Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Neem mij serieus!

‘Hoe oud ben jij eigenlijk? Niet dat ik nieuwsgierig ben, maar zo’n jong meisje… en dan al de pillen klaarzetten.’ Gelukkig kan ik meneer geruststellen met mijn tweeënhalf jaar ervaring in de zorg. Het is weinig ja, maar geef mij een kans!

Ik voel me zeker in mijn werk, maar toch merk ik dat sommige patiënten mij met argusogen bekijken. Jong en onervaren, dat denken ze. Ergens ook wel logisch. Ze kennen mij niet, ze zien mij voor de eerste keer. Ik ben een vreemde.

Tsja, jong grut met weinig ervaring, maar wel stuiterend van de evidence-based kennis. Aan de andere kant staat de oudere verpleegkundigen als ervaringsbom van meer dan dertig jaar.
Het is maar wat je prettiger vindt als patiënt.

Wij jongeren moeten ons toch ook kunnen ontplooien. We willen serieus genomen worden. Aan de andere kant: in het bedrijfsleven trek je ook niet een mantelpakje aan en hup, je bent vertegenwoordiger. Er zit meer achter het aktetasje en de laptop. Zoals er meer zit achter de kocher en de Crocs.

Werk jij liever met de evidence-based stuiterbal of met de ervaringsbom? Leer jij als jeugdige meer van oudere verpleegkundigen of van je leeftijdsgenoten en waarom?

8 REACTIES

 1. We zijn allemaal ooit jong en onervaren geweest.
  Ik vind zelf zo’n reactie van een patient niet vreemd hoor. Dat wil toch verder niet zeggen dat je niet serieus genomen wordt? Jong en oud moeten van elkaar leren en voor elkaars ervaringen open staan. Maar zoals het spreekwoord zegt “wijsheid komt met de jaren”; sommige dingen zijn namelijk moeilijk uit een boekje te leren

 2. Lees alle reacties
 3. JA duh als je net afgestudeerd bent dan ben je welliswaar fris en groen maar je barst wel van de verse in en outs van je vakgebied dat ten eerste, als je nooit aan de bak kan in de zorg vanwege je gebrek aan ervaring, krijg je toch ook never geen ervaring!?
  Daarbij komt dat(sorry voor de 30+sers)de ouwe sokkencultuur vaak weinig flexibel is en niet bepaald warm loopt voor vernieuwingen in de zorg, je kan hierin gewoon van elkaar leren natuurlijk maar dan horen beiden wel open minded te zijn!

 4. Het zal altijd zo blijven, denk ik maar. De zorgvrager zal altijd het liefst gediplomeerde en ervaren mensen aan het bed willen. Die worden schaarser en schaarser. De mogelijkheid van scholing en training steeds moeilijker en ingewikkelder. Het niveau van HBO blijkt soms niet haalbaar en dan dus….naar het MBO over gestapt. Vervolgens wordt daar ook weer het niveau opgekrikt zodat er uiteindelijk straks alleen nog maar superplegen en verzorgenden zullen zijn. Wat een geweldig vooruitzicht is dit. Maar of er dan nog mensen gemotiveerd worden om in de zorg te gaan werken weet ik eerlijk gezegd niet. Maar weer terug naar de inservice-opleiding dan.
  Ik wens alle nieuwkomers en cursisten dan ook heeeeeeel veel succes met de opleiding en het lopen van de stages. Misschien kan ik jullie ooit nog van dienst zijn.
  Groetjes

 5. Vroeger werd ik ook wel eens gevraagd hoe lang ik al verpleegkundige was. Toen werd ik al vroeg grijs en veranderden de vragen in hoelang ik al in dat ziekenhuis werk. Ik heb er geen probleem mee om die vraag te krijgen. Als patient ben je toch overgeleverd aan een ander, en als het een beetje meer vertrouwen schept, prima.
  Ervaring of evidence based? Een combinatie van beiden zou ik zeggen. Met evidence based leer je nog lang niet alles. Dat wat “intuitie” heet komt met ervaring onder andere. Leer van elkaar!

 6. Het is mij nooit gebeurd dat een patiënt vroeg hoe jong ik was. Ik heb toch 5 jaar in het verpleeghuis gewerkt en daarnaast werk ik al een aantal jaren in een algemeen ziekenhuis op de afdeling chirurgie/traumatologie.
  Is dat dan een manier van onbewust respect afdwingen, ik weet het niet, maar ik herken heel weinig in jou verhaal, Suzan. Ik wil je absoluut niet bikritiseren op je houding of iets dergelijks, maar ik vind het een apart verhaal. (ik ben trouwens 23 en was 17 toen ik in het verpleeghuis begon, dus absoluut jong genoeg.)
  Maar er is denk ik een verschil tussen jong en volwassen zijn…

 7. Ellen, ik begrijp je reactie. Het is niet zo dat ik op mijn tenen ben getrapt door de reactie van die patiënt, het gaf mij juist stof tot nadenken! Dit was voor mij een leermoment en ik vroeg me juist af wat de voor- en nadelen waren van verpleegd worden en samenwerken met jonge- en oudere verpleegkundigen. Bedankt voor je kritische blik.

 8. ik werk graag met zowel de jonge als oudere collega’s en vind nog steeds dat je van elkaar kunt leren. Maar als ik van een collega hoor, dat ze als ervaren kracht dan 6 patiënten op een ochtend heeft verzorgd en de jonge kracht 1, dan is de balans weg en dat wordt nog erger als de jongere kracht meent te moeten zeggen, dat ze niet voldoende oogcontact met de patiënten maakte. Kom op mensen wat is dit allemaal.Natuurlijk vraagt een patient of je dat wel kunt als je jong bent.Patienten lezen ook kranten, zien het nieuws en weten hoe vaak er iets mis kan gaan.En waarom is dat dan ineens kwetsend? Dergelijke vragen komen bij b.v. de opticien ook voor. Ervaring verklaar je niet door je aantal dienstjaren te noemen en te vertellen dat je zoveel kennis hebt, maar door op een juiste wijze te reageren op dergelijke vragen. Vraag eens door waarom een patient dat vraagt en wees niet gelijk gekwetst, Kennis is nog geen ervaring, dat blijkt dan wel weer.Wat heeft de patient daaraan als je niet met empathie kunt reageren op de vragen en in de projectie schiet? Gewoon doorvragen en die patient serieus nemen, dan wordt het een leerzaam gesprek.

 9. Voor zowel de evidence-based stuiterbal als voor de ervaringsbom is wel wat te zeggen. Als studenten meelopen, is het voordeel dat je de nieuwste werkwijzen en inzichten mee krijgt. En wanneer een ervaren kracht ziet werken leer je van diens inzichten door jarenlange ervaring. Het een noch het ander is de mammon. Belangrijk is dat je blijft openstaan voor goede ideeen, handelingen en nieuwste inzichten , zodat je het beste in jezelf boven haalt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.