Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Mbo’ers zijn niet dom!

Ik ben een mbo-leerling, maar blijkbaar voldoe ik niet aan de huidige criteria, althans ik spijbel niet, lever mijn verslagen op tijd in, ben niet dom, ik kan behandelplannen maken en ook nog eens oplossingen creëren. Wat ik hiermee wil zeggen is dat ik het imagoprobleem van het mbo zat ben, en al helemaal het stereotype beeld van een mbo-leerling/student.

Er zijn mensen die schrikken als ik vertel dat ik op het mbo zit. “Dat had ik echt niet verwacht. Hoe jij overkomt tenminste, ik had je op hbo/universitair niveau geschat in ieder geval geen mbo..”, is ongeveer een samenvatting van wat ik vaak te horen krijg van onbekenden. Als ik vraag waarom zij dat dachten krijg ik vaak de stereotype mbo-student voorgeschoteld wat dus niet overeen komt met hoe ik ben en werk in het dagelijks leven. Sterker nog, wat het overgrote deel op het mbo ook niet is.

Het frustreert mij elke keer weer en het is ook wel goed bedoeld, maar het stereotype beeld van een mbo’er wordt zo alleen maar in stand gehouden. Ik wil hier niet verkondigen dat het mbo rozenkleur en maneschijn is, want op het mbo zijn er ook punten waar aan gewerkt moet worden. Docenten, lesuren en de aansluiting van vmbo – mbo zijn een aantal hiaten die hier en daar ook op mijn school te vinden zijn, maar het hbo en wo kent ook zijn problemen. Zeker het hbo schijnt de laatste tijd een hot item te zijn.

Sowieso vind ik iemand minachten op basis van vooroordelen niet kunnen. Even voor de duidelijkheid: van alle scholieren in het voorgezet onderwijs in Nederland zit 60 procent(!) op het vmbo, veel mensen dus. Een klein deel dat misschien wel in het beeld past wat ik in de inleiding schets werpt dus een schaduw over al die mbo-studenten. Voor een mbo’er is dit demotiverend, mbo’ers schamen zich (bijna) onterecht voor het niveau waarop zij zitten.

Ik zal een werkelijk beeld schetsen van een groot deel op het mbo. Die mbo’ers zijn doeners en houden van aanpakken. Tot op het bot gemotiveerd om een (persoonlijk) doel te halen. De één ziet zichzelf graag met kinderen werken en de ander lijkt het fantastisch om een eigen garage te openen. In de mbo-studentenraad van het Noorderpoort zitten mensen die in hun vrije tijd werken aan de verbetering van het onderwijs. Niet alleen de opleiding van hen zelf, maar ook voor de toekomstige mbo-studenten.

Een groot deel van de mbo’ers komt bij lange na niet overeen met het beeld wat ik schetste in de inleiding. Persoonlijk vind ik dat mensen niet zo blind moeten staren op iemand haar/zijn niveau waarop zij/hij zit. Het gaat om de persoon zelf! Toch?

Wil je mij volgen op Twitter dan kan dat, stel gerust een vraag! @QuintenManuel Twitter

Meer Nursing


Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Tegenwoordig kun je ook via Facebook op de hoogte van de laatste nieuwtjes, blogs en expertbijdragen. Ga naar
www.facebook.com/VakbladNursing

Vacature-alert
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures, abonneer je dan op de vacature-alert van NursingBanen.
Ga naar NursingBanen.

10 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ik word er ook zo moe van!
  Morgen heb ik een toets over kanker en zintuigen, wat nou “niet slim”. Mensen die Hbo doen of op de universiteit zitten doen altijd alsof ze heel slim zijn. “Oh ik doe een Hbo studie, dus ik ben slimmer dan jouw!.” Dan kan ik mezelf boos maken, want wij leren ook veel! Bovendien heb ik op een speciale school gezeten en is het voor mijn doen als heel knap dat ik op deze school zit, als mensen dan ook nog is bekritiserend doen over het MBO is dat heel jammer! :/

 3. Hallo Quinten,
  Ik zal eerlijk met je zijn. Ik heb zelf ook MBO niveau 2 en 4 (ICT / Applicatieontwikkelaar) gedaan.
  Vervolgens heb ik mijn HBO propedeuse Bedrijfkundige Informarica, en mijn Hoofdfase Informatica. Volgens jaar afstuderen.
  Ik heb dus een redelijk objectief beeld over jouw irritatie. Ik heb mezelf ook dood geïrriteerd, maar als ik heel eerlijk ben, snap ik nu wel waar die reacties vandaan komen. HBO en MBO is gewoon een wereld van verschil. Soms betrap ik mezelf ook op het neerkijken naar MBO’ers (hypocriet, i know).
  Trek het je allemaal niet aan en doe gewoon je ding. Universitaire studenten kijken weer neer op ons HBO’ers. Ze vinden ons dom, omdat we toegepaste wetenschap gebruiken en niet zelf theoriën mogen bedenken, toetsen en toepassen.
  Ze noemen het een veredelde MBO :p
  Een tip die mij geholpen heeft. Verdiep je in de Sociale Psychologie. Jouw irritatie klinkt als de ‘self fulfilling prophecy’. Misbruik die irritatie door hem om te zetten en te gebruiken als drijfveer. Laat de wereld maar eens zien waartoe MBO’ers toe in staat zijn en stop met klagen!

 4. Als alle MBO ers echt dom zouden zijn dan zag het er slecht uit in Nederland.Ga ervoor om te laten zien wie JIJ bent en stoor je niet aan het (soms of vaak terechte) oordeel over anderen.Op welk niveau je functioneert, dat bepaal je nog altijd zelf.
  Ik heb hier nog een oud horloge -van mijn Opa-liggen met allemaal van die radertjes.Als het kleinste ontbreekt, dan werkt het hele horloge niet, dus laten we eens stoppen met dat “wij”en “zij” ik zie hele vreselijke HBOers,ook tenen krommende MBOers en zuster Serpentia bestaat ook nog steeds.Verbeter de wereld: begin bij jezelf.Vul elkaar en aan wees een geweldige collega voor je collega’s,dan gaat het goed.Niveau/attutude héb je namelijk in jezelf ontwikkeld, dat haal je niet uit een boekje.

 5. Ik ben ook een mbo-er, met dezelfde instelling als jij. Voor mij was de keus voor mbo (mede) een geldkwestie. Ik had al een heel andere hbo-opleiding voltooid, 5 jaar gewerkt, en ben toen geswitcht naar de zorg (goeie keus geweest trouwens). Maar omdat ik geen recht meer had op studiefinanciering en omdat ik op mezelf woon, heb ik een arbeidscontract en salaris nodig. Wel mogelijk met mbo-bbl, niet met hbo-v. Ik denk dat je niveau van funcioneren ook veel aan jezelf en je inzet ligt. Op hbo zullen ook best wat van die stereotype mbo-ers zitten..

 6. Ik zit zelf niet in de zorg, maar mijn moeder heeft momenteel veel zorg nodig. Mijn ervaring is dat het opleidingsniveau van de verzorgsters/verpleegkundigen lang niet altijd doorslaggevend is voor goede zorg. Het gaat vooral de mentaliteit van de verpleegkundigen, goede communicatieve vaardigheden en prettige bejegening van de cliënt. Liever een mbo’er die hart heeft voor de zorg, dan een hbo’er die niet met mensen kan omgaan. Zonder goede basishouding doet opleidingsniveau er niet veel toe.

 7. Quenten heeft helemaal gelijk. Maar het onderwijs lijdt onder de naamgeving. Zowel op het VMBO als het MBO werken we op 4 (kwalificatie)niveaus. En dan scheer je te veel mensen over 1 kam. Het ism overigens wel zo dat op de laagste niveaus van zowel het MBO als het VMBO relatief veel zorgleerlingen zitten. Kids met een krasje die heel veel aandacht krijgen, de kostbare tijd afsnoepen van de leerling die wel gewoon zijn kan doen en werk doet. En dan ook nog de beeldvorming domineert. Het is triest dat een hele groep wordt afgerekend op paar “worst practices”. Ook door werkgevers op de arbeidsmarkt.En inderdaad het gaat ook wat mij betreft veel minder om het IQ en het leervermogen. Een positieve houding is veel meer waard.

 8. @Agnes: ik begrijp je standpunt. Weg met al die doemdenkers!
  Een puntje wat ik kwijt wilde: in de praktijk is het niet zo dat alle HBO- verpleegkundigen een managementfunctie hebben, en MBO-ers alleen aan bed staan. Enne, als HBO-er kun je je ook ontplooiien en je gelukkig voelen ;). Maarre, ik ben blij dat je het naar je zin hebt!

 9. Groot gelijk….foei al die doemdenkers over VMBO/MBO, wat als Den Haag de MAVO weer gaat inroepen dan wordt het nog erger met de vooroordelen.
  Zelf ben ik MBO-verpleegkundige en kan mij op mijn werkterrein me ontplooien en gelukkig voelen, dat had ik waarschijnlijk niet op HBO-niveau gehad… En je hebt goede krachten nodig aan het bed, niet iedereen kan/wil zich specialiseren of een management werkplek innemen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.