Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Medisch testosteron in het VUmc

De crisis in het VU medisch centrum woekert nog altijd voort. Wanneer je de analyses hoort denk je: het wordt echt tijd dat de verpleging emancipeert.
Medisch testosteron in het VUmc

Het gebeurt vaker dat een zorginstelling slecht in het nieuws komt, maar bij het VUmc loopt het allemaal wel erg uit de hand. Wie denkt dat het Eyeworks schandaal de oorzaak is van de problemen heeft het mis.

Aan de basis van de ellende ligt een alledaagse praktijksituatie. Long- en hartschirurgen dragen hun geopereerde patiënt over aan de intensive care. Tijdens de postoperatieve periode is de intensivist hoofdbehandelaar. De chirurgen zijn in deze fase adviseur of consulent. Dat is geen probleem mits er goed overleg plaatsvindt en er vertrouwen is in elkaar.  

Een al dan niet vermijdbaar overlijden van een patiënt op de IC, eind 2010, heeft er toe geleid dat het vertrouwen tussen chirurgen en de intensivist ernstig geschaad is. In plaats van daar op een volwassen manier mee om te gaan, is het compleet uit de hand gelopen. Een longchirurg, Rick Paul, meldde de in zijn ogen vermijdbare dood bij de Inspectie, zonder dat eerst met de betrokken collega’s te overleggen. De Raad van Bestuur (RvB) was daar boos over, want had het liever intern opgelost. De Inspectie stelde daarop in een rapport dat de RvB laks reageerde op de problematiek. De RvB herkende zich echter niet in dat verhaal.

Ondertussen was er een nieuw hoofd aangesteld op de intensive care en werd de klokkenluidende longchirurg niet meer vertrouwd door een deel van zijn collega’s. Anderen namen het juist voor hem op, waardoor een onwerkbare situatie ontstond. De situatie, die ooit op een volwassen manier had kunnen worden opgelost, ontaardde in een complexe oorlog tussen groepen medisch specialisten.

Er bestaan verschillende theorieën over de aard van de problemen. Sommigen zien een geloofsstrijd tussen gereformeerde en liberale artsen. Anderen denken aan een afrekening tussen oude aartsvijanden binnen de organisatie. Een ding hebben alle betrokkenen specialisten gemeen: ze hebben enorme ego’s.

Wanneer de testosteron in de rondte vliegt en de ruzies huizenhoog hoog oplopen denk ik aan een boek dat onlangs uitkwam: Van knecht tot kopvrouw. Het boek bespreekt de emancipatie die de verpleegkundige beroepsgroep heeft doorgemaakt de afgelopen decennia.

Verpleegkundigen zijn conflict mijdend. Zij hebben de waarden orde, rust en regelmaat diep in de genen zitten, omdat zij weten dat de organisatie in zijn geheel daarbij gebaat is. Minister Schippers hield onlangs al een pleidooi voor meer verpleegkundigen in de top van organisaties. Ik ben het met haar eens. Hoe meer balans tussen artsen en verpleegkundigen, hoe kleiner de kans dat medisch testosteron de toekomst van een organisatie op het spel kan zetten.

Hugo van der Wedden is medisch socioloog en interim verpleegkundige. www.hugovanderwedden.nl | Twitter: @hugovdwedden

Meer Nursing

Richtlijnen en protocollen
Op deze pagina proberen we de laatste richtlijnen voor je bij te houden. Heb je een tip? Mail marloes.oelen@reedbusiness.nl
Ga naar de pagina verpleegkundige richtlijnen en protocollen

Nursing experts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan. Paul, Annelies en Henri zijn ieder op hun eigen vakgebied experts. Iedere zes weken plaatsen zij een nieuwe vakinhoudelijke blog over hun werk. Zo blijf je bij!
Ga naar de Nursing Experts


Leren en loopbaan
In de sectie Leren en Loopbaan lees je de leukste artikelen over je carrière, salaris, onderhandelen werken in de nacht en agressie.
Lees meer.

4 REACTIES

  1. Als ik dit artikel lees voel ik me als verpleegkundige behoorlijk tekort gedaan. Doen wij alles om de lieve vrede te bewaren? Cijferen we onszelf nog steeds weg? Maken we nog steeds beleefde kniebuigingen voor onze directies en medici? Ik geloof er niks van. Verpleegkundigen zijn allang mondig geworden. Ze staan voor hun vak, hun cliënten en hun organisatie en dat kan ook heel goed op een kritische manier.

  2. Lees alle reacties
  3. Verpleegkudige zijn niet conflict vermijdend. Wat voor verpleegkundgen voorop staat is het geven van goede zorg. En of ze hiervoor aan bed staan of een hogere functie bekleden dat maakt niets uit, vast staat dat goede zorg voorop staat bij verpleegkundigen, beheren daadoor beter hetzorgroces.Dus kom maarop met hogere functies voor verpleegkundigen, word het zorgproces eindelijk beter bewaakt. Want wat leveren deze conflicten nu op??? Volgens mij slecht zorg!!!

  4. Ja er moeten verpleegkundigen vertegenwoordigd zijn in de hoogste geledingen van een zorgorganisatie, Raden van Bestuur. Maar niet vanwege het feit dat een verpleegkundige conflictvermijdend is. Als je kwaliteit Conflictvermijdend is, zegt dat m.i. nog niet dat je de juiste persoon bent om rust, orde en regelmaat te houden. Soms moet je juist geen conflicten willen vermijden in een organisatie om verder te kunnen komen. Niet alles gaat altijd naar ieders tevredenheid…Conflictvermijdend kan duiden op angst en geen eigen mening hebben…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.