Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kerstmis

Alle bewoners op de afdeling hebben zin in kerst, op één na. Conny komt erachter waarom niet.

De hele afdeling is weer in kerstsfeer omgedoopt. Met buiten de sneeuw en de kou, maakt het plaatje helemaal compleet.  De bewoners genieten er volop van. Telkens hoor ik de opmerkingen van hun dat het zo gezellig is op de afdeling en in de gangen. En dat doet me goed, want het is op de eerste plaats ook voor hen bedoeld.

 

Onzin

Toch is er één cliënt die er niet blij mee is. Telkens als hij langs de  versierde boom loopt kan hij het dan niet nalaten om hoofdschuddend te roepen dat hij het onzin vindt. Het hele kerstgedoe kan me gestolen worden, komt er dan uit zijn mond.

 

Praatje maken

Een stagiaire die pas bij ons op de afdeling stage loopt vroeg aan mij of ze met deze bewoner een praatje mocht houden. Van school had ze de opdracht om een gesprek te voeren met een zorgvrager. Het lijkt heel gemakkelijk, maar toch valt het soms niet mee. Zeker als je een jong meisje bent en je tegenover een wat knorrig oude man zit. Want deze cliënt is nu niet de vrolijkste persoon van de afdeling.

 

Geen feest

Na een paar dagen vroeg de stagiaire aan mij of ik het verslagje van het gesprek wilde doorlezen.  Tijdens het lezen werd mij helemaal duidelijk waarom onze bewoner niets met kerst had. Met kippenvel las ik het antwoord op de vraag van de stagiaire, wat meneer van kerstmis vindt; Kerstmis was het moment dat zijn vrouw plotseling stierf. Voor hem was kerstmis begrijpelijk geen feest meer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.