Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Levensverwachting

Hoe komt het dat Nederlanders minder oud worden dan bewoners van veel andere Westerse landen? Volgens verzorgende Conny heeft dit met het niveau van de zorg te maken.

Netwerk besteedde aandacht aan onze Nederlandse levensverwachting. Het blijkt dat ons land achter gaat lopen op vele andere landen. De vraag is dan ook: wat is er aan de hand? In de uitzending komen een aantal mensen aan het woord die wel een idee hebben.

 

Welvaart 

In de vorige eeuw is onze levensverwachting behoorlijk gestegen. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat onze welvaart is gestegen. Hierdoor zijn de leefomstandigheden verbeterd en ook de gezondheidszorg. Helaas behoren wij niet meer tot de eerste tien landen op de wereldranglijst van goede gezondheidszorg van het WHO. Mede door regelgeving zoals de marktwerking en allerlei bureaucratie, wordt het de Nederlander niet gemakkelijk gemaakt om zich staande te houden. Menig oudere is afhankelijk van familie.

 

Warboel

Het blijkt vaak een warboel te zijn in de thuissituatie. De ouderen hebben veelal te maken met diverse instanties die elk op hun eigen terrein bezig zijn om een zorgvraag in te vullen. Het is het bekende verhaal waar veel zorgvragers tegenaan lopen. Regelgeving vanuit de overheid is daar veelal debet aan. Het gevolg hiervan kan zijn dat men niet de juiste zorg krijgt. Met als gevolg dat er vele fouten en tekortkomingen kunnen ontstaan. Dit werkt natuurlijk niet mee aan het instandhouden van een redelijke gezondheid.

 

Ik denk dat in de toekomst de gezondheidszorg door de slechte economische ontwikkelingen verder gaat uithollen. Met als gevolg het verder zakken in de ranglijst van goede zorg met daaraan gekoppeld de levensverwachting.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.