Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Levensvatbaar, maar ethisch?

Mijn vader stuurt me een krantenberichtje uit de Volkskrant op: ‘Misschien wel wat voor je blog’, schrijft hij erbij. Het bericht gaat over een prematuur die met 284 gram en 22 zwangerschapsweken toch levensvatbaar bleek.
Levensvatbaar

Het Amerikaanse meisje dat vorig jaar 24 oktober werd geboren was niet langer dan een balpen. Ongelooflijk. Inmiddels is het kindje twee kilo en ondanks de zuurstof in haar neusje ziet ze er een stuk meer ‘baby’ uit dan de foto waarop ze net geboren is en haar vingertjes nog amper ontwikkeld zijn.
Het meisje krijgt de naam Amillia, dat in het Latijn veerkrachtig en hardwerkend betekent.

Hard werken heeft ze zeker gedaan. Om te overleven. Om te laten zien dat ze ondanks haar uitzonderlijk lage gewicht toch een kans verdiende.
De Utrechtse hoogleraar F. Van Bel uit felle kritiek op het hele glorieverhaal rondom Amillia. ‘De kans dat dit kind later zowel lichamelijk als geestelijk forse handicaps heeft, is erg groot’. De hoogleraar verwijst daarbij naar studies over te vroeg geboren kinderen in Nederland, waar de grens tussen 24 en 26 weken ligt. ‘Die kinderen ontwikkelen zich op latere leeftijd vaak behoorlijk abnormaal’, zegt Van Bel. ‘Kun je nagaan als ze nóg eerder worden geboren’.

Daar zit natuurlijk wel wat in. Maar het blijft een moeilijk ethisch dilemma. Dat die keuze deels wettelijk is vastgelegd, geeft de arts wel een steun in de rug, maar als je dit glorierijke nieuws hoort kun je je afvragen of die termijn dan niet ‘te laat’ is.

Wat vind jij: had deze Amillia niet geboren mogen worden? Of is ‘onze’ Nederlandse termijn overdreven veilig? Is dit nog ethisch verantwoord?

1 REACTIE

  1. Heeft een kind met een verstandelijke of lichamelijke beperking/handicap geen recht van leven? Ik denk dat dit zeker wel verantwoord is, mits er geen onnodige risico’s worden genomen. Ieder mens, hoe klein of groot, met welke beperking ook, heeft recht op leven!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.