Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Korte ligduur, slecht genezen?

Het flevoziekenhuis in Almere kent, met een gemiddelde van 4,9 dagen, van alle Nederlandse ziekenhuizen de kortste ligduur.

Het is een benijdenswaardig streven, minder dan 5 dagen ziekenhuisopname. De patiënt lekker snel weer in eigen bed, het ziekenhuisbed vrij voor een volgende DBC’er.

Maar hoe doen ziekenhuizen het? Want ik vind minder dan 5 dagen, bijvoorbeeld voor een COPD’er, een heel korte hersteltijd. Uiteraard begrijp ik dat 5 een gemiddelde kan zijn van 2 en 8; van observatie vanwege ingeademd stukje gehakt en een pneumonie. Maar toch.

Ik hoor de laatste tijd geregeld een patiënt zeggen: ‘Ik was net thuis en ben nu alweer opgenomen.’ Stom toeval, zou kunnen, maar er zijn de laatste tijd veel gevallen van stom toeval of domme pech op mijn afdeling.

Ja, een ziekenhuis is een bedrijf en moet geld verdienen. Ja, als we mensen met ontslag laten gaan en ze komen volgende week (of avond) weer, dan komt er weer nieuw geld binnen. Mooi voor de instelling, maar minder fraai voor de instelling van de ontgoochelde patiënt.

5 REACTIES

  1. Helemaal eens met Bart Veltman. Daarbij: een gemiddelde alléén vind ik niet zo denderend interessant: waar ligt de mediaan en hoe ruim zijn de betrouwbaarheidsintervallen en hoe verhoudt zich dit tot andere outcomes (zoals heropname)? Dán kan je op dat vlak werkelijk instelling A en B (C, D, E….) met elkaar vergelijken.
    Ik vind het niet genoeg om je in deze te beroepen op de ‘indruk’ dat er meer mensen sneller opnieuw opgenomen worden: daar zijn véél meer betrouwbare methoden voor. (want: worden die mensen voor niet aan elkaar gerelateerde aandoeningen opgenomen en is een link met een korte/lange ligduur te vinden?)

  2. Lees alle reacties
  3. Korte ziekenhuis opname? En dan snel naar huis en snel weer terug, of wordt er ook meegerekend met de patienten die overgeplaatst worden naar een ander ziekenhuis. Er is volgens mij een aanzienlijk verschil tussen de chirurgisch en interne afdelingen. Dit lijkt weer een opgegooide stelling; korte ligduur. Ik zou wel willen weten waar deze cijfers op gebaseerd zijn.

  4. Ik heb enkele jaren geleden in ’t Flevoziekenhuis, als oproepkracht op verloskunde gewerkt. Het verbaasde me toen al, dat b.v. de opname duur na een sectio voor iedereen hetzelfde was.
    Er werd niet gekeken, hoe het verloop van de zwangerschap was geweest, hoe fit de kraamvrouw verder was, of er thuis voldoende hulp was/ of ’t 1e of 3e kindje was etc.

  5. Sandra plaatst een zinvolle kanttekening bij het gegeven “korte ligduur”. Om die reden is het waardevol verschillende gegevens met elkaar in verband te brengen, zoals “gemiddelde ligduur” en “kans op complicatie na ontslag”, en deze gegevens te benchmarken met gegevens van andere, vergelijkbare ziekenhuizen. Hier zijn bewezen praktisch waardevolle methoden voor. Dan kan men objectief beoordelen of de “korte ligduur” ook daadwerkelijk aan de kwaliteit van zorgverlening heeft bijgedragen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.