Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Jos geen voorzitter V&VN

Belangrijk nieuws van de vorige week: Jos de Blok wordt niet de nieuwe voorzitter van Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland, de VenVN.
Jos geen voorzitter V&VN

Het bericht op Nursing.nl deed voorkomen alsof de baan hem is aangeboden en hij die heeft afgewezen, maar die indruk heb ik toch niet. Hij is een van de kandidaten die door een headhuntersbureau is benaderd.

Voor wie niet weet wie Jos de Blok is en waar hij voor staat: kijk maar even op de website van Buurtzorg. En wie niet weet wat VenVN inhoudt, kijk maar even op hun website. Dan zie je gelijk een beetje waarom de directeur van Buurtzorg haast niet de VenVN-voorzitter KON worden!

Buurtzorg drijft op kleine autonome teams, die met ondersteuning en binnen globale richtlijnen zorg leveren. VenVN heeft meer dan 40.000 leden, diverse afdelingen, een flink bureau-apparaat en vooral ook heel veel noten op de zang. Als je het Jaarplan 2012 doorleest, dan gaat er nog heel wat gebeuren dit jaar.

Ik vraag me af of zo’n grote club wel goed voor te zitten is door een vrijwilliger. De Ledenraad houdt de vinger aan de pols, maar ook die bestaat uit goedwillende vrijwilligers die naast het VenVN-werk ook nog een eigen baan hebben.

De Blok heeft wel een punt als hij stelt dat VenVN verkiezingen zou moeten organiseren voor het voorzitterschap. Zal in de statuten wel anders zijn geregeld, maar ik kan me wat voorstellen bij een campagne om het voorzitterschap. Vijf kandidaten waarvan vier vrouwen en een man. Op tournee door Nederland, langs diverse ziekenhuizen en zorginstellingen.

Transparantie over de ideeën waar VenVN verpleegkundig en verzorgend Nederland in de voorzittersperiode naartoe brengt. Discussies over prangende vragen als: hoe lossen we het tekort aan handen-aan-het-bed op. En: hebben we wel zorgkundigen nodig?!

Als lid van VenVN zou ik zo’n campagne veel beter vinden dan de mistige procedure van een door de Ledenraad benoemde voorzitter.

Maar misschien is het nog niet te laat. VenVN zegt zelf dat het niet gemakkelijk is om een nieuwe voorzitter te vinden. Ook niet met het headhuntersbureau dat er achter zit. Het zou VenVN sieren als ze uit deze impasse willen komen door de hele procedure aan te passen en alsnog een verkiezing te organiseren.

Ik ben benieuwd…. En vrees niet, deze Jos wordt zeker geen kandidaat!

4 REACTIES

 1. kan het zijn dat die club eigenlijk helemaal niet geschikt is als beroepsplatform?
  Wordt het niet eens tijd dat praktiserend verpleegkundigen gewwon verplicht lid moeten zijn van een echte beroepsvereniging ipv splintergroepen?
  Lijkt mij dat het niveau van de beroepsgroep dan ook beter wordt en professioneler.
  Dat is dan de consequentie van de titel “Verpleegkundige”.Waarom laten verplegkundigen zich verdelen en beheersen?
  Ga eens staan waarvoor je staat!

 2. Lees alle reacties
 3. Goeie blog. V&VN moet maar eens aangepakt worden. Het voelt niet echt meer aan als ‘mijn’ vereniging, in de afgelopen jaren zijn ze echt een andere koers opgegaan dan bij de oprichting. Jammer. Misschien had Jos iets kunnen veranderen?
  Ik hoop op een goede voorzitter die het belang van zijn leden ziet!

 4. Een gemiste kans voor VenVN dat Jos de Blok geen voorzitter wordt. Een creatieve intelligente geest met een flinke dosis gezonde humor. Buurtzorg werkt weliswaar met kleine autonome teams, maar verspreidt zich over heel Nederland en ver buiten de grenzen (oa Amerika, Japan, Zweden).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.