Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Leven met agressie

Verschillende incidenten van agressie jegens zorgpersoneel domineerden het eerste kwartaal van dit jaar de berichtgeving in de landelijke media. En uiteraard besteedden wij er op nursing.nl ook aandacht aan. Het lijkt of agressie in de gezondheidszorg steeds meer toeneemt. Of niet? Het eerste artikel over agressie in het tijdschift Nursing dateert uit 1994 en sindsdien is het een terugkerend thema.

In België werden in 2008 ruim 7000 gevallen van agressie tegen hulpverleners geregistreerd. Dat is een stijging met 3,5 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Misschien is het een tendens. In Nederland zijn dergelijke cijfers niet beschikbaar. Tendens of niet, schokkend blijft het. Je doet met alle liefde je werk en wordt vervolgens met de dood bedreigd. En uit angst voor represailles van de dader doe je geen aangifte. Dat is niet alleen onrechtvaardig, het is een keiharde confrontatie met de donkere kant van de samenleving.

Als verpleegkundige werk je midden in de samenleving waarin je te maken hebt met mensen van allerlei pluimage: mensen onder invloed, mensen die angstig zijn, mensen die ongeduldig zijn, mensen die agressief zijn… Voor verpleegkundigen in de psychiatrie is het zelfs dagelijkse kost. Je moet beschikken over zeer sterke sociale vaardigheden om hier goed en adequaat mee om te kunnen gaan. Tijdig je grenzen aangeven en stevig in je schoenen staan. Dat betekent niet dat je agressie gewoon moet pikken als onderdeel van je werk. Een bedreiging naar jouw persoon is reden genoeg om aangifte te doen.

Wapen je dus tegen agressie. Volg een training en leer de signalen herkennen. Omgaan met agressie in de zorgverlening is een belangrijke verpleegkundige vaardigheid geworden. Dat was in 1994 zo en zal in 2014 niet anders zijn. We zullen ermee moeten leren leven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.