Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Blog Conny: ‘Wij doen geen gebitten meer in een glaasje water’

Bij Conny in de instelling wordt mondzorg aangepakt. 'De glaasjes met tabletten zijn uit den boze'.

De meeste mensen gaan jaarlijks naar de tandarts voor mondzorg. Dit is al gauw niet meer het geval als iemand een prothese heeft. Daarnaast is als men bewoner van een instelling wordt, mondzorg vaak een ondergeschoven kindje. Iedereen die ouderen verzorgt weet dat tijd een schaars is en de mondzorg vaak bestaat uit het boven en onder gebit in een bakje water zetten. Uiteraard met de bekende tabletten die in nacht hun werk moeten doen. Heel zelden zijn er bewoners die nog een eigen gebit, of een gedeelte ervan, hebben. Dan komt er wat meer tijd bij kijken. Vaak is het snel even een borsteltje erover en klaar.

Tabletje uit den boze

In onze instelling zijn er behoorlijk veranderingen op komst voor mondzorg. En mijns inziens wordt dat hoog tijd. Mijn collega’s en ik hebben klinische lessen gevolgd. En daarin is duidelijk gemaakt dat de huidige mondzorg tekortschiet in veel onderdelen. Want die mooie tabletten waarin menig prothese ‘s nachts staan, is geheel uit den boze. Daarnaast is een goede mondhygiëne zeer wenselijk om te voorkomen dat er wondjes zoals aften ontstaan wat het eten kan bemoeilijken. Dus is het noodzakelijk om het tandvlees, verhemelte en tong goed te reinigen.

Jaarlijks tandartsbezoek

Ook wordt er nu op aangedrongen om elke jaar de mond en eventuele prothese door een tandarts te laten controleren. Nu vindt er een tandartsbezoek alleen plaats wanneer er al problemen zijn. En wij krijgen in de instelling een mondhygiëniste die met raad en daad ondersteuning gaat geven. Al met al een geweldige vooruitgang op de kwaliteit van zorg.

2 REACTIES

 1. Wij hebben net voorlichting gekregen van een verbeterplan van een leerling VIG voor het verbeteren van mondzorg.
  Idd gebit poetsen met vloeibare desinfecterende zeep en droog wegzetten.
  Tandvlees met een zachte borstel poetsen/masseren.
  De klanten moeten er wel aan wennen. Hebben ze jaren ’s nachts in een bakje water weggezet.

 2. Lees alle reacties
 3. Wij hebben net voorlichting gekregen van een verbeterplan van een leerling VIG voor het verbeteren van mondzorg.
  Idd gebit poetsen met vloeibare desinfecterende zeep en droog wegzetten.
  Tandvlees met een zachte borstel poetsen/masseren.
  De klanten moeten er wel aan wennen. Hebben ze jaren ’s nachts in een bakje water weggezet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.