Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Nachtmonster

Ik ben best een heel lieve verpleegkundige, al zeg ik het zelf. Maar afgelopen dagen had ik nachtdienst. En ik ben ’s nachts niet een heel vriendelijk persoon.

Tja ik ben prima nachtzustermateriaal. Ik eet gewoon door in nachtelijke uren en slaap prima overdag. Toch werkt het niet zo. Ik ben een slechte pleeg als ik nachtwerk. Ik ben gewoon niet aardig.

’s Nachts ben ik volkomen ongemotiveerd. Ik vind alles onnodig en iedereen een klein beetje vervelend. Uiteraard heb ik begrip voor slecht slapen na een slechtnieuwsgesprek. Maar dat mensen het erover willen hebben, vind ik lastig. Ik begrijp ze wel, maar ik wil het niet weten.

Ook kan ik ’s nachts dingen slecht onthouden. Ik kan uren staren naar een recept en dan nog niet begrijpen welke dosering de dokter bedoelt. Ik maak steeds dezelfde fouten en laat continu van alles vallen.

Nee, ik denk niet dat ik met mijn nachthumeur en –kater mijn patiënten schaadt. Maar ik ben wel foutgevoeliger. Ik waarschuw dan ook standaard mijn collega: houd mij in de gaten. Ik mopper hard in de koffiekamer, zodat ik weer een lach kan veinzen op de patiëntenzaal. Ik ben dan misschien geen leuke collega, maar wel een veilige.

Vind je me nu, na mijn openhartigheid, een slechte verpleegkundige? Of erger nog een slecht mens?

9 REACTIES

 1. Wow, ik schrik hier eerlijk gezegd wel van!Geen ZIN hebben om er, voor de aan jou toevertrouwde patient te zijn, zelfs niet na een slechtnieuwsgesprek?!
  Hoe zou jij het vinden als er zo met jouw dierbaren werd omgegaan? Alleen maar begrip voor die arme nachtzuster of……?
  Ik wil je niet veroordelen,daar ken ik je niet genoeg voor, maar hoop wel dat je eens goed over je gedrag en (gemakkelijke) excuus hierover nadenkt.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik weet dat de nachtdienst niet de meest favoriete dienst is bij collega’s, maar ik geniet van de nacht diensten.Je kunt je helemaal op de patiënten richten, hebt weinig van doen met de vele disciplines waar je overdag mee te maken hebt. Heeft een patiënt het moeilijk, wat vaak in de nacht uitvergroot wordt, dan kun je daar meer tijd aan geven. De hectiek overdag is soms best zwaar en dan geniet ik van zo’n 5 á 6 nachten in de maand. Ook leer je in de nacht je collega’s beter kennen en raak je gemakkelijker ingesprek met ze, wat ik ook erg fijn vind.
  Maar ik vind je zeker geen slechte verpleegkundige als de patiënt er maar geen hinder van heeft. Ook geen slecht mens hoor. Blijf vooral openhartig want ik geniet van je openhartige blogs en ook van je column in het MCL personeels blad.

 4. geen slechte verpleegkundige en zeker geen slecht mens dit is wat nachtdiensten nu eenmaal met een mens doet.
  Raas lekker uit bij je collega’s maar zet je masker op bij je patiënten.
  In de nachtdienst mag je nl. wél een toneelstukje opvoeren en een beetje verder van je gevoel afstaan dan overdag.

 5. Ik voel me precies zo, laat ik echter niet aan de patienten merken. Voor ik de kamer oploop trek ik een glimlach, ben belangstellend, deel melk met honing uit. Maar van binnen zucht ik diep als er een bel gaat, sta ik uren voor de medicijnkast te turen naar dat ene pilletje en moet drie keer lezen voor ik snap wat mijn voorganger in de rapportage heeft geschreven. Schaam je niet voor enkele menselijke trekjes 😉

 6. Tja, iedereen heeft zo z’n dingen waar ze wat minder goed in is. Maar ik vind het ook een beetje klinken als een soort excuus, net of je zo mag zijn omdat je nu eenmaal zo bent. Het is wel goed dat je je het echt bewust bent en het deelt met een collega. wel vind ik dat je extra alert moet zijn en juist moet proberen om aardig en gemotiveerd te zijn en te blijven. Ook ’s nachts moet je je werk goed, en er is geen enkele reden om dan iets minder aardig te zijn. Zeker niet als je elke maand een paar nachtdiensten hebt.

 7. Sandra, ik herken mezelf 100% in je verhaal!! Fijn dat er nog meer van zulke verpleegkundigen zijn – of moet ik dit niet fijn mogen vinden?!- )
  Ik vind je zeker geen slechter mens! Het is juist eerlijk dat je het zegt en daaruit blijkt dat je het zelf eigenlijk ook heel vervelend vind en het anders zou willen zien. Blijf de kwaliteit wel waarborgen en blijf alert op jezelf en heb het er met je collega’s over met wie je werkt. En denk voor de nachtdienst: vannacht ga ik echt lief doen 🙂 ! En bepaal je zelf daar opnieuw, wanneer er iemand belt. Het helpt!

 8. Een gewaarschuwd mens / collega telt toch voor twee? Goed dat je het aangeeft. Voorkomen is beter dan genezen. Gelukkig dat ik tijdens mijn ziekenhuis opname hele lieve geduldige vp had. Zelfs zo lief dat ik (omdat ik niet kon slapen van de pijn) een glaasje warme melk met honing kreeg of werden mijn pijnlijke spieren gemasseerd. Echt top!! Heel stiekem gezegd: als ik jouw verhaal lees ben ik blij dat ik tijdens deze moeilijke nachten jou niet aan mijn bed. (of ben ik nu heel gemeen nu ik eerlijk ben?)

 9. Wie zonder zonde is werpe de eerste steen, dat ben ik niet Dat is geen mens ’t Lijkt me alleen maar goed dat je jezelf bewust bent van een eventuele valkuil.
  Duidelijk zijn maakt je mijns inziens tot een betrouwbare collega, en dat is toch harstikke leuk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.