Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Meekijken op de dialyse

Via school kon ik een dagje meelopen met een dialyseverpleegkundige in het Dialysecentrum Groningen. Het was een topdag!

Het was even wennen om vroeg op te staan, maar ik was uiteraard op tijd aanwezig op mijn stageplek. Na wat zoekwerk vond ik mijn begeleidster, ik stelde mij voor en ontmoette de collega’s van de afdeling. Eerst werd mij goed uitgelegd hoe de dag eruit zou zien, om vervolgens de rapportage te lezen. De rapportage zat natuurlijk anders in elkaar dan ik gewend was vanuit het ziekenhuis, dus hierin werd ik geholpen. Ik had mij goed voorbereid, maar toch was het erg fijn dat mijn begeleidster alles nog even uitlegde.

De eerste patiënt kwam binnen gewandeld, het was een vrouw die al veel zelfstandig deed. Zij stelde het dialysesysteem zelfs zelf in! Ik wist niet dat er patiënten met een hemodialyse waren die dat deden, daar was de peritoneaaldialyse voor dacht ik, tenminste zo interpreteerde ik het tijdens mijn voorbereiding. Het was erg mooi om de theoretische kennis die je hebt opgedaan terug te zien in de praktijk. Neem bijvoorbeeld de shunt: een aangebrachte verbinding tussen een arterie en vene. Doordat de vene arteriële druk krijgt aangevoerd wordt de vene “sterker”, dikker en steviger, want uiteindelijk moet er wel ongeveer 40 – 70 liter bloed door zo’n systeem heen.

Het mooie is dat je de shunt goed kunt voelen met je vingers, het trilt namelijk. Met een stethoscoop hoor je vervolgens een sterke ruis en hoor je duidelijk dat er flink gepompt wordt, erg fascinerend! De vrouwelijke patiënt had ook een”button hole”. Doordat er telkens op dezelfde plaats, hoek en diepte is geprikt, is er een “tunneltje” tussen de huid en het vat ontstaan. Hierdoor kan er met een stompe naald geprikt worden wat weer voordelen heeft tegenover een scherpe naald, denk bijvoorbeeld aan het doorprikken van het vat.

Maar wat een impact op je (sociale) leven blijft het toch. Patiënten moeten drie keer per week dialyseren en dat 4 uur lang (!). Zo heb ik nog even gezeten met een 23-jarige jongen. Een jongen zoals ik, een jongen die ook houdt van voetballen, uitgaan en afspreken met vrienden. Alleen hoef ik als gezonde 18-jarige niet rekening te houden met een nierinsufficiëntie. “Als ik de oudejaarstrekking win, doneer ik als eerst 1 miljoen euro aan de nierstichting”, zei hij. Mooie woorden en ook inspirerend dat het glas halfvol is bij deze man.

Het was een erg leuke maar vooral ook een leerzame stage. Ik heb nu echt veel meer kennis over het dialyseren en daar wil ik vooral Lenie, mijn begeleidster, voor bedanken. Je bent een topbegeleidster! Het was een topdag en ook prachtig om te zien hoe goed de sfeer in het team is. Van diëtiste tot magazijnmedewerker, ik heb met iedereen een leuk praatje kunnen maken en veel kunnen lachen. Ik wil het Dialysecentrum Groningen en het Noorderpoort bedanken voor deze meeloopstage. Zeker een aanrader voor leerling-verpleegkundigen!

Meer Nursing


Nursing Event
Het Nursing Event is ons jaarlijkse vakevenement voor verpleegkundigen, dit jaar op donderdag 8 en vrijdag 9 december in De Reehorst te Ede. Met op 8 december de finale van de Nursing Challenge!
Meer informatie en aanmelden.


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Hey Quinten, wat een compliment voor ons team.Maar eerlijk is eerlijk, het mes snijdt aan twee kanten!! Jij bent ook een open en heel enthoussiaste jongeman.Dat heb je gemerkt in de contacten met de pat.Zo gemakkelijk! Het verhaal van de dialyse heb je heel goed en duidelijk weergegeven. Het was fijn dat je bij ons was.Wat ons betreft mag je solliciteren als de tijd er voor is. Succes verder. Hartelijke groet Lenie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.