Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Mijn roosteraar regeert

Ongeveer eens per maand arriveert hij; mijn levenslijn. Mijn nieuwe dienstrooster wordt gemaild zodra mijn roosteraar tevreden is. Zij vertelt mij wanneer ik plannen mag maken.

Onregelmatig werken heeft grote voordelen. Je hoeft niet perse in de zaterdagdrukte je boodschappen te halen. Je kunt uitslapen op werkdagen of op hete dagen werken als het koel is (’s nachts). Maar onregelmatig werken vereist ook een flinke flexibiliteit. Als iedereen ’s weekends vrij is, moet jij werken en er is niks vanzelfsprekends aan vrije paas- of kerstdagen.

Maar erger dan onregelmatig werken is een slecht rooster. Vele weekenden of nachtdiensten achter elkaar moeten werken heeft nogal wat gevolgen voor je privéleven of geestelijke gesteldheid. Iedere dienstroostermail houd ik dan ook even mijn adem in; hoe wordt mijn leven binnenkort?

Gelukkig is met mijn roosteraar niks mis. Tenminste, ik heb weinig te klagen. De roosters zijn ruim op tijd klaar. Zo weet ik bijvoorbeeld nu al hoe ik werk tot half augustus. Ik weet dat dat op andere werkvloeren anders is.

Nee, ik kan mijn leven aanpassen aan mijn werk, omdat mijn werk me ruim van tevoren waarschuwt. Hier heb ik wat meer tijd voor mijn vrienden of relatie en daar moet ik iemand teleurstellen op zijn verjaardag.

Ik ben altijd blij dat ik de roosters niet hoef te maken (ik ben al slecht in sudoku). Een aantal van mijn collega’s hebben een uitgebreid wenslijstje van vaste sportavonden en liever geen late diensten op maan- woens- en vrijdagen. Je moet rekening houden met vakanties en aantal uren. Ik zou door de diensten het rooster en door de plegen de bedden niet meer zien.

Lig jij, roosteraar of geroosterde, weleens wakker van je dienstrooster?

8 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Als roosteraar maak ik twee kanten mee, de eeuwige alles willende medewerker, waar je als roosteraar heel blij mee ben.
  Of de zeurende niet of nooit extra willen werkende medewerker.
  Bij ons is het zo dat we als team verantwoordelijk zijn voor de planning van het team, daarmee bedoel ik de gaten in het rooster. Maar vaak komt het toch bij de roosteraars terecht.
  Die gedeelde verantwoordelijkheid blijkt in de werkelijkheid niet te werken..

 3. Ik maak bij ons het dienstrooster en ik lig daar niet wakker van.Ik vind het leuk om te doen en gelukkig is iedereen er over het algemeen blij mee…De meeste aanvragen worden gehonoreerd,wat tot gevolg heeft dat iedereen bereid is om flexibel te zijn,als er diensten geruild moeten worden of opgevuld ivm zieke collega’s.

 4. Ik moet wel eens huilen van mn rooster.. Ben niet zo’n klager (althans, niet tegen de roosteraar maar mn priveleven daarentegen…), maar dat zou ik misschien wel wat meer moeten doen. Heb nu soms het idee dat ik ‘de restjes’ krijg… Ik benijd de roosteraars absoluut niet hoor! Pittige taak!

 5. Als roosteraar lig ik niet wakker van het dienstrooster, maar dat doe ik ook niet over patiënten. Ik heb geleerd een gladde rug te hebben voor de opmerkingen van collega’s over hun rooster. Je kan het niet iedereen naar de zin maken. Om voor de fulltimers “gezond” te roosteren is het vaak nodig dat de partimers gaten vullen. We hebben een aantal beperkingen in de wensenlijst ingesteld, zo mag iedereen maar één vaste wens per week aanvragen (sportavond, vaste vrije dag) en worden collega’s die continu veel aanvragen doen (veel weekenden achter elkaar vrij of een compleet rooster aanvragen) hierop aangesproken. Gelukkig krijg ik ook vaak complimenten dat men een prettig rooster heeft gekregen.
  Ik vind puzzelen, en daar lijkt een rooster maken veel op, erg leuk.

 6. Ik lig gelukkig nooit wakker van mijn dienstrooster.
  Ik vraag regelmatig diensten aan, die ik eigenlijk altijd krijg, en heb een vaste vrije avond in de week.
  Ik ben trouwens ook blij dat ik geen roosters hoef te maken!
  Als ik af en toe eens zie hoe vaak de roosteraars commentaar en geklaag over zich heen krijgen over het rooster..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.