Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Miljoenenfraude bij thuiszorg

Jammer, dat door de berichten in de media de thuiszorg in een kwaad daglicht komt te staan. Terwijl de zorgverleners er part noch deel aan hebben.  
Miljoenenfraude bij thuiszorg

Net terug van twee weken in het buitenland, krijg ik op 5 juni de krantenkop Fraude bij Icare thuiszorg onder ogen. Zouden sommige politici dan toch gelijk hebben en verdwijnt er veel geld uit de AWBZ-schatkist op de verkeerde wijze en in de verkeerde zakken?

Declareren
Gelijk gaan mijn gedachten naar de manier waarop die fraude dan zou kunnen worden uitgevoerd. Wat te denken van het opvoeren van nepcliënten, waarbij zorg wordt gedeclareerd die nooit verleend is? Of  het schrijven van meer minuten dan de zorg werkelijk wordt verleend, of andere – duurdere – verrichtingen declareren? Als ik dan even ga uitrekenen, dan realiseer ik me al gauw dat je dan wel heel veel verkeerd moet hebben geschreven om aan miljoenen te komen. Zo hoog is ons uurtarief nou ook weer niet.

Omslachtige constructie
En dan ga je het bijbehorende artikel verder lezen en dan blijkt dat het op geen enkele wijze met foutieve declaraties te maken heeft. Nee, een bestuursvoorzitter van een thuiszorgorganisatie schijnt  1,3 miljoen euro in eigen zak te hebben gestoken. Via een wat omslachtige constructie is een verliesgevend deel van het bedrijf verkocht aan een vrouwelijke kennis voor één euro. Zij heeft er weer een winstgevend bedrijf van gemaakt door het uitvoeren van veel opdrachten van de thuiszorgorganisatie van haar man. En vervolgens is het bedrijf verkocht aan Randstad. Een stukje handige boekhouding, die wel op meer plaatsen voor lijkt te komen? Nee: ronduit fraude en bedrog, vindt de Fiscale Inlichtingen- en Opsporings Dienst (FIOD-ECD) en heeft de betrokkenen vast laten zetten.

Voor eigen voordeel
Wat mij kwaad maakt is dat de thuiszorg door deze personen in een kwaad daglicht komt te staan terwijl de zorgverleners er part noch deel aan hebben. En dat de kop van het artikel de tekst niet dekt. Want: geen fraude bij de thuiszorg, maar vermeende fraude voor eigen voordeel door een bestuursvoorzitter van een thuiszorgorganisatie….

Afronden
Soms zou je willen dat het mogelijk was om ruimer te schrijven, om op die manier de tekorten wat aan te kunnen vullen. Maar veel verder dan het naar vijf minuten naar boven afronden van de zorgduur kom je niet. En dat afronden naar boven is dan ook nog eens volgens de regels…

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.