Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Laat stagiaires met rust

Er zijn nogal wat betekenissen van het begrip ‘goed ingewerkt zijn’.
Wat betekent dat nu precies? Voor sommigen ziekenhuizen geldt dat een pas afgestudeerd verpleegkundige zo snel mogelijk volledig moet meedraaien in de praktijk. Dat is ook wel begrijpelijk, maar geeft ook werkdruk.

Voor mijzelf betekent goed ingewerkt zijn dat ik me zeker voel over mijn eigen handelen in een veilige omgeving waar ik al mijn vragen kan stellen. En op die manier kan meedraaien in een team, maar vooral kwaliteit van zorg kan leveren.
Toen ik net begonnen was op een van mijn stages en ik stelde een vraag, kreeg ik als reactie ‘of ik me niet had ingelezen?!’.

Ja, ik had me zeker ingelezen. Maar in een eerste week stage komt er nogal wat op je af. Laten we het niet hebben over een stageleerplan wat 40 pagina’s telt en wat dan af moet, of alle praktische zaken die geregeld moeten worden die eerste week. Als verpleegkundige voelt dat nu wel heel anders dan toen ik stagiaire was. Ik werk nu ook met een inwerkplan, heb een mentor en werkbegeleiders, maar er is toch al een bepaalde basis gelegd.

Ik wil niet te zweverig doen en ben het heus eens dat met een ‘strenge aanpak’ ook heel wat bereikt wordt, maar laat een student of een beginneling de eerste weken alsjeblieft alle vragen stellen die hij of zij heeft. Vanuit een ondergeschikte en/of onzekere positie die stagiaires of beginnelingen vaak hebben, bereikt werkdruk niet wat het zou moeten doen.

Iemand went des te sneller en werkt dus des te beter als hij de eerste weken ‘met een zachte hand’ wordt ingewerkt. Dus maak ruimte voor vragen en stel iemand op zijn gemak. Dat kan ik je met zekerheid  zeggen!

6 REACTIES

 1. Wel een herkenbaar verhaal, vooral in het ziekenhuis liggen de verwachtingen meteen al heel hoog. Ik ben nu derde jaar HBO-v, mijn ga komende stage bij een praktijkverpleegkundige doen. Ik ben benieuwd of je daar ook al snel moet meedraaiien. Iemand hier ervaring mee?

 2. Lees alle reacties
 3. Volledig en absoluut mee eens, in de eerste dag van mijn huidige stage kreeg ik meteen een eigen patient. En ik loop stage op een wat meer specialistische afdeling (kraamafdeling). Ik wist eigenlijk niet hoe ik dat aan moest pakken. Moest ik een moeder gaan vertellen hoe ze haar kind moest verzorgen. Gelukkig was mijn begeleider die dag erg behulpzaam en is het allemaal gelukt, maar ik had wel het gevoel dat ik voor het blok werd gezet. Ik heb dit vervolgens ook besproken met de andere stagiaires en die hadden eigenlijk zo een zelfde gevoel. Op deze afdeling werd wel nagevraagd hoe ik als stagiaire deze ‘inwerkperiode’ heb ervaren. En ze namen deze feedback ten harte.

 4. Ik snap wat je bedoelt, Evelyn. Is eigenlijk ook precies wat ik wilde zeggen, maar dan zonder er een tijd aan te verbinden. Op een gegeven moment zal iemand toch wel moeten weten hoe het gaat op een afdeling!
  Het is de verantwoordelijkheid van gediplomeerde verpleegkundigen om stagiaires op te voeden tot zelfstandige en verantwoordelijke individuen.

 5. Dat mag best kloppen, maar als sommige stagaires maar een bepaald aantal weken stage hebben, 10-15 weken, en dan als ze 6 weken er zijn nog geen inzicht in de gang van zaken hebben is dat erg frustrerend.
  Het is hun eigen verantwoording, maar als begeleider voel je je dan wel niet serieus genomen

 6. Amen! Ik ben het helemaal eens met deze blog! Ik heb zelf een MBO diploma verpleegkunde en momenteel zit ik in het tweede jaar van mijn HBO-V verkorte opleiding. Ik heb gemerkt tijdens mijn stsges dat ik het beste functioneer als ik de eerste weken de tijd krijg om me thuis te voelen en me in te werken. Ik vind het prettig als er ruimte is en de veiligheid er is om vragen te stellen en dingen op te zoeken op stage. Tevens kennis te maken met de afdeling, collega’s en disciplines en de indeling van de diensten. Als je het aantal patiënten en de verantwoordelijkheid/zelfstandigheid geleidelijk opbouwt merk ik dat ik na de inwerkingsperiode beter kan functioneren en meer vertouwen heb.

 7. Roerend mee eens. Ik vuur eigenlijk vooral zelf de vragen af op de nieuwe stagiaire. Of ze zelf kan beredeneren wat een term betekend of wat een ingreep inhoudt. Zo laat ik haar er eerst zelf over nadenken, waarna ik uiteraard uitleg geef.
  Wat ik wel lastig vind is de grens aan te geven. Wanneer is de periode van zachte hand voorbij, en moet ik eisen gaan stellen aan kennis en kunde?
  ach, dat hoort dan weer bij mijn leercurve

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.