Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Mannen in de thuiszorg

Minder dan drie procent van de werknemers in de thuiszorg is man. Dus moeten cliënten soms wennen.  
Mannen in de thuiszorg

Laatst kwam ik weer eens tot de ontdekking dat er maar heel weinig mannen in de thuiszorg werken. Ik heb er de cijfers van het LEVV even op nagekeken. De laatste keer dat dit gemeten is (2003) was het aandeel vrouwen in de zorg maar liefst 97,1 procent!

Trust me, I’m a nurse
Nou was ik als kinderverpleegkundige al gewend dat ik vaak de enige man ben in een team. Toen ik eind jaren tachtig in Engeland in een algemeen ziekenhuis op de kinderafdeling werkte, liep ik zelfs rond met een grote button: ‘Trust me, I’m a nurse’.  Toen bestond het Engelse broederuniform nog uit een donkere broek, een lange witte jas, een overhemd, stropdas en epauletten op je schouders….  En ja, Engelse dokters droegen toen een lange witte jas en een stropdas.

Mammacareproject
Ook bij Vivent ben ik de enige man in het team. En dat was voor de 73-jarige mevrouw die ik laatst kwam bezoeken in het kader van het mammacareproject toch wel een verrassing.  ‘Ik moet er wel even aan wennen dat je een man bent’, vertelde ze me. ‘Niet dat ik je niet vertrouw, maar…’

Wond verzorgen
Meestal vertellen mijn collega’s bij dit project wel dat er de volgende dag een man langskomt, maar soms is dat nog niet bekend. En natuurlijk weet ik daar alle begrip voor op te brengen. Ik heb een keer meegemaakt dat de partner van de cliënt het er moeilijk mee had dat ik zorg kwam verlenen. Het ging toen om een vrouw van Iraneese afkomst, waarvan de man liever had dat een vrouw de wond kwam verzorgen. Ik heb hem  uitgelegd, dat ik in het weekend de enige was die dienst had overdag. Ik wilde wel de vrouwelijke collega die in de avond dienst had, langs sturen. Omdat zijn vrouw wat last had van de wond mocht ik ‘voor deze ene keer’ toch wel kijken. De man hield me goed in de gaten tijdens mijn handelingen.

Volgende keer
Toen hij met mij meeliep om de deur weer achter me dicht te doen, vertelde hij me, dat ik de volgende keer ook wel mocht komen… Hij had heel snel in de gaten gekregen dat het niet zozeer gaat of je een vrouw of een man bent, maar dat het veel belangrijker is hoe je de zorg verleent.

 

Heb jij wel eens een situatie meegemaakt waarin je als vrouw of man voor een zorgprobleem kwam te staan waarin je geslacht een extra uitdaging was?

 

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. ik hoop dat dit in de toekomst veranderd, zodat ik in mijn werk als volwaardig gezien word. Hoop? het zal wel moeten, want je mag een man gewoon niet weigeren! dat is belachelijk! Ze leveren allemaal dezelfde hulp. mannen of vrouwen ze doen hun werk goed. Die oude vrouwen moeten gewoon te horen krijgen dat ze een “hulp” krijgen en dat ze daar maar mee tevreden moeten zijn! het geslacht van een hulp is helemaal niet van toepassing of een hulp goed is of niet.

  3. Ik ben al ruim 10 jaar in het vak en de reacties van clienten is meestal dat ze je of heel graag willen of absoluut niet. Het is ook vervelend zeg ik dan als je dit soort situaties niet in de opleiding verteld worden en hoe je ermee om moet gaan. Ik heb er jaren voor gestudeerd om een verpleegkundige/zorgkundige te worden en ik kan het ook niet makkelijk accepteren als oudere dames (meestal) je weigeren om je geslacht. Ik hoop dat dit in de toekomst veranderd, zodat ik in mijn werk als volwaardig gezien word.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.