Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Met volle overgave zzp’er

Met veel plezier werk ik als zelfstandig verpleegkundige. Al mijn verpleegkundige kennis en ervaring kan ik hier in kwijt. En toch leer ik elke dag wel iets bij.

Werken als zelfstandige zonder personeel in de zorg (zzp’er) is heel veelzijdig: intakegesprekken voeren, bezoeken van zelf gekozen cliënten van allerlei pluimage, het maken van een verpleegplan, overleg met de familie, het desnoods begeleiden en wegbrengen van een cliënt die opgenomen moet worden… ik doe het allemaal even graag. En gelukkig kan ik voor elke cliënt de tijd nemen. Hiervan plukken we allebei de vruchten. Daarnaast ontwikkel ik vaardigheden op het zakelijke vlak. Misschien niet zo populair onder verpleegkundigen, maar toch elke keer weer een grote uitdaging.

Ik ben Annelies Blekman en woon met mijn gezin in Nieuwegein. Na een periode van werken in dienstverband kreeg ik bij toeval in 1996 parttime werk via een bemiddelingsbureau. Het pgb was toen nog maar net ingevoerd. Ik dacht aanvankelijk dat dit een dienstverband betrof, maar al snel begreep ik dat ik freelance werk had gekregen. Een accountant van het bemiddelingsbureau gaf me hier voorlichting over. Langzamerhand werd ik vertrouwd met het werken als freelancer. Ik werkte nog niet echt als zelfstandige, maar het begon er al een beetje op te lijken.

In 2003 startte ik officieel als zzp’er . Dit had financiële voordelen, onder andere vanwege de zelfstandigenaftrek. Ik schreef me in bij de Kamer van Koophandel en meldde me als ondernemer aan bij de Belastingdienst. Mijn eenmansbedrijf noemde ik Thuisverpleegkundige.nl. Ik legde contact met zelfstandig verpleegkundigen en verzorgenden in de buurt, om met hen samen te werken. Het werken via bemiddelingsbureaus bouwde ik af en ik begon mijn eigen cliënten te werven, via een website, visitekaartjes, mond-tot-mond-reclame en netwerken met andere verpleegkundigen. In de loop van de jaren maakte ik de ontwikkeling mee van het fenomeen pgb. Elk jaar waren er wettelijke veranderingen. Een cliënt van mij verzuchtte eens: ‘Als het net goed draait verandert de boel weer.’ En zo was het! En nog steeds trouwens.

In 2005 vroeg Sting of ik startende zzp’ers les wilde geven over het werken als zelfstandige in de zorg. Daarna volgden V&VN en andere organisaties met dezelfde vraag. Omdat ik ook veel vragen om informatie kreeg via de mail, schreef ik een E-boek over zzp’en. Het is nog steeds verkrijgbaar en wordt elke maand opnieuw actueel gemaakt.

Naast mijn werk als zzp’er werk ik als oproepverpleegkundige bij de Hoogstraat, een revalidatiecentrum in Utrecht. Het is een leuke afwisseling en leerzaam, omdat ik mijn verpleegkundige kennis daar (ook) bijhoud. En het is erg leuk om samen te werken met collega’s. Bovendien kan ik extra uren werken als ik even wat minder cliënten heb.

En toch ligt mijn drive bij het werken als zelfstandig verpleegkundige. Vanuit die functie kan ik mijn verpleegkundig handelen zoveel mogelijk afstemmen op het belang en de wensen van de cliënt en diens mantelzorger(s). Graag wil ik iedereen over deze bijzondere, maar ook spannende manier van werken vertellen. En als je vragen hebt, stel ze gerust!

9 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Beste Jill,
  Je kunt als net afgestudeerde verpleegkundige wel zzp’er worden, maar zelf heb ik veel profijt gehad van mijn ervaring in verschillende instellingen in de gezondheidszorg.
  Eventueel zou je het ook kunnen combineren, bijvoorbeeld voor 60 % van je werktijd gaan werken als zzp’er en voor 40 % in dienstverband (blijven) werken.
  Veel succes gewenst !
  Annelies

 3. Hallo Irma, Ruth en Carla,
  Erg leuk dat jullie reageren !
  ja, mijn gezin is gelukkig erg flexibel ( geworden ). Soms is het inderdaad wel eens communiceren en organiseren via whatsapps en sms-jes , maar dat zullen de meeste verpleegkundigen wel herkennen.
  Gaby, net als Carla en een aantal andere zzp’ers heb ik voor het behouden ( o. a. ) van mijn deskundigheid een klein dienstverband erbij.
  Bas, stuur me maar gerust een email, dan krijg je alle informatie over het digitale handboek.
  m.v.g., Annelies Blekman

 4. hoi Annelies,
  je verhaal en ervaring is heel herkenbaar voor mij, vooral die vrije keuze en de wederkerigheid. Wat ben je trouwens actief op velerlei terrein! Hou je nog genoeg tijd en ruimte over voor eigen leven en gezin? Mooi dat je velen enthousiast kan maken voor dit bijzondere werk als ZZPer. Ik hou me aanbevolen voor je aanvullingen op je Ebook waar ik veel aan heb gehad.

 5. Wat leuk om eens een blog te lezen over een ZZP verpleegkundige. Ik werk sinds 2004 op deze manier. Het bevalt me erg goed, alle tijd en aandacht voor een client. Wel vind ik het jammer dat je deskundigheid vermindert. Ik kan cursussen volgen maar als ik dan geen client heb met de desbetreffende verpleegkundige handelingen dan kan ik niet bekwaam blijven. Hoe doe jij dat? Gr. Gaby

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.