Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Mijn laatste blog

Een jaar geleden vergeleek ik bij het schrijven van mijn eerste blog mijn eerste werkdagen als gediplomeerd verpleegkundige met de eerste rit in een auto, na het behalen van je rijbewijs.
Mijn laatste blog

Zenuwen. Trillende handen. Rode wangen. Faalangst. Zowel mijn eerste rit in de door mij bestuurde auto als de eerste werkdagen op de verloskamers zijn zo samen te vatten. Je hebt je rijbewijs, dus je zou moeten kunnen rijden. Ik had mijn hbo-v diploma behaald, dus ik zou moeten kunnen verplegen.

Het diploma bleek pas het begin. Na ingewerkt te zijn op de zwangerenafdeling, begon ik op de kraam. Na gewend te zijn op de kraamafdeling, begonnen de hectische diensten op de verloskamers. Nu wil ik die chaos en bijbehorende adrenaline niet missen, destijds vertrok ik met zenuwen in mijn buik naar het werk. Wat stond me nu weer te wachten? Wat moest ik wennen die eerste maanden.

Een uitdagend beroep maakt dat je kritisch naar jezelf gaat kijken. Ik heb veel geleerd over mezelf, want wat legde ik de lat hoog. Perfectionistisch als ik ben, vond ik dat ik zo snel mogelijk zelfstandig een partus moest begeleiden. Pas na een paar weken besefte ik dat ik mezelf de tijd moest gunnen om alles te  zien en te leren.

Toen ik hier openhartig met mijn werkbegeleiding over durfde te praten, kreeg ik wat meer lucht. Wat is het fijn als je collega´s hebt die zien dat je soms dat extra compliment nodig hebt. Want dat maakte in het begin dat ik groeide. Conny, die me goedkeurend een schouderklopje gaf na mijn eerste fluxus. Gerda, die me nariep dat ik een hele goeie pleeg ben, op het moment dat ik een verloskamer in liep waar ‘een lastige casus lag te bevallen’. Of Tanja, die me elke maand weer complimenteert met mijn blog. Ik hoop dat zij zelf ook beseffen hoe fijn het is, om als een groentje met twee linkerhanden, het vertrouwen te krijgen van collega’s. Ik ben ze echt dankbaar!

Met jullie deelde ik dat ik onzeker werd van mijn tekort aan algemene kennis, dat ik dat merkte bij meer hbo-v’ers, dat ik zenuwachtig werd van onverwachte gebeurtenissen, dat ik mooie complimenten kreeg van patiënten, boze woorden van een vader en dat ik groeide in mijn zelfvertrouwen na elke partus.

Dit is mijn laatste blog, want ik ben een jaar gediplomeerd. Ben je dan niet meer beginnend?!

Hoe het ook zij, ik heb mezelf het afgelopen jaar de tijd gegeven om me op te stellen als lerende. Hierbij dacht ik nog wel eens terug aan die eerste rit in de auto na het halen van mijn rijbewijs: je leert het in de praktijk, door het te dóen. En hoe onwennig ik me in het begin ook voelde op de afdeling verloskunde, het voelt nu als míjn afdeling; een plek waar ik nog met alle plezier veel kan leren!

Meer Nursing


Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Tegenwoordig kun je ook via Facebook op de hoogte van de laatste nieuwtjes, blogs en expertbijdragen. Ga naar
www.facebook.com/VakbladNursing

Vacature-alert
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures, abonneer je dan op de vacature-alert van NursingBanen.

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Hoi Annemart,
    Ik heb je blogs met plezier gelezen, ik vind het ook jammer dat dit jouw laatste blog is. Het is mooi om te lezen dat je vindt dat je voor jezelf de lat (achteraf?) hoog hebt gelegd. Ik herken mij daar zelf ook wel in, vooral op stage.
    Ik wens je veel succes in je verdere loopbaan als verpleegkundige!
    Groetjes Quinten Manuel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.