Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nóg patiëntgerichter

'Suikeroplossing bestrijdt pijn bij couveusebaby’s', zo luidt de kop van een artikel in De Stentor. Ik kende het gegeven, had er eerder over gelezen. Bij ons op de afdeling zijn collega’s bezig om het geïmplementeerd te krijgen.
Nóg patiëntgerichter

Toch gebeurt het nog niet. En volgens het artikel bij meerdere ziekenhuizen niet. Baby’s krijgen bij ons hoogstens een ‘melklolly’ (wattenstaafje met een druppeltje melk) wanneer ze maar weinig mogen drinken en veel zuigbehoefte hebben. Wij werken wel zo patiëntgericht mogelijk: zo prikken we voor de voedingsronde en zorgen we altijd dat er een vader/moeder of een collega is om te troosten. Daarna staat er een lekkere fles melk te wachten.

Maar het kan dus nog veel patiëntgerichter. ‘Een baby kan heel goed de ervaringen bij een prik onthouden’, aldus kinderarts De Vries-Olsder van het MCL. De suikeroplossing die de baby’s krijgen zorgt waarschijnlijk voor het vrijkomen van endorfine, een soort lichaamseigen pijnstiller. Ook vertelt de arts dat er veel onderzoek naar is gedaan en dat het aantoonbaar werkt.

Ik weet dat ze er op de NICU in Veldhoven ook mee werken. Collega’s die de High-care opleiding daar volgden, vertelden enthousiaste verhalen. En zijn dus bezig met het implementeren. Voorlopig ligt het nog bij het management, want het moet eerst goedgekeurd en overlegd.

Dat bracht mij meteen bij de volgende vraag: wordt er bij jullie in het ziekenhuis met deze methode gewerkt? En zo ja, op wat voor manier dan en wat vind je van de effecten die het teweegbrengt?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.