Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mishandelde moeder

De verzorgende die de moeder van Frances van Rijn mishandelde is ontslagen. Frances vertelt.
frances

Mag een familielid stiekem opnames maken om verzorgenden te controleren? Als men mij deze vraag een aantal jaren geleden had gesteld, dan had ik geantwoord dat ik dat niet echt netjes zou hebben gevonden.

Moeder

Zoals velen inmiddels weten, heb ik indertijd opnames van mijn moeder gemaakt. Er werd door het verzorgingshuis gezegd dat mijn moeder geluidsoverlast gaf. Ik had daar mijn twijfels over en heb daarom de opnames gemaakt. Mijn moeder gaf inderdaad geluidsoverlast, maar bij toeval had ik ook het geluidsfragment opgenomen dat veelal ‘mishandeling in verzorgingshuis’ genoemd wordt.

Geluidsfragment

Nu ik twee jaar bezig ben geweest mijn klachten gegrond verklaard te krijgen, kan ik wel zeggen dat het geluidsfragment waardevol is geweest. Mijns inziens wordt er al jaren door allerlei instanties geprobeerd ouderenmishandeling in te dammen; echter geheel zonder resultaat. Dus als men mij deze vraag nu stelt dan zeg ik: DOEN! 

Incident 

Van regeringswege en instanties hebben wij weinig tot niets te verwachten; die praten, verstrekken subsidies, die praten, verstrekken weer subsidies, die praten, praten, praten…..Zorgvragers, familie etc. hebben hiermee echt een doeltreffend middel in handen om ouderenmishandeling te voorkomen. Ook kunnen we hiermee voorkomen dat klachtencommissies, zorginstellingen, gesubsidieerde en ongesubsidieerde instellingen alles blijven ontkennen of blijven spreken van ‘een incident’. 

Verzorgenden 

Ook is het voor goedwillende verzorgenden, verplegenden etc. zeker geen bedreiging. Als ik zelf in de zorg zou werken en ik zou collega’s hebben die ouderen mishandelen, dan zou ik hiervan ook opnames maken en het bij het bestuur melden. Ik kan mij voorstellen dat er bangerikken rond lopen die daar het lef niet voor hebben, maar doe het dan anoniem. 

Zielig hoopje mens 

Het is echt niet normaal dat ouderen worden mishandeld. Denk aan de angsten die deze ouderen moeten doorstaan. Hoe ze op het laatst als zielige hoopjes mens in een stoel hangen. Je moet jezelf toch recht in de ogen kunnen blijven kijken? En trouwens je overtreedt de wet er niet mee, degene die ouderen mishandelt wel!  

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.