Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Morfine

Hoe verschillend is het toch allemaal geregeld in Nederland.

Een verpleegkundige is op staande voet ontslagen omdat zij onder meer morfine en zware pijnstillers ontvreemdde uit de opiatenkast. De diefstal kwam aan het licht doordat collega’s onregelmatigheden in de administratie ontdekten.

In het ziekenhuis is die administratie waterdicht. Voor elke ampul moet er door twee mensen worden getekend, en je krijgt geen nieuwe morfine-ampullen zonder een volledig ingevulde lijst van de vorige levering.

In de thuiszorg is dat anders geregeld (of eigenlijk niet). Daar worden geen lijstjes bijgehouden, en is er geen controle op de voorraad morfine, die thuis wordt gebruikt om adequaat pijn te bestrijden.

Als iemand met een morfinepomp overlijdt, dan blijven er altijd ampullen morfine over. Ik mag conform de voorschriften van mijn werkgever deze medicijnen niet terug naar de apotheek brengen. Dus komt de voorraad opiaten bij de stapel andere medicijnen, die door de familie moet worden teruggebracht. Daar is geen controle op. Het is me wel eens gebeurd dat ik tijdens een nazorg huisbezoek na vier weken de stapel medicijnen nog op dezelfde plek in huis zie staan.

Het verbaast me al jaren in hoge mate, dat de regels in het ziekenhuis zo strikt zijn, en in de thuiszorg helemaal niet. Ja, als we zorg komen leveren in een verzorgingshuis, dan staan de opiaten wel achter slot en grendel in een medicijnkast.

Maar niet bij de fictieve tante Bep in haar rijtjeshuis, die – sinds zij aan de morfinepomp is aangesloten – wel heel regelmatig bezoek krijgt van haar eveneens fictieve (en aan heroïne verslaafde) nichtje Annie…

8 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Het is helaas een hardnekkig misverstand dat registratie van opiaten bedoeld is ter voorkoming van misbruik. Het aftekenen is bedoeld als verantwoording aan wie betreffend opiaat is verstrekt. Dat hier ook soms misbruik mee kan worden aangetoond is meegenomen. Het misbruik is overigens beperkt tot een enkel individu die toch wel door de mand valt. Grote handel hoeveelheden zijn uitgesloten, daarvoor is de voorraad buiten de apotheek te beperkt.

 3. ben het eens.extramuraal is er geen controle
  je tekent wel af als je het geeft/toediend, maar er is niemand die het controleert en als ze op zijn bestel je gewoon weer opnieuw. als je soms ziet hoeveel er soms geleverd wordt b.v. ampulletjes oramormf. als klant overlijdt gaan ze retour apotheek of niet?
  niemand die dat checkt.

 4. De regels zijn schijnbaar nergens vastgelegd. Bij mij in het verpleeghuis moet ik de opiaten, waaronder de Fentanyl Pleisters, bij de dienstdoende verpleegkundige halen. Zij zet de handtekening voor uitgave en ik voor ontvangst. Bij dezelfde instelling, andere locatie, zet alleen de verpleegkundige de handtekening voor uitgave. Ik heb inderdaad ook al eens meegemaakt dat een cliënt vanuit de thuissituatie met meer dan 15 stuks Fentanyl Pleisters binnenkwam….En geen registratie daarbij.

 5. Inspectie Gezondheidszorg zou kunnen adviseren dat het de taak van de apotheken wordt om de restanten opiaten op te halen in de thuissituatie. Dit zal dan direct om een juiste registratie vragen: zoveel ampullen geleverd, zoveel gebruikt en tot slot is het aantal resterende ampullen vast te stellen.
  Motivatie hiervoor is niet dat je iedereen moet wantrouwen maar het enorme verschil met de strikte administratie van opiaten in de intramurale zorg (ziekenhuizen, verpleeghuizen enz).

 6. Jos, je hebt helemaal gelijk dat je dit eens benoemd.
  Alleen de morfinepompen die ik in de wijk tegen kom hebben een cassette met medicijnen welke door de apotheek (met morfine, in de afgesproken dosering) is gevuld. Dus dan geen losse ampullen bij de cliënt thuis.
  Als de cliënt op vaste tijden pijnstilling bv via een vlindernaaldje krijgt toegediend dan zijn er wel doosjes met ampullen.
  Ik herinner mij een situatie dat de echtgenote van een thuiszorgcliënt de morfine toediende een half uur voordat Dhr verzorgd/gewassen werd. Het spuitje was dan bij het vorige zorgmoment klaargelegd en zij kon het via het vlindernaaldje toedienen. Ik vond het een bijzondere situatie want de toediener tekende niet af dat ze het gegeven had.
  Het is dan zonder enige controle en zonder registratie qua aantal geleverde en toegediende ampullen …. zo anders dan hoe het intramuraal geregeld is.

 7. ik heb inderdaad een keer een vervelende situatie meegemaakt.Ik kwam om 23:00 nachtzorg bij een terminale patient geven.Ligt daar een doosje met ampullen morfine om zn bij client te spuiten.Dit was dezelfde dag geleverd en op het doosje stond 20 ampullen terwijl er maar 10 inzaten!!Ik heb een erg ongemakkelijke nacht gehad want ik was gewoon om alles wat met opiaten te maken heeft te registreren en hoe bewijs ik waar die 10 ampullen zijn gebleven? De volgende morgen bleek dat de apotheek nog 10 ampullen moest naleveren maar dat was nergens genoteerd.Alleen al voor de zorgverlener zou het beter geregeld moeten worden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.