Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Loondienst of ZZP na de wet CBA. Wat je moet weten

Met de inwerkingtreding van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) verandert er veel voor de zzp’er. Ook in de zorg. Past het zzp-schap onder de Wet DBA nog bij jou? We zetten vijf belangrijke punten op een rij. Door Petra van Onna, Manager Recruitment GrowWork

1.  De Wet DBA

Doel van de Wet DBA is het beter in balans brengen van de verantwoordelijkheden van de opdrachtgever en de zzp’er bij het beoordelen van hun arbeidsrelatie. Hierdoor wordt schijnzelfstandigheid teruggedrongen en worden de mogelijkheden om te handhaven verbeterd. Hiervoor zijn door de Belastingdienst modelovereen-komsten opgesteld.

2. Risico als zzp’er

Jij en jouw opdrachtgevers moeten kunnen aantonen dat de afspraken op papier in de praktijk zijn nageleefd. Mocht de Belastingdienst achteraf constateren dat er niet volgens de afspraken is gewerkt, dan kan de Belastingdienst de arbeidsrelatie aanmerken als fictieve dienstbetrekking en bestaat de kans dat jij of de opdrachtgever een naheffingsaanslag wordt opgelegd voor de niet afgedragen loonheffingen. Deze naheffing kan vermeerderd worden met een boete.

3. Ben ik nog zzp’er?

Om als zzp’er te kunnen blijven werken onder de nieuwe wetgeving moet er voldaan worden aan een aantal voorwaarden. Hierbij zijn gezag, ondernemerschap en vervangbaarheid van belang. We zetten de belangrijkste punten hieronder op een rij.

  • In jouw overeenkomst met een opdrachtgever zijn afspraken gemaakt over ‘vrije vervangbaarheid’. Dit houdt in dat de werkzaamheden niet verplicht door jou moeten worden uitgevoerd, maar dat iemand jou kan vervangen bijvoorbeeld bij onvoorziene afwezigheid.
  • Er is geen gezagsverhouding tussen jou en een opdrachtgever. Je bepaalt bijvoorbeeld zelf je werkplek en arbeidstijden, er mogen enkel aanwijzingen worden gegeven over de te bereiken resultaten, ook worden geen functionerings- en/of beoordelingsgesprekken gehouden.
  • Je voldoet als zzp’er aan minimaal 5 punten van de  ‘Ondernemerstoets’. Naast vrije vervangbaarheid investeer je in je onderneming (scholing, certificaten, website, etc.), loop je ondernemersrisico (aansprakelijk voor eigen schulden en uitvoeren eigen werkzaamheden), heb je minimaal drie verschillende opdrachtgevers en sta je ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

4. Zzp of loondienst

Het is verstandig na te gaan of het zzp-schap voor jou nog de geschikte vorm is onder de nieuwe wetgeving door de punten hierboven kritisch door te nemen. Het alternatief is om in loondienst te gaan werken. Bij GrowWork bieden wij deze mogelijkheid door bijvoorbeeld te gaan werken als projectmedewerker: het gevoel van een zzp’er met de zekerheid van een dienstverband. Zie je voldoende basis om als zzp’er door te gaan? Ook dan zit je bij GrowWork safe!

5. Professioneel advies

Wil je met een zeker gevoel werken en twijfel je nog welke vorm het beste bij jou past? Ga dan in gesprek met GrowWork, de carrièrepartner met verstand van zorg. We bekijken graag samen wat voor jou de beste optie is.

Meer informatie?

Neem contact met ons op via
info@growwork.nl of
Via 088 – 33 02 300.

Speciaal voor zzp’ers

Maak kennis met GrowWork en ontmoet ons op 10 november in Den Bosch of 15 november in Amsterdam op een inloopmiddag/avond. Kijk voor meer informatie op www.growwork.nl/agenda

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.