Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Naar het wondcongres

Op 23 november bezocht ik samen met mijn klas en coach het Woundcare Consultant Society congres. Het was erg interessant. Ik heb samen met de klas ongeveer zes lezingen bijgewoond.

In het openingsprogramma werd door de eerste spreker gevraagd of er studenten in de zaal waren. Het waren er niet zo veel; misschien 3 procent van de hele zaal is mijn schatting. Waarop de spreker zei dat wij de toekomst zijn en vroeg om een applaus, nou dat was een leuke binnenkomer!

De lezingen zelf waren erg interessant, je kon wel merken dat het voor en door wondspecialisten is, dus sommige termen waren compleet nieuw voor mij en mijn klas. Ik heb dus ook zo nu en dan mijn docent moeten inschakelen om de begrippen te begrijpen, ook werd er van uitgegaan dat je de anatomische kennis beheerst gezien de vele Latijnse benamingen. Ik heb weer lekker aantekeningen kunnen maken dus!

Dat gezegd hebbende, wil ik in ieder geval ingaan op twee lezingen: ketenzorg en de chronische/complexe wond. Vooral de ketenzorg vond ik interessant vanwege het ‘wondboekje’. Dit bewaakt onder andere de continuïteit en kwaliteit van de zorg door elke discipline er in te laten schrijven. Je kreeg een filmpje te zien waarin een oudere vrouw een wond op haar been had. Ze ging hiermee naar de huisarts en zo kreeg zij haar wondboekje. In het wondboekje staat onder andere de zeer uitgebreide (wond)rapportage. Alle betrokkenen schrijven in dat boekje, dus ook de patiënt zelf. Het was erg mooi om te zien hoe via dit boekje de continuïteit van zorg bewaakt werd. Dit boekje is helaas nog niet digitaal te verkrijgen.

Het begrip chronische wond kende ik wel, maar tijdens de lezingen kwam ik erachter dat dit een beladen onderwerp is. Het gaat hier om een wond waarvan het genezingsproces verstoord is. ‘Chronisch’ impliceert namelijk dat het nooit zal genezen en daar zijn de meningen over verdeeld. Een ‘complexe wond’ is mijn inziens inderdaad een betere term voor een wond waarbij het genezingsproces is verstoord. Het was erg interessant om dit te horen, want ik merk dat dit een controversieel onderwerp is.

Ook begrijp ik nu meer hoe een wond ontstaat en welke fasen deze doormaakt, dat ga ik nu niet helemaal uitleggen, omdat er termen voorbij komen die ik zelf ook nog niet helemaal snap. Eén term wil ik wel even aan de orde laten komen namelijk: granulatieweefsel. Dat is vaatrijk en korrelig bindweefsel dat zich vormt op de bodem van een wond. Eén van de laatste fases van het herstel, want hieruit vormt het littekenweefsel!

Het was een leerzame en leuke dag. Wel vonden mijn klas en ik dat het soms moeilijk te volgen was. Termen zoals wondgranulatie, fibroblasten, en macrofagen waren voor ons als frisse derdejaars, maar ook voor de vierdejaars, wat aan de lastige kant. Het congres is voornamelijk bestemd voor en door wondspecialisten, maar het is zeker leuk om het als student, en misschien wel als toekomstig wondspecialist, te ervaren!

Meer Nursing


Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Tegenwoordig kun je ook via Facebook op de hoogte van de laatste nieuwtjes, blogs en expertbijdragen. Ga naar
www.facebook.com/VakbladNursing

Vacature-alert
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures, abonneer je dan op de vacature-alert van NursingBanen.
Ga naar NursingBanen.

3 REACTIES

 1. Beste Quinten,
  Een goed verslag! Ik was er beide dagen en ik heb jullie zien opstaan en inderdaad is het jammer dat er zo weinig studenten waren. De termen zijn moeilijk als je niet uitgebreid de anatomie/fysiologie heb gehad. Het onderwijs van nu geeft geen ruimte hiervoor.
  In de bibliotheek staat vast het Handboek Wondzorg.
  Goed van jou om dit te delen.
  Nahide,
  Je kunt informeren bij het ERASMUS in Rotterdam, deze verzorgen 2 opleidingen: Wondverpleegkundige en wondconsulent, beide duren 2jaar.
  Succes aan alle studenten. Ons vak is een mooi vak

 2. Lees alle reacties
 3. wat leuk zeg.
  jammer dat ik de congres gemist heb. Ik wil later zelf wondverpleegkunde worden, en ik wou vragen welk richtingen ik het best kan volgen om mijn doel te bereiken. weet iemand hoe ik een wondverpleegkunde kan worden. ik kan helaas weinig info hierover vinden. ik ben nu bezig met mijn HBO-v opleiding. wie ou wie weet er meer van???

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.