Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Koude rillingen

Conny komt weer een schrijnend bericht tegen over de ouderenzorg, waarvan ze letterlijk koude rillingen krijgt.

Helaas alweer een triest verhaal in de krant over ouderenzorg. Hierin vertelt een columnist dat ouderen gillen dat ze moeten ‘drukken’, en ze dan wordt medegedeeld door de verzorgenden dat ze het maar in hun ‘luier’ moeten doen, en dat ze huizen kent waar mensen die niet uit zichzelf drinken, niet worden geholpen.

 

Niet in elke instelling

Bij het lezen van het stuk kreeg ik acuut de koude rillingen over mijn lijf. Ik haat dit soort berichten. Niet dat men ermee in de openbaarheid komt, maar om de inhoud van het verhaal. Telkens weer denk ik; hoe is dit toch mogelijk in ons rijke Nederland met al zijn mooie woorden over normen en waarden? Ik weet het, jullie lezers weten dat gelukkig niet in elke instelling deze schrijnende toestanden plaatsvinden. Het zou voor mijzelf absoluut geen werkbare omgeving zijn als ik op deze manier de zorg zoals omschreven moest leveren.

 

Mooie oplossing

De titel zegt; ‘Verpleeghuizen hebben niets aan extra geld’. Daar ligt kennelijk niet de oplossing volgens de columnschrijfster. Maar waar dan wel? Het zou moeten komen uit de groep van familie, kennissen, vrijwilligers. En het zou een mooie oplossing zijn! Mijn eigen ervaring is dat dit al veel gebeurt. Alleen is de gemiddelde leeftijd van deze onmisbare groep rond de zestig jaar. Feitelijk draaien heel wat instellingen op de toewijding van deze mensen. Als de vrijwilligers en mantelzorgers in mijn organisatie niet meer zouden komen dan hebben wij een enorm probleem. Van de jongere generatie is er weinig tot geen aanbod te verwachten. En zeker op langer termijn zal dat niet anders worden.

 

Bijna elke burger zal vroeg of laat te maken krijgen zorg. Of dit nu vanuit de professionele hoek komt of vanuit de mantelzorg, dit hoort nu eenmaal bij het leven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.