Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Redactioneel Alexia: Lang zal ze leven

Nooit konden we de dood langer uitstellen, negeren of misschien wel de baas blijven dan vandaag de dag.
Redactioneel Alexia: Lang zal ze leven

De medische wetenschap ontwikkelt zich in sneltreinvaart en artsen en verpleegkundigen vechten iedere dag om al die levens te verlengen. Niemand hoeft meer te sterven voor zijn tijd gekomen is. We hebben alle middelen tot onze beschikking om zo goed mogelijk voor elkaar te zorgen, te behandelen, uit te proberen en te vechten. Zelfs als de patiënt in kwestie het allang best vindt. Maar we vinden het moeilijk om daar gehoor aan te geven. Heel menselijk.

Uit een enquête van Medisch Contact en artsenorganisatie KNMG blijkt echter dat 76 procent van de artsen van mening is dat er in de laatste levensfase langer wordt doorbehandeld dan wenselijk. En verpleegkundigen zijn het daar roerend mee eens, zo blijkt uit een poll op www.nursing.nl. En toch gaan we ermee door. Tsja. Waarom eigenlijk? Omdat de arts nog een onderzoek wil uitproberen, omdat de familie vader nog niet wil laten gaan, omdat we niet op ons geweten willen hebben dat we die ene patiënt gewoon dood hebben laten gaan… We vechten voor iemands leven, maar we hebben nooit geleerd te vechten voor iemands dood… Dat had je ook niet gedacht toen je aan de opleiding begon.

In het hoofdartikel in Nursing juli-augustus gaat het over te lang doorbehandelen en de rol van de verpleegkundige hierin. Wat mij hierin met name opvalt is dat de rol van de verpleegkundige in dergelijke situaties nog altijd ondergeschikt is aan die van de arts. Verpleegkundigen gaan er nog altijd vanuit dat de arts ‘het wel weet’ en de arts zelf eigenlijk ook. Dat werkt ongelijkwaardigheid in de hand en is in deze situaties niet echt handig. Ga een gesprek met elkaar aan op basis van gelijkwaardige expertise. Dan zou het er wel eens als volgt uit kunnen zien.

Verpleegkundige Ria in gesprek met dokter Zeus:

‘Ria, mevrouw Zonnebloem ziet er zo verdord uit. Wil je haar meer vocht toedienen?’

‘Dokter Zeus, ik vrees dat zij verzadigd is.’

‘Wat bedoel je?’

‘Zij is het water zat en wil niet meer.’

‘Is het heus?’

‘Dokter, laten we haar palliatief behandelen en alleen water geven als zij daarom vraagt.’

‘Maar dan gaat ze dood.’

‘Dokter, denkt u dat zij nu nog leeft dan?’

We hebben bovenstaand scenario uitgebeeld op de cover van Nursing juli-augustus. Hiermee willen we aandacht vragen voor het onderwerp van te lang doorbehandelen en de discussie aanzwengelen. Sommigen van ons vonden de dode plant een te harde vergelijking. Jij ook? Laat het ons weten!

Alexia Hageman
Hoofdredacteur Nursing
Alexia.hageman@reedbusiness.nl

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.