Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Ria: ‘Kathether bij dementerende’

Ria vraagt zich af waarom dementerenden nog een katheter krijgen.
man

Als zzp’er kom ik soms in een verpleeghuis met dementerenden waar ik enkele cliënten extra begeleiding geef. Deze week was ik bij mevrouw van Venrooy. Mevrouw zat te dutten in de huiskamer en ik maakte een praatje met de anderen bewoners en de verzorgenden. Er was in die woning een stagiaire. Ze nam plaats achter de pc en vroeg aan haar begeleider: ‘Waar zal ik over schrijven.’ Kennelijk moest ze iets schrijven over haar bevindingen van die dag.

Sondevoeding

‘Je bent in woning 8 geweest voor de sondevoeding, misschien kun je daar iets over schrijven,’ oppert haar begeleider. Maar de stagiaire vindt dat niet zo interessant. ‘Of over het blaasspoelen van mijnheer Driesen.’ Maar ook dat keurt de stagiaire af als onderwerp.

Katheter bij dementerende

Ze staart weer naar buiten. Het verbaast mij dat mensen met dementie een katheter krijgen. Waarom geef je een bewoner in een verpleeghuis een katheter? Incontinentie? Daar zijn ook andere middelen voor. Wil de bewoner het zelf? Wordt het mensen niet teveel aangepraat? Veel bewoners in een verpleeghuis zijn niet in staat zelf duidelijk die keus te maken. Soms is de reden: urineretentie. Maar in de meeste gevallen is het vanwege incontinentie om daarbij decubitus te voorkomen, maar dat is niet altijd nodig. Een katheter is niet zo goed voor mensen met dementie.

Discussie

Waarom zou de stagiaire daar niet over kunnen schrijven? Het zou goed zijn om daar eens met elkaar over te praten en een visie te ontwikkelen. Dat moeten we volgens mij ook leren. Helaas ben ik als ‘bezoeker’ niet in de gelegenheid om daarover in discussie te gaan, ik denk dat het goed zou zijn bij bijscholingen voor voorbehouden handelingen daar ook over te praten. Maar die verpleegtechnische handeling: dat moeten we toch leren?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.