Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Lastige vragen

Voel jij je een goede verpleegkundige, dan heb ik even een paar vragen om dat te testen. Durf jij het aan?
Lastige vragen

Heb je wel eens een scopie ondergaan, met je achterwerk omhoog? Liggend met je darmen vol luchtbellen, waarvan de dokter zegt dat je die gerust weer mag laten ontsnappen. Heb jij weleens een scheet gelaten, met een paar mensen er omheen? Akelige, genante scopieën. Heb je ze wel eens meegemaakt? En heb je ze vaak weggegeven?

Weet je hoe het voelt, keelverdoving? Of een infuus in je hand? Ben je ooit geprikt door iemand die het nog moest leren? Misgeprikt. Hergeprikt. En heb je enig idee hoe geniepig het voelt als verpleegkundigen met een rats een ECG-sticker of bloedafnamepleister van je vel rukken?

Ken je de angst die de nacht met zich mee brengt als je in een ziekenhuis moet slapen op zo’n smal bedje, met zo’n zweetkussen? Heb je al eens naast een snurker moeten slapen, die je niet uit liefde in je slaapvertrek had gekozen? Of een hoester? Of een draaier? Of een delirant iemand die halverwege de nacht het bed met je wil delen?

Heb je ooit wisselligging nodig gehad of decubituswonden ontwikkeld? Een uur op een kreukel gelegen? Heb je wel eens je draai niet meer kunnen vinden, omdat je al drie dagen non-stop in een bed moest liggen? Met infuuslijnen, zuurstofslangen, urinecatheters of drains. Ben je ooit met je eigen binnenkant geconfronteerd, omdat je buitenste open lag?

Heb je ooit je plas niet op kunnen houden? Ooit dat aan iemand moeten toegeven? Hoelang is het geleden dat iemand anders jouw billen moest reinigen? En heb je weleens gevoeld hoe koud en onzeker zo’n po voelt?  Ja, aan je handen ja. Maar ook aan je billen? En als het al gênant is als je naasten ruiken dat jij net naar het toilet bent geweest, hoe zal dat dan zijn, als je moet poepen op een vierpersoonskamer? Ik vond het al gênant dat mijn enige zaalgenoot mij kon horen plassen in zo’n po. Maar ik móest plassen en ik kón het toilet niet halen.

Heeft een chirurg weleens een operatie ondergaan? Zijn lijf toevertrouwd aan collega’s en aan de narcoseslaap? En is een tandarts nerveus, als hij een wortelkanaalbehandeling moet ondergaan? Zou het misschien goed zijn als artsen en verpleegkundigen hun carrière beginnen met een dagje infuus-krijgen, bronchoscopiëren, ontkleden, pleister-ontharen, po-plassen, ontkleden, duphalac-drinken, klysma-krijgen, ontkleden, slechtnieuws-horen en daarna bloeddrukmeten?

Een heleboel vragen vandaag. Van verpleegkundigen wordt het antwoord verwacht. Heb jij ze?

12 REACTIES

 1. Ik vind dit echt een heel goede blog, zelf heb ik er eigenlijk nooit zo bij stil gestaan maar dit heeft me wel de ogen geopend. Ik heb wel zelf ooit eens in de klas, tijdens een les verpleegtechnische vaardigheden een maagsonde in laten brengen. Geen van mijn andere klasgenoten durfden dit aan maar ik wilde gewoon ervaren hoe het is als een maagsonde in je neus wordt geplaatst. Ik vond het een bijzonder vervelend gevoel, had echt het idee dat ik ieder moment kon stikken in dat ding en na een paar minuten (ik denk 2) heb ik de lerares vriendelijk verzocht om de sonde eruit te halen. De volgende keer dat ik iemand op de po help op een 4 persoonskamer zal ik zeker denken aan al deze vragen! Bedankt!

 2. Lees alle reacties
 3. Fantastisch! Ik heb de ervaringen die je beschrijft niet meegemaakt. heb wel na mijn bevalling in het ziekenhuis meer begrip gekregen voor de mensen die simpel worden van verpleegkundigen die willen dat je in bed blijft liggen omdat je koorts hebt en een infuus.. Een mooi leermoment en om scherp te blijven.
  @petra.. zouden we dezelfde lerares hebben gehad? Ik heb dezelfde herinnering..

 4. ik ben verpleegkundige en ook regelmatig patient. in lig perongeluk altijd te kijken wat er niet goed gaat( bij mezlef en mede patienten) een week ziekenhuis levert algauw een a- viertje op met kleine tot ZEER grote fouten op.Door al die fouten word ik aleen maar nog waakzamer en waakzamer.( ook voor de mede patienten hoor) gelukkig weet ik wanneer iets niet goed gaat, maar een leek……… helaas die ziet dat niet en dat beangstigd me heel erg. er is nog heel veel werk aan de winkel in de zorg en laten we beginnen met verantwoording nemen voor de dingen die je doet.

 5. Ik ben wel eens geopereerd ik het Ziekenhuis waar ik werkte,na de operatie een CAD,dat snachts losliet door mijn gedraai in bed.
  Werd ik wakker drijvend in mijn eigen urine,toen ik belde voor hulp(ik mocht het bed niet uit)was 5 minuten wachten best lang,kreeg het ondertussen koud.
  Dus je begrijpt wel dat het echt lang kan duren als je afhankelijk bent van hulp.

 6. Wel, de hele reeks en nog een paar graadjes meer.
  Je leert er gewoon aan wennen.
  Het ergste vond ik dat wanneer tot mijn nek in de poep lag (8 bekertjes laxeermiddel per dag en een verbod uit bed te komen)verpleegkundigen eerst kwamen kijken, vies gezicht trokken en na 2 uur iemand anders stuurden om het op te ruimen,of me zelfs overplaatsen om het een ander te laten doen.
  Zelf hadden ze het te druk met hun vakanties en over hun mannen….part timers.
  Alle ongemak van sondevoding.Heb de slang door mijn neus er uit getrokken en heb een jaar lang aan die kant nooit een verstopt neusgat gehad:)
  Ik was een medusamannetjes..iedereen had de grootste moeite alle slangen te volgen(drains,infusen,catheters,sonde)Heb zowel op meer als op eenpersoonskamers gelegen.Was er niet erg best aan toe..Eén lange pijnrit met alle gevolgen van dien.
  Wat mij betreft hoeft niet elke verpleegkundige die ervaring te hebben..alhoewel..een paar zou ik graag 3 dagen zo’n complete ervaring gunnen.

 7. Heel goed SANDRA dat je dit onderwerp aankaart.
  We denken er niet altijd aan,maar moeten ons constant proberen in te leven in een patient.
  En nee,we kunnen niet alles ondergaan om te voelen hoe dat is voor iemand.Maar als je dan zelf in die rol wordt geplaatst,dan denk je er later toch wel anders over.
  Een chirurg had dit ook na een geperforeerde appendix!
  Wat te denken van zoiets simpels als het vervoer per bed of rolstoel?Doe het maar eens…Heel naar…
  Heb wel eens in de nachtdienst gedacht als ik op zaal kwam:Ik zou gek worden als ik naast zo,n snurkende medepatient zou liggen.Doe mij maar een eenpersoons kamer…Haha.
  Petra,wat jij schrijft vind ik een hele goeie…
  En PEER,geen enkele vraagstelling is dom…

 8. Ja, zei de lerares bij de eerste les ‘wasbeurten’, wie wil zich uitkleden en zich laten wassen?. De hele klas, 17 dames en 3 heren, zweeg in alle talen. Zo, zei de lerares, onthoudt dit gevoel want zo voelt je patiënt zich ook, alleen die moet. Dat vergeet je nooit meer.

 9. Domme vraagstelling. Emotionele vraagstelling en situatie schetsen zijn per definitie niet evidence en zeker niet professioneel.
  Ik ben zorgverlener en regelmatig patient. Een wereld van verschil en absoluut niet vergeljkbaar. (als patient mochten mijn bloed eigen collega’s mij wassen en nog veel meer, drie keer raden voor wie dit vervelend was ….) (een collega lag na bevalling bij ons op de IC, het catheteriseren of de noodzakelijke zetpil was voor haar geen probleem, wel voor de manneljke collega …)

 10. Goede blog Sandra! Ik denk dat we vaak niet genoeg beseffen hoe dat soort dingen zijn voor een patient.
  Zelf heb ik wel eens iets te veel morfine gekregen waardoor ik letterlijk vergat adem te halen. Super eng. En daarna zakjes movicolon om de stoelgang op gang te houden…. Tja, zat ik heel de nacht op de wc (in een 4-persoonkamer) me afvragend of de rest van de kamer mijn onsmakelijke geluiden niet hoorde.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.