Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Lastige vraag over hygiëne

Op zoek naar informatie over handhygiëne treft mij het bericht over de 13 baby's die zijn gestorven omdat de verpleegkundige de regels voor handhygiëne niet had gevolgd.

Een van mijn aandachtsgebieden binnen het team is deskundigheidsbevordering. Ik geef nieuwe werknemers van Vivent onder meer scholing over handhygiëne en infectiepreventie. Dat is altijd een leuke uitdaging, want je vertelt je collega’s in principe niets nieuws, maar je moet je lessen wel boeiend en interactief houden.

Nu is handhygiëne in de thuiszorg erg relatief. Er zijn cliënten bij wie je letterlijk van de vloer zou kunnen eten, zo schoon als het er is. Er zijn ook cliënten waar het raadzamer is om je handen niet te wassen, omdat je handen daar – wegens het gebrek aan een schone handdoek of een keukenrol – alleen maar viezer worden. Niet zelden word je naar de gootsteen in de keuken verwezen, waar de pannen met etensresten staan te weken, het warme water niet werkt, en de handdoek niet alleen uit de vorige eeuw stamt, maar toen kennelijk ook voor de laatste keer is gewassen….

Enkele weken terug kwam ik nog bij een cliënt die op bed lag in de slaapkamer, omringd door hoge stapels kranten, kleding en andere materialen. De kleur van de vloerbedekking was mij niet helemaal duidelijk, maar het pad naar het bed was nog vrij…. Een flesje handalcohol in je tas is dan de enige mogelijkheid om iets toe te voegen aan de hygiëne.

Tijdens de bijscholing is hygiëne regelmatig onderwerp van discussie. Zo is eenieder er wel van overtuigd dat toetsenborden van mobiele telefoons en computers een bron van bacteriën zijn. En ook weet iedereen dat het belangrijk is om na te denken hóe dingen vies worden. Maar wanneer hoor je precies je handen te wassen bij toiletbezoek? Hoe hygiënisch is het om eerst je broek op te hijsen (waardoor hij vies wordt) en dan pas je handen te wassen? Daar had niemand een antwoord op…

Hebben jullie wel een idee?!

9 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Even een reactie over gebrek aan schone handdoek of keukenrol in de thuiszorg.
  Als clienten bij ons (grote thuiszorgorganisatie) in zorg komen zijn zij verplicht een schone handdoek plus zeephandpompje klaar te leggen voor ons.
  Uiteraard zijn er ook momenten waarbij ik liever mijn handalcohol gebruik.
  Als ik ga werken ben ik altijd goed voorzien. Zo heb ik altijd eigen plastic zakken bij me, zodat ik altijd vieze materialen hygienisch kan wegwerpen. Een plastic schort, papieren zakdoekjes, handschoenen, etc.
  En over die wc. Als je je broek met vieze handen ophijst en dichtknoopt (wat mij tien keer beter lijkt dan een broek over de vieze vloer heen te laten slepen)valt daarna je uniformjas eroverheen en komt dan als het goed is niet in aanraking met anderen.
  T-shirtjes die je onder je uniform draagt kunnen niet heet gewassen worden, maar dat is geen probleem, omdat je uniformjas eroverheen valt.
  Vind je dit toch nog vies, neem je toch gewoon je handalcohol mee de wc in (zijn verkrijgbaar in handige miniverpakkingen).

 3. Handhygiene blijft lastig. Op mijn afdeling, Orthopedie in het ziekenhuis, is momenteel de discussie gaande hoe voorkomen we al die wondinfecties!! In eerste instantie was de vraag; ‘ Waar ontstaan ze’, ‘al op de OK’ of ’toch in het verplegingstrajekt op de afdeling’. De teamleidster heeft inmiddels besloten dat ze als eerste maatregel het schoenenbeleid gaat aanscherpen. Zeer tot mijn verdriet , want na ruim 10 jaar zorg ben ik erachter dat ik het beste functioneer op open ecco sandalen. Laat het officieuze beleid nu voorschrijven dat het de voorkeur heeft dan men op schoenen werkt met dichte neuzen zodat eventueel gespilde vloeistof makkelijk te verwijderen zou zijn.Zit natuurlijk wat in. Het argument dat ik mijn voeten ws vaker was als menigeen zijn (buiten) schoenen vond ze ook wel hout snijden, dus zijn we overeen gekomen dat ik sokken in mijn sandalen ga dragen. Ik kom natuurlijk niet op mijn werk om te flaneren maar elegant is het niet te noemen. Daarnaast twijfel ik gewoon aan het feit of deze maatregel nu wel zijn doel dient. Ik kan een aantal andere maatregelen mbt hygiene bedenken die ik eerder zou hebben overwogen.
  Wie heeft hier een mening over???

 4. Adequate uitvoering van handhygiëne in de thuiszorg (als ik het goed begrijp gaat het daar over) is helemaal geen probleem. Het interresseerd niet welk stuk zeep of handdoek er aangeboden wordt. Desinfecteer bij schone handen vóór en na de zorghandeling met een goed handalcohol product. Bij vuile handen gebruik je gewoon het stukje zeep van de cliënt dat al 6 weken op de aanrecht ligt. Als je maar afsluit/ start met handalcohol. Zodoende voorkom je ten alle tijde de mogelijkheid tot overdracht. Een discussie over toiletbezoek wil ik nog niet eens voeren.

 5. Op mijn werkplek is er wel een personeelstoilet, maar daarin is geen wastafel. Die zit achter de wc deur in het halletje waar alle wcdeuren op uitkomen.
  Dus moet ik met de broek en onderbroek op de enkels de wc deur opendoen met mijn elleboog… oo hoe krijg ik het slot los? o niet op slot doen dus die wc…
  en dan mijn handen wassen en daarna alles ophijsen.
  Zou ik dan ontslag krijgen wegens oneerbaar gedrag?
  Of we doen zoals in Afghanistan… toiletrituelen en afvegen met de linkerhand en deur opendoen etc met de rechter, waarmee ook gegeten wordt.
  jammer dat ik geen striptekenaar ben, want dan had ik nu iets heel leuks getekend.

 6. Wegwerphandschoenen aan tijdens het toiletbezoek? (weggooien na reinigingrituelen op het toilet en vóór ophijsen broek)
  Ohw ja: ook automatisch openslaande deuren, (semi) automatische kranen en zeepdispensers. Rondje door het gemiddelde slachthuis moet veel inzichten kunnen opleveren denk ik altijd.
  En hooray voor aandacht voor handenhygiëne! Belangrijke vraag lijkt me ook: hoe gaan we om met reinigingsproducten? Ik zie zéér regelmatig openstaande flessen handalcohol staan, hetgeen het middel binnen no-time ineffectief maakt.

 7. Na het toiletbezoek probeer ik er altijd voor te zorgen dat ik mijn broek ophijs met de hand en/of vingers die ik niet bij het toiletbezoek heb gebruikt. Ook knoop ik mijn broek pas dich als ik mijn handen heb gewassen. Niet altijd even werkbaar en vrij lachwekkend als ik het zo opschrijf, maja je moet wat. Of gewoon op tijd je kleding wassen 🙂

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.