Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Mijn eerste vrouw

Zenuwachtig sluit ik de gordijnen rondom het bed van mevrouw Faber, die 83 en dementerend is.

Het is druk op de zaal met zes dames. Een buurvrouw heeft een dreigende hypo, dus de arts, het afdelingshoofd en een verpleegkundige zijn druk met haar in de weer. Mevrouw Faber giechelt als ik haar pyjamajasje uittrek, ze bedekt haar borsten met haar handen. Het zweet breekt mij uit, het is mijn eerste wasbeurt.

Het is voor het eerst dat ik een vrouw op zo’n hoge leeftijd naakt zie. Als ik haar onderbroek probeer uit te doen begint ze te jammeren: ‘Dit mag niet meneer, dit mag niet van mijn moeder.’ Ze probeert haar onderbroek, die nat is van de urine,  weer omhoog te trekken. Met heel veel kracht trek ik aan haar onderbroek, gelukkig kan ik voorkomen dat ik omval, maar haar onderbroek kan ik niet ontwijken…

Als ik geheel volgens de regels haar schaamstreek met een washandje begin te wassen, gaat het jammeren over in gillen. Ze klemt mijn hand met haar beide benen vast, waardoor ik die niet meer uit haar kruis krijg. En juist op dat moment steken er drie hoofden door het gordijn. Daar sta ik dan, een jonge broeder van 18 jaar met een vuurrood hoofd. Ik voel me een zedendelinquent, op heterdaad betrapt.

Nog heel vaak daarna heb ik patiënten gewassen, verzorgd, verbonden, en met ze gewandeld, gezongen en gebiljart. Ik heb slecht twee en een half jaar gewerkt in de ouderenzorg, maar het was de mooiste periode van mijn zorgloopbaan.

Ga naar het seminar Oud & Nieuw in de ouderenzorg tijdens het Nursing Event, op donderdag 8 december 2011 van 10.00 tot 12.00 uur. Daar vertelt Bram Hengeveld, wijkverpleegkundige en Nursing-columnist over de uitdagingen in de ouderenzorg, waarbij jonge en aanstormende generaties verpleegkundigen, de wetenschap en de maatschappelijke kijk op de ouderenzorg een centrale rol spelen. Aan bod komen uitspraken van vooruitstrevende doeners en denkers op deze vlakken en zal heden en toekomst van de ouderenzorg scherp onder de loep worden genomen.

Marcellino Bogers (1957) is van huis uit psychiatrisch verpleegkundige, maar tegenwoordig congresontwikkelaar bij MetZorg, cabaretier en dagvoorzitter op het Nursing Event. Hij is auteur van het boek Humor als verpleegkundige interventie. www.marcellinobogers.nl

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Weer leuk geschreven Marcellino !
    Kan me voorstellen dat je je diep ongelukkig voelde toen dat gordijn openging ! 😉
    Maar vaak zijn dat (achteraf) heel grappige gebeurtenissen, waar je later om kan lachen.
    Bedankt voor de tip m.b.t. het Nursing Event, ben benieuwd, wij hopen te gaan luisteren !

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.