Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Mijn eigen verpleegstijl

Ieder mens is uniek, met een eigen karakter en stijl. Zo ook verpleegkundigen, want ik merk dat iedereen zijn eigen stijl van verplegen heeft. Onlangs besefte ik voor het eerst dat ik mijn eigen stijl van verplegen aan het vormen ben.

Op mijn stage loop ik met verschillende verpleegkundigen mee. En het leuke hiervan is dat je ziet dat iedereen op een verschillende manier werkt. De één maakt veel grapjes, de ander wil altijd weten hoe de patiënten hebben geslapen, maar ook qua handelingen wordt er verschillend verpleegd. Zo vraagt de ene verpleegkundige waar de patiënt het liefst geprikt wil worden terwijl de andere gewoon een plekje uitkiest.

Wat ik van me zelf merk is dat ik van elk verpleegkundige wel iets meeneem. De observatiepunten bijvoorbeeld, of een patiëntenronde maken voordat je begint. Ook kleine dingen neem ik van collega’s mee, zoals een kopje water neerzetten voor de nacht. En dit allemaal bij elkaar is mijn verpleegstijl geworden. Een verpleegstijl die niemand heeft. 

Zo wordt vaak tegen mij gezegd dat ik veel met patiënten praat en dat typeert ook mijn stijl denk ik. Ik ben een prater, zowel grapjes als serieuze gesprekken. Zo vertelden twee patiënten die naast elkaar lagen dat ik een fantastische broeder ga worden, mede omdat ik zo sociaal en lief ben. Nog nooit hadden ze zo’n leerling aan het bed gehad. En dat was het punt dat ik echt door had dat ik een eigen verpleegstijl heb.

Vind jij ook dat jij anders verpleegt dan je collega’s?

3 REACTIES

 1. Iedere verpleegkundige heeft zijn/haar eigen stijl. Dit vond ik echter juist moeilijk als leerling. Sommige collega’s vonden dat ik alles precies op hun manier moest doen, ookal pastte dat helemaal niet bij mij.
  Hierdoor heb ik echter wel geleerd wat absoluut niet bij mij past en wat wel.
  succes verder!

 2. Lees alle reacties
 3. Heel goed wil ik zeggen Quinten.
  Een eigen stijl en je daar bewust van zijn is een grootkwaliteits product wat jij je zorgvrager bied.
  Ik ben sinds vorig jaar zzp verpleegkundige(zelfstandige) Ben nu wat minder gebonden aan regels binnen instellingen waar ik me prettig bij voel.Ook ik praat veel met mijn zorgvragers doe veel palliatieve nachtzorg maar respecteer ook als mijn client niet wil praten .
  Ik zou zeggen volhouden zo!

 4. Hi Quinten,
  JA, dat maakt ons vak zo speciaal, verzorgd/verpleegd worden door unieke en speciale mensen.
  Ieder geeft er op zijn of haar manier een draai aan, punt is dat de basis universeel is en de basis uitgangspunten terug te vinden zijn in je werk en dat heet kwaliteit.
  Ik zou als ervaren verpleegkundigen aan jou meegeven blijf praten tot je patiënten, light up theire days. Realiseer je wel op welke momenten de stilte van belang is. Verbale communicatie is een van de grondbeginselen in ons vak.
  He jonge, ik zie je groeien en je wordt de speciale verpleegkundige want je doet het ook van uit je hart.
  Ga zo door!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.