Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Leuke en vervelende patiënten

Als verpleegkundige kom je veel verschillende patiënten tegen. Jonge, oude, ADL-afhankelijke, stille patiënten, noem maar op. En het kan voorkomen dat je met de ene patiënt beter kan opschieten dan met de ander, maar lever je die persoon dan ook 'betere' zorg?

In een workshop die ik bijwoonde op het Nursing Event eind vorig jaar, kwam deze vraag ter sprake. Tenminste, de vraag was meer gericht op het verplegen van patiënten met een ander geloof en zo. Aan het publiek kon je direct merken dat iedereen het daarmee oneens was. Want ja, het is je beroep en je bent verplicht om iedereen te verplegen ondanks geslacht, geloof, enzovoort. Maar de mensen in de zaal gaven wel toe dat je misschien onbewust de ene patiënt ‘betere’ zorg levert omdat je met hem beter mee kunt omgaan.

Hoe zal dit zijn in de praktijk, wordt er verschil gemaakt tussen patiënten? Wordt een patiënt uitgebreider geholpen met bijvoorbeeld wassen omdat hij wat sympathieker overkomt, of uit medelijden? Ik vind dat iedereen van mij als (leerling)verpleegkundige een even goede bejegening en even goede zorg verdient.

Maar de praktijk schijnt toch vaak anders te zijn. Dat leerde ik uit de reacties van de collega’s die ook in de workshopzaal zaten.

1 REACTIE

  1. Dit is een heel herkenbaar iets voor mij. Sommige zorgvragers kunnen je gewoon niet liggen, maar probeer desondanks gewoon de zorg te verlenen die ze verdienen.
    Maar kan ook voorkomen dat een bepaalde zorgvrager je gewoon probeert uit te testen: dingen vragen over persoonlijke leven, en mening vragen over de werkwijze van collega’s. Als dit gebeurd, dan vind ik de zorgvrager duidelijk over mijn grenzen heen gaan. Geef dit op respectvolle wijze aan bij hem/haar dat ik hier niet van gediend ben. (Voorval uit eerdere ervaringen)
    Ben benieuwd hoe dit gaat in een ziekenhuis, aangezien je hier korter contact hebt met de zorgvragers. Zal altijd respectvol en netjes de zorg verlenen. Al kan het hier natuurlijk ook voorkomen dat bepaalde zorgvragers je niet liggen, die je moet behandelen en de best mogelijk zorg wilt verlenen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.