Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Nachtmerries over EPD

In een drukke dienst ren ik van kamer 1 naar medicijnkamer, teampost en keuken. Ik kijk op mijn medicijnkar. Ik kijk eronder. Ik speur tussen de koffiekoppen van collega’s. Voor een derde keer spit ik de stapel dossiers door op het secretariaat. Maar nergens vind ik het dossier van mevrouw Wilting.

En dat terwijl de dokter er op zit te wachten. Met dokterspoed natuurlijk. Nogmaals loop ik alle ruimtes na. Een arts-assistent seint dat ze zitten te wachten. Net als ik verslagen haar kant op loop, doemt er een diëtiste op. ‘Hier,’ zegt ze. In mijn handen legt ze de map van mevrouw Wilting.

O, hoe verlang ik naar een werkdag zonder dossiers. Zonder zoeken, zonder wachten. Want als bij ons de apotheekmensen nieuwe recepten verwerken, kan ik niet rapporteren. Als de secretaresse doktersopdrachten uitvoert en afvinkt, kan ik niemand bellen.

’s Nachts droom ik gelukzalig de oplossing; het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). Laat het komen, denk ik glunderend. Computers in alle hoeken, met pleeg en dokter, laborant en geestelijk verzorger ieder een eigen apparaat. Ik rapporteer, terwijl dokters informatie zoeken. Als ik op het knopje ‘ontslag’ druk, rolt er automatisch een samenvatting van de opname uit de printer; de overdracht voor de thuiszorg. Eronder ligt een medicijnkaartje met de meest recente recepten. Onleesbare handschriften zijn voortaan verleden tijd.

Maar dan schrik ik wakker. Zwetend bedenk ik mij de gezichten van digibeetcollega’s, terwijl zij op verkeerde knoppen het gehele systeem ontwrichten. Stroomstoringen net voor het opslaan van je ellenlange rapportage. Rijen dik mensen bij dezelfde pc, omdat er te weinig geld was voor extra computers.

Op mijn afdeling draait alles nog op dikke stapels papierwerk. Handgeschreven vakwerk met weldoordachte hanepoten. Ik lig in mijn bed en denk: wat is beter; traag handwerk of razendsnel digitaal?

3 REACTIES

 1. Doe alle medicijnlijsten in een groen snelhechtertje die je ook in de blauwe zorgmap kunt doen! Dan kan de apotheek die verwerken en kun jij gewoon lekker doorrapporteren! Bij nieuwe patienten hoeven ze dan alleen de hele map te hebben! Ideaal.. Zou op iedere afdeling ingevoerd moeten worden!
  En ja, dat EPD, ik kijk er ook met smart naar uit! 😉

 2. Lees alle reacties
 3. Wij hebben sinds september EPD. Nou, wat een feest! Het systeem is niet aangepast op onze werkvloer, informatie kan niet efficiënt en overzichtelijk worden opgeslagen. Soms lang zoekwerk voordat je iets vindt. Niet genoeg computers voor iedereen, zodat je een half uur moet wachten op een collega terwijl je alleen even een klein dingetje moet weten voor je patiënt. En verder… het EPD is nu al zo vol, dat onze computers het haast niet meer trekken. Een enorm gezoem en geblaas vanuit dat ding, vervolgens loopt het EPD vast. En dan heb ik het nog niet eens over de collega’s die vastlopen met het EPD…
  Ik ben ervan overtuigd dat het EPD de toekomst is, maar voor nu is het denk ik nog niet haalbaar.

 4. Eens kijken. We werken al jaren met computers. Met een gebruiker-onvriendelijk rapportage systeem. Sommige dingen zijn gemakkelijk terug te vinden, naar andere is het zoeken. Het heeft zo zijn voor en nadelen. je hoeft nooit het dossier in handen te hebben om iets op te zoeken of te rapporteren. Dat is super.
  “Computers in alle hoeken, met pleeg en dokter, laborant en geestelijk verzorger ieder een eigen apparaat”: hebben we zo ongeveer.
  “Ik rapporteer, terwijl dokters informatie zoeken.” Yep, dat kan.
  “Als ik op het knopje ‘ontslag’ druk, rolt er automatisch een samenvatting van de opname uit de printer; de overdracht voor de thuiszorg.” Oh, dat zou ik ook wel willen!
  “Eronder ligt een medicijnkaartje met de meest recente recepten.” We werken niet met medicijnkaartjes, alles wordt via de computer door de apotheek ingevoerd en we kunnen het daarna uit een geautomatiseerde medicijnkast halen (o wee als die kapot gaat).
  “Onleesbare handschriften zijn voortaan verleden tijd.” Helaas pindakaas. Daar zit ik ook al jaren op te wachten. Tot nu toe hebben we nog maar 1 arts die zijn rapportage in de computer doet, en orders worden nog altijd met de hand geschreven en dan in de computer ingevoerd.
  “Maar dan schrik ik wakker. Zwetend bedenk ik mij de gezichten van digibeetcollega’s, terwijl zij op verkeerde knoppen het gehele systeem ontwrichten.” Digibeet was ik ook, de ergste die er was. Ik dreigde zelfs op te stappen vanwege de computers. Ze hebben me als eerste computer “literate” gemaakt. En nee, als het systeem goed is kun je niet zomaar alles ontwrichten. Een goed onderwijs is onontbeerlijk!
  “Stroomstoringen net voor het opslaan van je ellenlange rapportage.” Onze computers zitten ingestoken in het stroomnet dat op een generator loopt als er stroomstoring is. Moet geen probleem zijn.
  “Rijen dik mensen bij dezelfde pc, omdat er te weinig geld was voor extra computers”. Een ziekenhuis doet het goed of doet het beter helemaal niet. Halfwerk maakt alleen maar meer werk.
  Het is de toekomst. Als je er eenmaal mee werkt is het best goed, maar je moet echt goede IT mensen hebben, en er moet een verpleegkundige bij het ontwerp betrokken zijn. Die IT mensen weten niks van de werkvloer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.