Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Methadon in de thuiszorg

Het bestrijden van pijn in een terminale of palliatieve fase kan ook goed met methadon. Maar waar morfine 10 jaar geleden nog een ‘slechte’ naam had bij cliënten, lijkt dat nu het geval bij methadon.

In onze praktijk gebruiken we methadon nog zelden als pijnbestrijding. Daarom kwam vorige week een arts, als consulent verbonden aan het Palliatief Advies Team (PAT) onze kennis over dit opiaat weer bijspijkeren.

In een boeiende presentatie werd de neurotransmissie van pijn belicht en de rol van natrium, kalium, calcium en chloor daarbij. ‘Pijnbestrijding met methadon is feitelijk niets meer dan ingrijpen in een biologisch proces’ was haar boodschap.

‘Methadon kun je vooral gebruiken als de neuropathische pijn niet goed wordt bestreden met morfine, fentanyl of tricyclische antidepressiva, bij opioid rotatie als morfine of fentanyl onacceptabele bijwerkingen hebben’ meldde de arts, waarbij werd aangegeven dat er wel ervaring moet worden opgedaan met het gebruik van methadon als pijnstiller.

Zo heeft methadon een halfwaardetijd van tussen de 17 en 128 uur, die toeneemt met de leeftijd. De biologische beschikbaarheid is 50 tot 80% in tegenstelling tot die van morfine (35%). ‘En wat nog belangrijker is, bij het starten van methadon moet je er rekening mee houden dat een belangrijk deel eerst als depot in het lichaam wordt opgenomen. Daarna komt het pas beschikbaar.’ Met andere woorden, je zult na de opstartdosis met dit fenomeen rekening moeten houden en juist minder methadon moeten geven.

Cliënten staan er eerst huiverig tegenover. Methadon is in de volksmond vooral bekend als middel die heroïneverslaafden gebruiken om abstinentieverschijnselen te bestrijden.

‘Ik ben toch geen junk’ kun je dan te horen krijgen. Een goede uitleg van de behandelend arts is dan heel belangrijk. Alleen: het is voor de leek niet zo makkelijk uit te leggen hoe methadon werkt.

De ervaringen die wij ermee hebben opgedaan, zijn goed te noemen. Gebruiken jullie cliënten ook methadon in de bestrijding van pijn? En wat zijn jullie ervaringen?

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Arend, in mijn leerlingperiode (begin jaren 80) werd mij verteld dat Symoron een morfinepreparaat was, want toen was methadon ook al een ‘besmette naam’. Toch heb je – als een client goed is ingesteld – heel weinig nodig. Het is zeker de moeite van het proberen waard!

  3. Ik stam nog uit de tijd dat methadon gebruikt werd als pijnbestrijding. Toen heette het echter geen methadon maar Symeron……waarom die naam niet weer herintroduceren als we het hebben over pijnbestrijding….dat maakt het meteen wat minder beladen…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.