Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mexicaanse griep in mijn ziekenhuis

Door alle dreigingen in het journaal heb ik mij iets voorgenomen. Als ik ooit patiënt word, onthoud ik mij verder van alle buitenland reizen. Hoewel… een bezoek aan tropische MRSA-oorden met evenzo tropisch MRSA-ziekenhuis, garandeert mij voortaan wel van een éénpersoonskamer. Helaas is dat er één afgesloten van de buitenwereld met broeders en zusters met ruimtepakken aan.

Nee, buitenland is zo fraai niet als vrolijk kwetterende tv-spotjes je laten denken. In de reclamefilmpjes vergeten ze te zeggen dat, als je struikelt over een ananas of valt uit een palmboom, je de raarste uitheemse ziekteverwekkers op kan doen. Terwijl je geniet van vergezichten en het leven opsnuift, loop je per ongeluk een TBC op. Of wat dacht je van de varkensgriep?

Nu ben ik niet patiënt maar zuster. Degene in het ruimtepak. De meelevende ogen die je ziet tussen alle beschermende maatregelen door. Op mijn prikbord hangt een stuk papier. Iedereen die we voortaan opnemen, moeten we screenen op vakantierituelen, hobby’s en familie-aangelegenheden.

Bent u recentelijk in Mexico geweest en heeft u griepsymptomen? Heeft u longontsteking exotische oorden gezien? Maakte u ooit gebruik van een buitenlandse gezondheidszorg? O ja werkt u op een varkensboerderij of adopteerde u recentelijk een kindje? Bij één ja is er paniek in mijn keet.

Mijn prikbord dreigt met verkleedpartijen. In geval van een ja op bovengenoemde vragen dien ik schorten te dragen. En mondmaskers, haarnetjes en spatbrillen. De nieuwste bangmaker, de Mexicaanse griep schijnt een beest van formaat te zijn. Het virus bestaat uit varkens-, vogel- en mensengriep in één en laat zich dan ook niet door een paar geleerde hygiënisten uit het veld slaan.

Slik, denk ik. Daar sta ik met mijn beschermende kleertjes. Dunne schilletjes over mijn besmettelijk wit kostuum. Krijg ik straks een telefoontje van de spoedeisende hulp over een zomergast met een varkenvirus? Wat heb ik toch gevaarlijk werk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.