Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Meer mannen in de zorg?

Doe mij maar liever meer mensen in de zorg.
Meer mannen in de zorg?

 

Via het ziekenhuisforum kreeg ik een oproep onder ogen van een freelancejournalist die een artikel schrijft over het onderwerp ‘Kan de zorg zonder mannen?’. Oftewel, zouden er meer mannen in de zorg moeten werken?

Ik word intussen een beetje moe van die discussie. Het is voor mij eigenlijk een gepasseerd station. Natuurlijk, er zijn zorgsituaties waarin je als man beter uit de voeten kunt dan als vrouw. En dan heb ik het niet over zware cliënten die geholpen moeten worden… Dan praat ik over situaties waarin de cliënt jou als man beter accepteert.

Voorbeelden: een oudere kloosterling, die voor het eerst van zijn leven een katheter moet krijgen en dat liever niet door een vrouw laat doen. Of een jongen met gedragsproblemen, die in de thuis een vaderfiguur mist en zich door een man veel gemakkelijker een infuus laat prikken om stollingsfactoren toegediend te krijgen.

Maar: zou de zorg er minder door zijn als er geen mannen in werken? Nee, dat zeker niet! Het beeld dat de maatschappij nog steeds in stand houdt, is die van stoere mannen en zorgzame vrouwen. Terwijl het in mijn ogen van het allergrootste belang is dat er in de zorg mensen werken die kunnen zorgen voor andere mensen.

Ik werk als enige man in een team met tien vrouwen. ‘Dan zul je wel als God in Frankrijk behandeld worden’, heb ik wel eens gehoord. Nou, gelukkig niet, want ik zou daar zeker niet vrolijk van worden. Ik hoop nog steeds dat ik beoordeeld word op wie ik ben. En niet op mijn sekse.

In de discussie op het ziekenhuisforum passeren alle stereotypen weer de revue, inclusief het kakelende kippenhok, vrouwen die zeuren, roddelen, jaloers zijn. Of: ‘alleen maar vrouwen geeft altijd gedoe in het team’. Ik geloof daar niet in. Mijn ervaring met – bijna uitsluitend – vrouwelijke collega’s in de zorg is toch heel anders.

Dus: meer mannen in de zorg? Nou, doe mij maar liever meer mensen in de zorg. Daar hebben we veel meer aan!

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Mannen zijn zeker wel nodig in de zorg. En waarom? Omdat vrouwenberoepen minder betalen. Dus als we met z’n allen meer salaris willen, moeten we er gewoon een mannenberoep van maken! Maar alle gekheid op een stokje: ik vind een team met alleen vrouwen niet perse een slecht team, maar ik denk wel dat een team met mannen gevarieerder is, denkt en doet.

  3. Jos! Wat een onzin! Mannen zijn meer dan nodig in de zorg! Al is het alleen maar om het ’truttige’ imago van de zorg af te halen. Mannen zijn nodig omdat ze beter kunnen relativeren dan vrouwen, niet zeiken maar gewoon doen en om de nuchterheid te bewaren in het kippenhok! Ik zeg niet dat de zorg slecht is zonder mannen maar ik vind je erg pessimistisch 🙁 Zuster Noor gaat duidelijk voor meer mannen in de zorg!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.