Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mantelzorg

Een nog zwaarder beroep doen op mantelzorgers? Geen goed idee vindt verzorgende Conny.

Wij weten allemaal hoe onmisbaar mantelzorg is voor vele mensen. Met name in de ouderenzorg is het in een thuissituatie vaak de hoofdmotor. De overheid is al jaren naarstig op zoek naar een mogelijkheid om de zorg zoveel mogelijk thuis te houden. En zo goedkoop mogelijk, want de bodem van de schatkist is in zicht. Eigenlijk is die kist gewoon leeg.

 

Familie en naasten

Nu heeft men in Den Haag weer wat bedacht. Het ligt in de bedoeling dat juist de mensen die zorg nodig hebben, niet eenvoudigweg aan professionele krachten kunnen komen. Eerst zal een hulpbehoevende zijn familie, naasten en buren moeten vragen voor ondersteuning. Nog meer dan nu al gebeurd, zal er via deze weg in de nabije toekomst zorg geleverd moeten worden.

 

Minder vrije tijd

Ik snap heel goed dat om alles betaalbaar te houden, er gekeken moet worden naar oplossingen die geld kunnen besparen. Alleen vraag ik mij af of dit een haalbaar plan is. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau zijn de grenzen van de mantelzorg bereikt. Daarnaast is het huidig legioen mantelzorgers vaak van wat een oudere generatie die geen tweeverdieners zijn. Terwijl het aantal werkende vrouwen alleen maar zal toenemen en zij dus minder vrije tijd  hebben om her en der hand en spandiensten te verlenen.

 

Het wordt er allemaal niet gemakkelijker op: we moeten langer doorwerken, er komen bezuinigingen aan en we moeten daarnaast meer ondersteuning gaan verlenen aan de mensen om ons heen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.