Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Leerlingen begeleiden lijkt me geweldig

Als kersverse verpleegkundige leer ik elke dag weer nieuwe dingen. Mijn kennis op het verloskundige gebied groeit met mijn ervaring. Ik probeer nieuwe situaties aan te gaan, zo leer ik het meest. Maar soms zou ik willen dat ik al een paar jaar verder was, want kennis overdragen vind ik een van de leukste aspecten van het verpleegkundig vak.

Op het gebied van leerlingenbegeleiding heb ik juist weer veel ervaring, omdat ik zelf pas net leerling-af ben. Ik weet hoe het is om te beginnen in een nieuw team en op een nieuw vakgebied in een korte tijd veel kennis op te willen doen. Ik kwam als groentje in een hecht team, waar ik graag bij wilde horen. Ik was soms bang om niet goed genoeg te zijn en had vooral in het begin bevestiging nodig. Toen ik dit eenmaal aangaf in een van de beoordelingsgesprekken, ging het al snel een stuk beter.

Je voelt je een speld in een hooiberg. En dat is een ander gevoel toen je je speld opgespeld kreeg bij het afstuderen! Toen ik in mijn laatste jaar van de hbo-v was, vroeg de hogeschool mij aan het einde van mijn stage of ik de nieuwe stagiaire op de afdeling een beetje wilde inwerken. Dit hield in dat ik mijn medestudent vertelde over de manier van werken op de afdeling en hoe zij zich het beste kon voorbereiden op de stage. Ik heb haar meegegeven welke leerdoelen belangrijk zijn gedurende de stage en wat ze kon verwachten van de begeleiding. Het is een groot team van verpleegkundigen, die ambitieus zijn en veel kennis hebben. Ik gaf haar de tip de lat voor zichzelf nog niet te hoog te leggen, maar wel gebruik te maken van de kennis van de afdeling.

Ik juich deze manier van inwerken enorm toe, omdat ik denk dat je zo veel sneller op de afdeling kunt wennen. De stagiaire die de afdeling op dat moment verlaat, is ervaringsdeskundige en misschien ook wat toegankelijker om alle vragen aan te stellen.

Zodra ik wat meer werkervaring heb, hoop ik zelf leerlingen te kunnen begeleiden. Dat is ook iets wat van me verwacht zal worden vanuit de afdeling. Het lijkt me erg leuk om te doen, omdat ik het niet alleen mooi vind om kennis over te dragen, maar ook om bij te dragen aan de ontwikkeling van een beginnend verpleegkundige.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Beste Annemart
    In het AMC hebben we veel opgeschreven en ervaring met het begeleiden van leerlingen. Als je mij een mail met je adres stuurt dan zorg ik dat je de info toegestuurd krijgt (als de post niet staakt!).
    Met vriendelijke groet
    Carol Timmer coördinator Onderwijscentrum Zorgopleidingen AMC

  3. Ja ja ja Eindelijk iemand die het begrijpt. Het is oh zo lastig om, in wat voor setting dan ook, te beginnen op een nieuwe stageplaats. Ik juich je idee aan. Ik wilde dat ik op die manier van stageplaats naar stageplaats was over gestapt. Helaas niet, maar ik heb nu op mijn laatste stageplaats wel de beste begeleiding ooit. Gelukkig maar want ik heb wel geleerd de afgelopen 4 jaar dat begeleiding je kan maken maar zeer zeker ook kan breken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.