Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Mbo’ers sta op!

In maart 2012 heeft V&VN de concept beroepsprofielen aangeboden aan het Ministerie van VWS. Indien deze plannen doorgaan, zal het beroep verpleegkunde er heel anders uit gaan zien. Vanuit de mbo-v is hier veel kritiek op geuit, maar wordt daar nu nog wat aan gedaan?
Mbo'ers sta op!

 

Velen herinneren zich nog de felle discussies over de concept-beroepsprofielen van de V&VN. Vanaf 2020 zijn de nieuwe niveau 4 broeders en zusters geen verpleegkundige meer maar zorgkundige. Wil je juist graag verpleegkundige worden dan moet je, als het aan de V&VN ligt, vanaf 2020 de opleiding doen op het hbo.

“Onzin!” zou mijn samenvatting zijn als het over het concept van de vernieuwde beroepsprofielen van de V&VN zou gaan. Weg uit het BIG-register en de titel gestolen gaf ik in mijn blog destijds aan, maar de discussie is nu wat verwaterd. Er wordt, in tegenstelling tot maanden geleden, nauwelijks gesproken over de beruchte zorgkundige en dat is jammer. Zeker ook gezien de opstand van mbo-vers in de reacties op de artikelen en blogs destijds over dit onderwerp, maar ik constateer dat wij mbo’ers er uiteindelijk te weinig mee doen. We blaffen wel maar bijten niet.

Maar nu kunnen wij die boosheid, verontwaardiging en teleurstelling omzetten in actie. Want willen wij nog iets concreets doen voor dit plan dan moet dat nu. Mbo-verpleegkundigen zijn de grootste groep verpleegkundigen maar het minst gehoord en dat terwijl het plan de grootste consequenties heeft voor de toekomstige mbo-verpleegkundigen. Die stem kunnen wij alsnog laten horen en moeten wij ook laten horen, want wij beheersen net zo goed de kunde van het verplegen en dat doet niet onder voor de hbo-verpleegkundige.

Je kunt je stem laten horen door een enquête in te vullen die opgesteld is door de mbo-raad, in die enquête staan vragen en stellingen omtrent het beroepsprofiel. Het doel hierbij is om de mening vanuit de mbo-v hoek te krijgen. Met die informatie kunnen wij alsnog onze stem laten horen!

wil je meedoen? Stuur dan een mail naar ikbenverpleegkundige@mboraad.nl en je krijgt een link toegestuurd. Door daar op te klikken, kom je bij de vragelijst terecht. Zo kun je je stem laten horen. Dus, mbo’er sta op!

12 REACTIES

 1. ik ben het er ook absoluut niet mee eens, ik ben zelf nu ook een vierde jaars mbo-v student en ik zie absoluut geen verschil tussen mbo en hbo op de werkvloer.
  al vraag ik me wel af; ik neem aan dat als je voor 2020 al verpleegkundige bent, ze je deze titel niet meer af kunnen nemen? dus dat je alleen als je in 2020 aan de opleiding zou beginnen, je dan zorgkundige zou zijn??

 2. Lees alle reacties
 3. als je in 2020 64 ben hoe moet je dan doorstromen om verpleegkundige in naam te worden(en geen zorgkundige de naam alleen al is vreselijk ) We moeten toch doorwerken tot 67 fijn en dan ook nog je titel na al die jaren kwijt geweldig vooruitzicht in de zorg ik denk dat velen van deze leeftijd gaan of eerder stoppen.Van mulo mammoet mavo vmbo en ga zo maar door hebben we niets meet te zeggen. Laten de mensen van de politiek maar eens een maand lang alle diensten draaien 36 uur in een verpleeghuis misschien gaan ze dan anders denken als het hun zelf betrefffffffft. dus laat MBO4 de verpleegkundige zijn .deze zijn goed laat het nu eens zoals het is. de verpleegkundigen van nu komen niet op dit idee

 4. Ik begrijp heel goed wat er gaande is Wim. In mijn blog staat ook letterlijk: “Vanaf 2020 zijn de nieuwe niveau 4 broeders en zusters geen verpleegkundige meer maar zorgkundige.”
  Vanaf 2020. Je zegt dus precies hetzelfde als wat ik in mijn blog opmerk.

 5. Je bedoeld de historische fout om de HBO-V in het leven te roepen naast de in die tijd inservice A-B-Z, nu niveau 4 ? En daar moet niveau 4 nu de dupe van worden door de downgraden ?
  Quintin heeft het inderdaad goed begrepen, ik vind het erg vervelend want elke niveau 4 verpleegkundige met een MBO achergrond heeft het nu zo genaamd steeds verkeerd begrepen. Kom op! Wij zijn niet achterlijk, wij zien heus wel wat er gaande is en gaan er domweg niet zomaar mee accoord. Dat is iets anders dan het niet begrijpen. Wat heb ik voorstanders nu alleen nog maar zien toeteren ? ‘even iets rechtzetten’ ‘jammer dat de discussie alleen over de naam gaat’ (terwijl het daar allemaal om draait) ‘het is belachelijk dat er 2 niveau,s zijn met dezelfde functienaam en status’ ( he, kijk nou, daar draait het dus wel om… )
  Kom op, minacht uw MBO collega,s niet zo! Wederom mijn mening laat niveau 4 wat deze is en ontwikkel de HBO-V tot iets nieuws wat werkelijk meerwaarde heeft en iets toevoegd aan de gezondheidzorg. Ik heb werkelijk nog geen enkel argument gehoord dat de MBO verpleegkundige niet toekomst bestendig zou zijn, alleen maar argumenten om de HBO-V op een voetstuk te zetten door het MBO-V te laten verdwijnen. Deze vragen heb ik in mijn vorige stuk ookal gezet. Voel me niet geroepen deze te herhalen.
  Voorlopig zijn we met deze discussie dus nog niet klaar.

 6. Even iets rechtzetten. Quinten heeft het niet helemaal begrepen. Ook na 2020 zijn er nivo 4 collega’s. Ze zijn dan geen verpleegkundige meer maar zorgkundige. Ws blijven ze dezelfde waardevolle zorg keveren als de huidige niveau 4 verpleegkundigen. Maar dit hangt meer van de functie af die wordt uitgeoefend dan van het beroep dat men heeft.
  Voor de patiënt wordt het er straks hopelijk wat duidelijker op, maar ik reken me niet rijk op dit vlak. Ws blijven we ‘zusters en broeders’ en door de journaallezers ‘verplegers en verpleegster’ genoemd worden. Belangrijk is dat er per 2020 een historische fout wordt hersteld. Het is niet uit te leggen dat je nu op 2 niveaus opgeleid kunt worden voor het zelfde BIG beroep, maar dat slechts de niveau 5 collega wordt toegelaten tot de Verpleegkundig Specialisten opleiding. Tot slot, talentvolle niveau 4 collega’s hoeven zich ook na 2020 geen zorgen te maken, doorstromen kan altijd!

 7. Even iets rechtzetten. Quinten heeft het niet helemaal begrepen. Ook na 2020 zijn er nivo 4 collega’s. Ze zijn dan geen verpleegkundige meer maar zorgkundige. Ws blijven ze dezelfde waardevolle zorg keveren als de huidige niveau 4 verpleegkundigen. Maar dit hangt meer van de functie af die wordt uitgeoefend dan van het beroep dat men heeft.
  Voor de patiënt wordt het er straks hopelijk wat duidelijker op, maar ik reken me niet rijk op dit vlak. Ws blijven we ‘zusters en broeders’ en door de journaallezers ‘verplegers en verpleegster’ genoemd worden. Belangrijk is dat er per 2020 een historische fout wordt hersteld. Het is niet uit te leggen dat je nu op 2 niveaus opgeleid kunt worden voor het zelfde BIG beroep, maar dat slechts de niveau 5 collega wordt toegelaten tot de Verpleegkundig Specialisten opleiding. Tot slot, talentvolle niveau 4 collega’s hoeven zich ook na 2020 geen zorgen te maken, doorstromen kan altijd!

 8. Die discussie over die ‘naam’ heeft men zelf opgeroepen door aan die ‘naam’ (titel, wettelijke beroepsbescherming, artikel 3 etc ) te morrelen als het gaat om de MBO profesionals. Die ‘naam’ houdt namelijk nogal wat in. Niet vreemd toch dat daar discussie over is ? Dat is naar mijn vaste overtuiging niet los van elkaar te zien. Eens zien wat er zou gebeuren in het hypothetische geval dat een andere organisatie een plan ontwikkeld om de titel verpleegkundige van de HBO-V te schrappen en er iets onherkenbaars van te maken. Als je puur kijkt naar de opdracht van het ministerie van VWS is er gevraagd om meer onderscheid te maken tussen MBO en HBO verpleegkundigen. Kon men nou echt niet met iets beters komen dan de MBO-verpleegkundige maar weg te zetten en zich te profileren als de ‘enige echte’ verpleegkundige ? Het lijkt dus wel degelijk een strijd die daar om draait, door de V&V zelf ontketend en beargumenteerd met drogredenen. Dat men zogenaamd heeft gesproken met ‘het werkveld’ wil ik best geloven, alleen jammer dat het de HBO collega,s betreft die uiteraard voor hun eigen parogie prediken. Buiten dat, de MBO-verpleegkundige, van oudsher A-B-Z verpleegkundige hebben hun meerwaarde alang en breed bewezen, de HBO-V daarin tegen al 25 jaar lang niet. Om daar op deze manier verandering in te brengen vindt ik stuitend. Waaruit blijkt dan dat de ‘zogenaamde’ complexiteit / zorgzwaarte de mbo-verpleegkundige niet aan kan ? Het veld veranderd inderdaad, maar is daardoor nog niet automatisch gezegt dat de MBO verpleegkundige niet mee kunnen veranderen / groeien en dat het daarom maar voorbehouden moet zijn aan HBO verpleegkundigen die in de hoofdrol staan en aan de zijlijn de minder gerespecteerde MBO zorgkundige. Die titel is ook fout gestolen, een zorgkundige is namelijk een belgische ziekenverzorgende / verzorgende-IG. Onderscheid tussen MBO en HBO verpleegkundige is priema, maar laat ze dan iets goeds ontwikkelen voor de HBO verpleegkundige wat niet ten koste gaat van de MBO verpleegkundige. Mijn idee hierover is dus, laat de MBO-verpleegkundige gewoon wat deze nu is en ontwikkel iets wat echt iets toevoegd en meerwaarde heeft en zich werkelijk onderscheid. Naar beneden trappen kunnen we allemaal en is zeker niet HBO waardig!!

 9. Jammer om te horen dat er een discussie ontstaat over de ‘naam’ van de beroepsgroep. Mi. heeft het niets te maken met de nieuwe naam die gekozen gaat worden. Een MBO-verpleegkundige verliest haar titel niet. Alleen er moeten zaken veranderen om in de toekomst de toename en de complexiteit van de zorg op te kunnen vangen. Door onderscheid te maken in MBO en HBO opleidingen biedt dit juist enorme mogelijkheden om beide beroepsprofielen te profileren. De nieuwe profielen geven duidelijkheid wat zorgt voor meer mogelijkheden. Tevens is het zo dat V&VN allerlei regionale scholingen heeft georganiseerd om juist met het werkveld te praten. Tijdens deze bijeenkomsten waren er allerlei brainstormsessies waarin het werkveld uitgebreid gehoord is. Dit gaat zeker nog een vervolg krijgen.

 10. Even ter verduidelijking, alle huidige mbo-verpleegkundigen blijven gewoon de titel verpleegkunidge behouden. Het gaat om de toekomst waarvoor we gekeken hebben naar de inhoud van het vak en wat daarvoor nodig is. Juist aan de hand van de rondetafelgesprekken is duidelijk geworden wat verpleegkundigen zoal doen en wat ze zelf aangeven wat nodig is voor de toekomst. Op grond van die uitkomste is duidelijk geworden dat verpleegkundigen HBO opgeleid dienen te zijn. Er worden hogere eisen gesteld aan de verleegkundigen en daar hoort een gedegen opleiding bij. Als je nu MBO-opgeleid bent mag je dus gewoon verpleegkundige blijven heten en kun je door middel van scholingen je eigen deskundigheid op peil houden of verbeteren.
  Marja de Leeuwerk, wijkverpleegkundige

 11. Helemaal top Quinten, ik ga zeker mee doen aan die enquête. Ik ben er destijds ook druk mee bezig geweest, geïnformeerd bij de mbo raad en tot aan het ministerie van VWS aantoe. Nu is het zo dat het ministerie de zaak bekijkt en hier conclusies uitrekt ism diverse partners. Ik blijf nog steeds van mening dat het hier om eenrichtingsverkeer gaat en puur en alleen naar de positie is gekeken van de hbo vpk ten koste van de mbo vpk voor hun enerverende redenen. Men vergelijkt onze opleidingen met opleidingen in het buitenland, hoewel ik mij afvraag of je dat wel kan vergelijken, allemaal verschillende systemen en niveau’s. Uiteraard allemaal landen als voorbeeld genomen die vereegkunde tot het universitair niveau hebben. Wij doen het op het mbo echt zo slecht nog niet is mijn overtuiging. Dan die zogenaamde veranderende zorgvraag / complexiteit, waaruit blijkt dat de mbo verpleekundige dit niet aan zou kunnen? Ik blijf het ervaren als een belediging want eigenlijk zegt men toch door de regels door dat je de statuur en de verpleegkundige titel niet waard ben en ik vi.d dat onterecht. Dat gemorrel met titels houd meer in dat menegeen denkt. Denk aan status en herkenbaarheid, niemand buiten het vak begrijpt totaal niet wat een zorgkundige inhoud. Het is een veredelde viger. Dat het voor de huidige mbo pleeg niets gaat betekenen is ook maar af te wachten gezien de herregistratie plannen en wetswijzigingen in de big. Ik roep nogmaals alle mbo vpk,s op die lid zijn van de v&v hun lidmaatschap op te zeggen want deze club zit er niet voor ons belang.

 12. Andere naam voor de niveau 5 verpleegkundige is mogelijk de oplossing ! Zoiets als verpleegspecialist.
  Dank Quinten, voor dit initiatief. We zijn goed in zorgen … maar ‘zorgen’ meestal minder goed als het met “opkomen voor onszelf” heeft te maken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.