-ers worden niet erkent, de hoge pieten blijven eigenwijs zolang zij maar lekker hun centen kunnen blijven verdienen. Ik ben van mening wil je de kwaliteit van de zorg blijven waarborgen dan moet je als instelling over de streep komen met een passend salaris, en betere doorgroei mogelijkheden. Maar het begint al eerder bij erkenning van onze beroepen. Ik ben bepaald niet trots dat ik in de zorg werk, maar heb nu net zoals VIG-er niet de mogelijkheden om door te groeien. Gelukkig kan ik mijn huis betalen en leuke dingen doen met mijn vrouw, maar mijn werk maakt mij nu niet gelukkig.
  Ik ben trouwens ook 23.

 8. ik denk dat de zorg niet verpest word door de oudjes. de hele markt ligt momenteel op zn gat.
  Ik ben een oudje van 42 die niet aan de slag komt ben gewoon te duur voor de zorg. wil best in vphuis gaan werken maar men wil me niet venwege de kosten.
  en ik vind het begeleiden van leerlingen juist leuk. zeker ook als ze komen met nieuwe ideeen.”dit oudje” denkt niet zo gehospitaliseerd als ze door sommigen hier worden neergezet

 9. Ik ben 23, ik moet hemel en aarde bewegen om ergens in de verkorte opleiding niv 4 in te stromen om mezelf te kunnen ontwikkelen, maar lijkt net of niemand erop zit te wachten. Steeds weer geen plaats, geen geld, noem alles maar op! Dus wederom weer een mooi artikel over loopbaanbegeleiding en loopbaanmogelijkheden, maar komt het puntje bij het paaltje komt er weer niets van terecht want er valt gewoon niets te halen in de zorg!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.