Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Jos gaat illegaal op pad

Met 30 jaar zorgervaring in je achterzak denk je alles al een keer te hebben meegemaakt. Niet dus!

Afgelopen zaterdagavond, iets na elf uur ’s-avonds. De dienstdoende huisarts aan de lijn. Of ik bij een mevrouw een nieuwe maagsonde in wil brengen. De sonde heeft mevrouw eruit gebraakt. ‘Jullie hebben zeker wel een nieuwe bij je?’ Nou, nee dus. Die materialen horen bij de cliënt thuis.

Op mijn vraag of de arts de sonde niet opnieuw kon inbrengen, luidde het antwoord: ‘dat kan ik niet.’ Dat is tenminste een eerlijk antwoord. Alleen, de huisarts wist mij ook niet te vertellen of mevrouw een indicatie had voor zorg aan huis. Want, zoals we allemaal wel weten, zonder indicatie geen vergoeding. Maar om mevrouw dan maar naar het ziekenhuis te laten gaan, dat ging mij ook weer iets te ver.

Dan maar illegaal op pad. Bij mevrouw aangekomen trof ik een huis in paniek aan. Twee dochters die heen en weer liepen, een partner die aan het einde van zijn Latijn was. Boven op de slaapkamer zat mevrouw voorovergebogen met een sonde uit haar mond hangen. 

Tot mijn stomme verbazing zit er op het stuk dat uit haar mond komt een stripje Leukopor van ongeveer 5 centimeter lang, in de lengterichting over de sonde geplakt. Mevrouw wees me er ook op en vertelde: ‘Nu snap ik waarom ik al sinds die sonde is ingebracht, keelpijn heb!’ Het liefst wilde ze dat ik de sonde afknipte, maar helaas: het was de enige sonde. Die moest toch echt via de keel/neusholte weer naar buiten, om later – schoongemaakt en wel – weer opnieuw ingebracht te worden.

Natuurlijk heb ik eerst de Leukopor verwijderd. Terwijl mevrouw even tot rust komt, krijg ik het verhaal te horen over het inbrengen van de sonde. Twee broeders die tevergeefs een poging ondernamen, en vervolgens de arts die de sonde zonder verder goed te kijken in bracht (en ook nog eens ruim tien centimeter te diep). Met als resultaat dat de pleister, waarschijnlijk bedoeld als markering voor de juiste lengte, bij mevrouw achter in de keel was terechtgekomen.

Onnodig te zeggen dat mevrouw achteraf erg blij was dat ze de sonde had uitgebraakt. Er was in haar behandeling al heel wat fout gegaan, en – jawel, Murphy’s Law ten voeten uit – de sonde was ingebracht in het ziekenhuis waar de hele behandeling een opstapeling van fouten leek te zijn geweest. O ja, gelukkig had mevrouw een indicatie voor Persoonlijke Verzorging, dus mijn werkgever kan de handeling declareren.

6 REACTIES

 1. Herkenbaar verhaal. Afschuwelijk dat je eigenlijk geen zorg mag geven zonder indicatie. En dat je dus eigenlijk illegaal te werk moet gaan (achteraf maar deels – PV i.p.v VP indicatie). Gezien het verhaal een geluk dat je toch gegaan bent… En toch vrees ik dat we met bergen tegenzin zulke zorg eigenlijk moeten weigeren – anders veranderen deze achterlijke regels nooit! Maar of wij dat kunnen??

 2. Lees alle reacties
 3. Annemiek, deze mevrouw kreeg de gal uit de galdrain terug via de maagsonde, dus deze was niet direct bedoeld voor sondevoeding.
  Lia, het aanvragen van een spoedindicatie in dit geval kost meer tijd (en dus ook geld dat NIET VERGOED WORDT) dat je serieus kosten en baten tegen elkaar af moet wegen. En inderdaad, PV is niet voldoende, maar in dit geval beter iets dan niets.
  Bianca, deze mevrouw heeft inderdaad weer wat vertrouwen teruggekregen, en da’s maar goed ook.
  Ilona: zelfde ziekenhuis, andere locatie 😉

 4. Wat moet het een vreselijke ervaring zijn geweest voor deze mevrouw. Als je in een ziekenhuis bent ga je er vanuit dat je deskundig wordt behandeld.
  De huisarts geeft tenminste aan de handeling niet uit te kunnen voeren omdat hij niet bekwaam is de handeling uit te voeren (niet bekwaam = niet bevoegd). Het is goed dat de huisarts dan zorgt voor een bekwaam iemand. En dan is het heel fijn dat de thuiszorg komt en deze mevrouw niet naar het ziekenhuis hoeft.

 5. Ook als deze mw geen indicatie had had je vanaf dat moment een art 16 (spoedindicatie) toch de sonde in kunnen brengen. Persoonlijke verzorging is te laag voor het inbrengen van de sonde (geld voor het geven van Sondevoeding) Je hebt mininaal vp zorg nodig.
  Triest dat er zoveel fouten bij deze client gemaakt zijn. Fijn dat jij deze mw op een deskundige manier kom helpen en haar weer een beetje vertrouwen in de zorg kom terug geven.
  Lia

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.