Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Móet je overwerken

Is fulltime hard en kritisch werken voldoende om je baas gelukkig te houden? Ik doel op werkgroepen en vergaderingen. Hoeveel van die dingen moet je naast je werk realiseren om een goede verpleegkundige te zijn?

Een collega van me is kostwinner, werkt fulltime, maar voelt zich desalniettemin ook moeder, echtgenote en huisvrouw. Ze is uiterst geduldig en flexibel en werkt zonder enig klagen vijf dagen of meer achtereen. Alles gebeurt met een glimlach en flinke dosis collegialiteit. Er is slechts één ding waar ze ‘nee’ tegen zegt en dat zijn overuren. Na 36 uren in een ziekenhuis, wil ze als een speer van haar gezin genieten.

Je werkt toch om te leven? Ik ben tenminste niet iemand die leeft om te werken. Ik houd van mijn werk. Patiënten en hulpbehoeftige collega’s gaan de hele werkdag voor mijn volle blaas, lege maag en gezin. Zonder twijfel. Mijn werk is uitdagend en leuk. Maar mijn dochtertje is nog veel leuker. Zonder moeite fiets ik naar het ziekenhuis, maar met een rotgang fiets ik weer naar huis. Naar mijn heerlijk kind en keuken, stofzuiger en golden retrievers.

Maar het is waar, in een werkgroep kun je actief protocollen en samenwerkingsverbanden naar je hand zetten. Jouw vragen worden gehoord en je bent als eerste op de hoogte. Met werkgroepen doe je mee en hoor je erbij. Je maakt zelf iets goeds van je afdeling. En zeg nou zelf, het kost slechts 4 á 5 uren extra in de maand. Dat is ongeveer een uurtje per week.

Maar ik heb een contract van 24 uur. Uur 25 is dan van mij, toch? Dat uur valt toch buiten mijn contract? Dat is vrije tijd. Moedertijd of Nursingtijd. Ik kan precies een blog schrijven of een goed gesprek voeren met mijn man in een uur. Ben ik een slechte verpleegkundige, als ik dat ene uurtje voor mezelf wil houden? En zijn er niet mogelijkheden om het kwaliteit verbeteren in de baas zijn tijd te doen? Is dat niet ook ons werk?

4 REACTIES

 1. Werkstress, zelfvertrouwen… Ik heb voor iedereen die wat meer rust of ruimte kan gebruiken in zijn werk of prive een gratis e-book geschreven: ’50 tips voor meer zelfvertrouwen’. Die kun je downloaden op onzekerheid.net
  Veel succes en plezier

 2. Lees alle reacties
 3. overwerken….
  is soms niet erg
  maar op dit moment is het standaard
  en niet een paar uurtjes
  maar erg veel
  ik werk nu standaard 20 uur teveel in de 4 weken
  normaal werk ik 20 uur per week(+overuren)
  er is geen vervang in de zomermaanden
  dus we werken bijna elke dag
  ’t is niet vol te houden
  ook voor mijn collega’s niet

 4. Overwerken in de zorg kan soms niet anders maar dan wil ik wel de nadruk leggen op SOMS!
  De zorg is ernstig uitgekleed de laatste jaren en er wordt al heel veel extra gevraagd van verzorgende en verpleegkundige. (vergaderingen, extra taken enz)
  Daarom moet het bij SOMS blijven anders is het van de instelling gewoon het probleem verschuiven.
  Minder personeel maar dat personeel wat er nog wel is moet dan wel meer gaan werken en DAT klopt natuurlijk niet!
  Maar wil je een baan met constante uren dan moet je ergens achter de kassa gaan zitten en zeker niet met mensen gaan werken maar gewoon gaan werken met “dode” dingen.
  Zoals Hans echter schrijft moet de gelegenheid zich natuurlijk wel van twee kanten voordoen.
  Als jij extra werkt voor de baas dan mag je ook verwachten dat je de overuren kan en mag opnemen als jij dat nodig hebt. Natuurlijk wel de bezetting van de afdeling voor ogen houden.
  Zelf werk ik gelukkig niet meer vast op een afdeling maar nog wel af en toe en schrijf ik eventuele extra uren op voor uitbetaling.
  Daar in tegen werk ik nu op een huisartsen praktijk en ook daar moet je soms gewoon flexibel zijn, dat wordt dan ook gewoon extra betaald. Maar kun je echt op dat moment niet langer blijven dan wordt er ook geen probleem van gemaakt, het is en blijft altijd “geven en nemen” in de zorg!

 5. Ik vind dat af en toe overwerken bij het werk hoort maar dat het niet vanzelfsprekend mag zijn.
  Ik werk ook 3 dagen in de week en ben de rest van de tijd huisman. Gelukkig heb ik flexibele opvanb dus extra vergaderingen, werkgroepen e.d. zijn zelden een probleem, als ik het maar op tijd weet.
  Bij onverwacht overwerken (ziekte, drukte e.d.) kan het wel eens problematisch zijn maar ook dan doe ik mijn uiterste best om het zo te regelen dat ik op het werk wat extra’s kan doen.
  Sterker nog; ik vind het wel handig om af en toe eens wat uurtjes extra te maken die ik op een ander moment weer terug kan pakken.
  Want dat is voor mij wel een belangrijke voorwaarde; de liefde moet van 2 kanten komen. Als verwacht wordt dat ik om de haverklap extra uren draai zonder dat ik deze terug kan nemen op momenten dat het mij goed uitkomt dan is de liefde zo over.
  Maar gelukkig is dat bij ons op de afdeling nooit een probleem; het is geven en nemen van 2 kanten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.