Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwartjes vallen

Nogal wat collega’s van het UMC Utrecht zijn getraind in het doen van JCI-tracers. Dit zijn interne audits waarbij je als collega op elkaars afdeling de paden van een patiënt of een proces volgt. En dat doe je dan door de bril van de JCI-normen. Deze normen zijn te herleiden naar kwaliteit van zorg en het verbeteren van de patiëntveiligheid.

Ook ik ging na een paar intensieve trainingsdagen op pad voor een aantal tracers. Samen met m’n tracermaatje bezoeken we dan afdelingen, praten met verpleegkundigen, artsen, leidinggevenden. We kijken rond, vragen naar protocollen en naar bewijs voor de dingen die gezegd worden. De meeste mensen die je spreekt kennen inmiddels het fenomeen JCI wel en weten wat de traceraars komen doen.

Het leuke en leerzame voor alle betrokkenen is dat de tracer niet alleen een momentopname is van ‘hoe doen we het nu op JCI-gebied?’, maar ook een dag waarop heel veel kwartjes vallen. Door verpleegkundigen te bevragen over het hoe en waarom van bepaalde handelingen en afdelingsafspraken, worden zij zich op dat moment weer even héél bewust van hun dagelijkse werk. Door te vragen aan een laborant hoe hij weet dat hij bij de juiste patiënt een onderzoek uitvoert, beseft hij zich dat het best kan gebeuren dat hij een keer de verkeerde meneer Jansen uit de wachtkamer binnen laat. Door een arts te vragen hoe hij weet dat een protocol dat hij volgt nog actueel is, denkt hij misschien ook na over het feit dat het zakboekje dat hij gebruikt, al meer dan drie jaar oud is.

Andersom werkt het ook. Doordat ik nu een paar keer het ziekenhuis ben ‘doorgetracerd’, kijk ik ook met een andere blik naar mijn eigen afdeling. Er wordt geweldige zorg geleverd door zeer betrokken medewerkers. Maar ook hier gebeurt het dat er medicatie aan de verkeerde patiënt wordt toegediend. Ook hier vallen er patiënten, om wat voor reden dan ook. En ook hier zijn niet alle processen al zo beschreven dat het morgen voor een invalkracht haarfijn helder is hoe wij hier werken. Ik weet wat ons te doen staat; niet alleen mij, niet alleen mijn afdeling, maar iedereen in het UMC Utrecht. Nog betere en veiligere zorg: niet alleen nastreven maar ook doen en zichtbaar maken.

Sabine Salzgeber is unithoofd afdeling MDL en Nefrologie van het UMC Utrecht. Naast de implementatie van de JCI-normen op haar afdeling, voert zij ‘tracers’ uit door het hele ziekenhuis. Een tracer volgt het pad en de ervaringen van een patiënt om zo de prestaties van een zorginstelling te toetsen aan de internationale JCI-standaarden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.