Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nachtdienst en borstkanker

Conny blogt: Nacht- dienst en borst- kanker, is er een verband en hoe kan ik het voorkomen?

Er is een mogelijk verband tussen nachtwerk en borstkanker onder vrouwen. Met veel interesse volg ik de berichten in de media hierover. Want zelfs het vermoeden op is voor mij een reden om na te gaan of ik zelf de risico’s op borstkanker kan beperken. 

 

Melatonine

Ik heb een aantal rapporten over het verband tussen nachtdienst en borstkanker doorgelezen, en het vermoeden is dat het te maken heeft met de aanmaak van het

slaaphormoon melatonine. Gebrek aan dit hormoon zou het krijgen van borstkanker kunnen bevorderen.

 

Geen kanker

Sinds september 2008 is op recept Circadin (melatonine) bij de apotheek in Nederland verkrijgbaar. Het zou toch mooi zijn dat je door het te slikken het slaaphormoon in je lichaam krijgt en geen kanker krijgt. Het wordt nu gebruikt voor jetlag en slaapstoornissen bij mensen ouder dan 55 jaar. Of dit medicijn de oplossing zou zijn voor het voorkomen van borstkanker als gevolg van nachtdiensten draaien, weet ik niet. Misschien dat daar dan ook meteen een onderzoek naar gestart kan worden?

 

Bewijs
Uiteraard is het niet zeker dat het tekort aan melatonine alléén de oorzaak van borstkanker is. Het is natuurlijk ook nog de vraag of je bereid bent om medicatie in te nemen. Want kleven hieraan dan ook geen risico’s? Het verband met kanker zijn vermoedens. Zoals meestal bij dit soort dingen is het de vraag of er op korte termijn een keihard bewijs wordt geleverd. Ik blijf in ieder geval het nieuws hierover volgen.

 

Verzorgende Conny Pols (48) is EVV-er en werkt in een woonzorgcentrum.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.