Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Nachtdienst in de psychiatrie

Nachtdienst. Rommel opgeruimd, linnen- en keukenkasten aangevuld, medicijnen uitgezet, dus… tijd voor het schrijven van een blog!

Ik draai regelmatig nachtdiensten, zeker iedere maand een stuk of vijf, liefst nog meer. Lekker. Even bijkomen van de drukte overdag, want vaak verlopen ze rustig. Hier hebben we geen infuuszakken die opgehangen moeten worden, katheters die geleegd moeten worden etc. Onder het motto, ‘de nacht is om te slapen’, gluur ik bij iedereen eventjes naar binnen. En inderdaad, iedereen slaapt ook. Een enkeling zwaait naar me, en fluistert welterusten.

Maar dan begint een patiënte te roepen en te gillen. Dat doet ze haast iedere nacht. Uit onvermogen, onbegrip, een manier om emoties te uiten… Mevrouw is al langere tijd bij ons opgenomen. Zwakbegaafd en dementerend met gedragsproblematiek die zich voornamelijk uit in veelvuldig roepen.

Aangezien alles qua medicatie, behandelingen en benaderingswijzen al is geprobeerd en zij nergens terecht kan (noch verpleeghuis, noch verstandelijk gehandicapten instelling) staat zij op de wachtlijst voor het woongebouw binnen de GGZ. Dit is een langdurig verblijf voor psychiatrische patiënten die zorg met veel structuur nodig hebben.

Het roepen in de nacht van mevrouw kan tot die tijd maar op één manier opgelost worden en dat is haar apart leggen, waar het geroep voor andere patiënten zo min mogelijk te horen is. Zo min mogelijk prikkels geven is dan het beste. Na eventjes roepen valt ze altijd wel weer in slaap en is het weer stil in mijn toko.

Nu kan ik wel doen alsof mijn nachtdiensten er altijd zo uitzien, en iedereen wijsmaken dat ik bijna slapend rijk word, maar dat is natuurlijk niet zo. Onrustige nachten zijn er ook. Vooral met nieuw opgenomen patiënten die niet willen slapen, maar naar huis willen. Die in een nacht wel 50 keer uit bed komen. Die je steeds opnieuw onderstopt, ‘Kom, lekker slapen, welterusten’.

Of als er een hoop verslagen van de patiëntenbespreking gemaakt moeten worden, geleverde medicijnen geteld, of nieuwe medicijnlijsten klaargemaakt. Het bekende nachtdienstwerk.

Maar over het algemeen heb ik het vrij relaxt, en kan ik dus onder andere aan mijn blog werken, rustig eens goed bijlezen en begeleidingsplannen/andere verslagen maken waar ik overdag niet aan toekom. En even bijkletsen met mijn collega natuurlijk!

Hoe ziet de gemiddelde nacht bij jou op de afdeling er uit?

Agnes van Kalmthout werkt als verpleegkundige in de ouderenpsychiatrie.

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

6 REACTIES

  1. Ik draai vaste nachtdiensten in de jeugdzorg, gehandicaptenzorg, ggz en ouderenzorg. Over het algemeen verlopen de nachten rustig. Je hebt altijd tijden wanneer het onrustiger word. medicatie, een praatje, duidelijkheid, kort en bondig zijn, negeren zijn de meeste methoden die ik gebruik. Deze werken vaak goed.

  2. Lees alle reacties
  3. haai agnes,komt me bekend voor 😀 nou een van de bezigheden die ik in mijn nachtdiensten doe zoals nu is jou blog bijhouden.en ook hier werk ik minstens 1 keer per maand nachtdiensten.
    verder hebben wij hele drukke nachten, zoals clienten die snachts onrustig zijn en soms hele nachten alleen maar roepen en uit bed proberen te komen. en verder helpen op afdelingen waar het nodig is.
    gr serpil.

  4. Als hoofdverpleegkundige op een acute afdeling voor gedesoriënteerde patiënten hoor ik de verhalen van de mensen van de nacht. Ik heb zelf als pshychiatrische verpleegkundige vroeger nachten op deze afdeling ingesprongen. Meestal begint de nacht met een briefing over de gebeurtenissen van de dag. Daarna zijn het de gebruikelijke taken; medicatie zetten, toeren (om het uur eens over de afdeling lopen en je oren en ogen de kost geven), de gemeenschappelijke ruimtes opruimen, een praatje maken met een patiënt die niet kan slapen, twee maal een uitgebreide toer waarbij de mensen die incontinent zijn, worden verschoond en tegen de ochtend boterhammetjes smeren voor het ontbijt en de ontbijttafel zetten. Er is wel wat ruimte om het wat rustiger aan te doen dan in de dag maar je blijft meestal wel in de waggel, je bent dan ook alleen op de afdeling voor 30 bedden. Het blijft een hele opgave om alles rustig te laten verlopen. ’s Nachts is er altijd wel iemand die last heeft van de stilte die over de afdeling valt. Verwarde mensen zien niet meer de structuur van de dag en er is niemand die naast hun ligt om hun te helpen. Ze komen dan uit hun kamer aangetrokken door het licht van de verpleegwacht. Gelukkig is er dan de nachtverpleegkundige om hun te helpen de nacht door te komen.

  5. overdracht aanhoren van de avonddienst,rondje lopen of iedereen in bed ligt, hier en daar een TV uitzetten van mensen die met TV aan in slaap zijn gevallen. Controles doen om 24.00 uur, in ieder geval op de 8 medium care bedden;P,RR,T,SpO2,EMV. rapporten lezen en direct nieuwe dag actieplannen invoegen, schrijven en bij werken. Vochtbalansen optellen, afsluiten en nieuwe starten. Nieuwe Intensieve controle lijsten starten en de oude opruimen in het dossier.Soms liggen er patienten met controles á 15 min., á 30 mi. of á 1 uur dan loop je dus elk kwartier naar patienten toe om een EMV score af te nemen. de overig controles kun je overnemen van de monitor. Verder met de rapporten, ondertussen scores van bartel, decubitusscore e.d in de computer zetten. Bellen lopen. weer controles, weer verder met de dossiers. Al de dossiers eindelijk zijn bjgewerkt de medicijndeellijsten controleren, gewijzigde lijsten en lijsten van nieuwe opname uitprinten en de oude lijsten vervangen voor de nieuwe. Medicijnen uitzetten. Tussendoor steeds de bellen lopen en de controles doen. Misschien ook nog eens een gesprekje voeren met een patient die niet kan slapen en/of warme melk maken. Regelmatig ook spoed opnames halen van de SEH, patient aansluiten aan de monitor, anamnese gesprek voeren, informatie geven aan patient en familie, nieuw dossier in elkaar zetten. Opdrachten van de arts bij opname uitwerken en oh ja ik moet ook nog eens wat eten of drinken. Regelmatig zijn er ook onrustige patientn of mensen in een delier; steeds terug leggen in bed als ze continu eruit willen, infusen en catheters eruit trekken zodat je weer een nieuwe lijn moet prikken of een nieuwe CAD moet plaatsen is ook erg prettig. Ondertussen is het weer bijna 5 uur, heb ik mijn collega eigelijk niet gesproken en moet ik weer denachtrapporten schrijven. om 6.00 uur begint de ochtend ronde met AB’s, controles, patienten klaar leggen voor OK, nuchtere medicatie geven, nuchtere bloedsuiker priken, controles bijwerken op de intnsievecontrole lijsten en deze bij de bedden neerleggen. Om 7.00 uur overdrachtnaar de dagdienst. Buiten na werktijd nog even een gesprekje met mijn collega voor de gezelligheid. Als je meerdere patientn hebt met intensieve controles hoop ik de hle nacht op niet meer dan 1 spoedopname want anders wordthet een race tegen de klok. (we zitten met 2 man voor 36 bedden waarvan dus 8 mediumcare= eielijk te gek voor woorden maar we doen het toch steds maar weer op de neurologie)

  6. Ik drai elke maand 2x 7 nachten nachtdiensten. Ze zijn wisselend. Ik werk op een inteventieafdeling dus het is óf erg druk óf erg rustig. Met een goede babbel kom ik best wel ver. Soms zijn er escalaties en moet ik alarmeren. Maar meestal lukt het wel met een creatieve oplossing; bv vroeg douchen of medicatie van 8.00 uur naar voren halen. Een enkele keer geef ik zn maar dat is echt alleen als het nodig is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.