Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Mijn vader moet dood’

Als iemand niet meer wil leven, moet ik ineens hard aan het werk.

Er volgen vele indrukwekkende gesprekken. Zit iedereen op één lijn? Patiënt, familie, dokter. Weet de patiënt het op meerdere momenten zeker, dat hij zijn leven wil beëindigen, dan is de vraag natuurlijk of de dokter dat ook wil doen.

Mijn patiënt beweert dat hij hoe dan ook zeer binnenkort zal ophouden te bestaan: ‘Wil mijn huisarts niet meewerken, dan is er vanaf 1 maart een mobiel team van de stichting levenseindekliniek, die wel langs wil komen.’ De wetten zijn veranderd, zegt mijn patiënt, wil de dokter niet, dan komt er wel een bus met gewillige dokters en zusters voorrijden.

En ik begrijp de overtuiging van deze man. Hij is 96 en uitgeput. Hij kan niet meer; niks meer en wil dus ook niet meer. Maar zijn hart dus wel. En dat is net mijn dilemma: als je hart, longen en bloedvaten nog vitaal zijn op hun 96e, hoeveel kans maak je dan op een euthanasie? Want het enige dat deze man ooit mankeerde was een gebroken been vorig jaar en een gebroken hart nu.

Maar voor euthanasie-medewerking moet je eerst ondraaglijk lijden. En mijn patiënt heeft niet eens pijn. Zijn lijden, zegt hij, zit in het niets meer kunnen. Maar ik heb geen idee of dat juridisch gezien genoeg reden is om zijn wensen in te willigen. Hij noemt het ondraaglijk lijden. Zijn familie noemt het ondraaglijk lijden. Ik zie wel lijden, maar wie ben ik om te oordelen over de draaglijkheid van dit geval?

Een dochter belt over dat ‘het’ wel ingezet kan worden bij ons. Dat wil zeggen: zorg en hulpmiddelen voor thuis. Zij zal morgen met de huisarts bellen en ‘zorgen voor euthanasie’. 

Ergens in de omgeving zit nu een huisarts, mogelijk te genieten van zijn vrije zondag. Misschien schaatst hij nog een laatste keer, voordat het gaat dooien. Hij drinkt op de wal een warme chocolademelk en lacht om zijn zoon die rare stunts uithaalt op zijn nieuwe ijshockeyschaatsen. Hij heeft geen idee van de verantwoordelijkheid die trappelend van ongeduld ergens op hem ligt te wachten. Tot morgenochtend om 8 uur de telefoon gaat: ‘Mijn vader móet vandaag sterven.’

Meer Nursing


Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Tegenwoordig kun je ook via Facebook op de hoogte van de laatste nieuwtjes, blogs en expertbijdragen. Ga naar
www.facebook.com/VakbladNursing

Vacature-alert
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures, abonneer je dan op de vacature-alert van NursingBanen.
Ga naar NursingBanen.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.