Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Katheteriseren, ik ben het verleerd

Mijn tweede ziekenhuisstage is in zicht. Eindelijk de praktijk in! Subcutaan prikken, wondverzorging en waarschijnlijk voor het eerst katheteriseren, maar wat als ik het niet kan?
Katheteriseren

Niet alleen bij mezelf, maar ook bij klasgenoten proef ik deze lichte onzekerheid over het katheteriseren. Het is tenslotte al meer dan een jaar geleden dat wij hierover (praktijk)lessen kregen op school. En dat waren bij elkaar opgeteld drie lessen van twee uur. In het derde jaar is het katheteriseren nergens in terug gekomen en dat vind ik jammer. Sowieso lijkt het mij verstandiger om katheteriseren pas in het derde jaar te behandelen omdat je vaak als tweedejaars verpleegkundige op stage niet eens mag katheteriseren.

Katheteriseren mag ik als derdejaars leerlingverpleegkundige nu wel doen in de praktijk. De precieze handelingen van katheteriseren ben ik echter ‘vergeten’, er is zoveel op mij af gekomen op verpleegkundig gebied dat het katheteriseren is weggezakt. En dan heb je ook nog eens de verschillende situaties van katheteriseren. Je hebt nu vaak katheteriseerpakketjes, maar als ik de benodigdheden los moest verzamelen dan had ik geen idee wat ik allemaal zou moeten pakken. En er moet steriel gewerkt worden dus het is wel fijn dat je alle benodigheden binnen handbereik hebt.

Zeker nu ik al een tijdje meeloop als leerling-verpleegkundige vind ik dit een kwalijke zaak. De komende weken zal ik mij weer inlezen in schoolwerk uit 2010, toen werd dit namelijk behandeld. Filmpjes van katheteriseren kun je ook vinden op het internet dus dat is mooi meegenomen. Gelukkig is verplegen praktijkgericht, en ik ga er dan ook vanuit dat ik dit op mijn stage weer zal ‘leren’. Eerst kijken en daarna onder begeleiding zelf uitvoeren. Dat zijn ook de momenten waaruit je iets echt in je opneemt en ook echt gaat onthouden. Oefenen met je klasgenoten op een pop is vaak wat oppervlakkig, zo’n pop geeft geen tegenstand. De hele situatie is in de praktijk anders, zo kun je je grove fouten permitteren met een docent plus pop naast je. In een ziekenhuis met een zieke patiënt is het een ander verhaal…

De komende weken zal ik mij dus gaan voorbereiden op mijn derde stage. Een belangrijk onderdeel hiervan zullen een aantal verpleegtechnische handelingen zijn, waaronder uitgebreid het katheteriseren!

Meer Nursing


Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Tegenwoordig kun je ook via Facebook op de hoogte van de laatste nieuwtjes, blogs en expertbijdragen. Ga naar
www.facebook.com/VakbladNursing

Vacature-alert
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures, abonneer je dan op de vacature-alert van NursingBanen.
Ga naar NursingBanen.

5 REACTIES

  1. Ik ben ook derde jaars leerling, net stage afgerond met voldoende. In mijn ervaring gaat het niet om het uitvoeren van handelingen, maar waarom je die handeling doen. Als je dat kan verantwoorden vind ik belangrijk dan het leren van handelen zelf, Dat is maar een trucje. Hoewel toen ik voor het eerst een katheter moest inbrengen had niet mij verteld dat het penis als er installagel op je handschoenen zit zo uit je hand kan glippen…gelukkig had iemand die mij assisteerde die dag!

  2. Lees alle reacties
  3. Op onze HBO-V kunnen studenten terecht in het oefenlokaal wanneer ze maar willen, uiteraard als er ruimte is, maar met een tijdige planning lukt dat meestal. De meeste studenten maken hier alleen gebruik van (net) voor de toetsen, maar gelukkig zijn er ook (oudere jaars) studenten die voorafgaande aan hun stage nog even langskomen. Zij kunnen ook begeleiding vragen hierbij van een verpleegkundige onderwijsassistent.
    Als dit bij jullie niet mogelijk is, lijkt het me wijs dit bij je opleiding aan te kaarten.

  4. Ik zou me er niet al te veel zorgen om maken. Het is best wel iets waar je handigheid in moet krijgen. En een CAD bij een man inbrengen is weer anders dan bij een vrouw en heeft allebei andere vaardigheden. Maar je staat er nooit alleen voor, want er is altijd iemand bij bv je praktijkbegeleider, die je assisteert en je de materialen steriel aangeeft voor de catheterisatie. Tevens kan hij of zij je dan instrukties geven en als je het niet lukt het van je overnemen.Sukses gewenst !!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.