Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nepnamen

Conny heeft de collega's behoorlijk uit de tent gelokt met haar vorige blog 'Bijnaam'. Die was verzonnen.

Op mijn laatste blog ‘Bijnaam’ heb ik behoorlijk wat reacties gekregen. Dat is goed, want de reden dat ik het onderwerp koos is dat ik wilde peilen wat de meningen van collega’s zijn op het gebruik van bijnamen. De bijnamen die ik gebruikte zijn dan ook verzonnen.

 

Verzonnen voorbeelden

Eerst wilde ik een stelling neerzetten: “Het gebruik van bijnamen, kan dit of niet?”. Omdat een onderwerp in een casus het veel concreter overkomt, heb ik de stelling in een verhaaltje gegoten aan de hand van een paar verzonnen voorbeelden. De reacties hierop laten zien dat het overgrote deel van de mensen die reageren vindt dat het gebruik van bijnamen niet door de beugel kan. Maar wat als het koosnamen zijn? Is het dan ook niet gepast om die te gebruiken? En wat als ik bijvoorbeeld het woord ‘schat’, tegen een cliënt zeg? Is dit geoorloofd of doe ik daar een cliënt mee tekort?

 

Voornamen

Het gebruik van voornamen is ook zoiets waarmee je moet oppassen. Heel wat bewoners willen graag dat je hen bij de voornaam noemt. Maar dit levert problemen op bij activiteiten in groepsverband. Je kunt dan niet de één bij de voornaam noemen en de andere niet. Ik persoonlijk heb daar veel moeite mee, net als het gebruik van het woordje ‘je’ en ‘jij’. Het hangt uiteraard af hoelang je iemand kent. Als je een persoon al jaren verzorgt kan er een bijna familiaire band ontstaan waardoor het natuurlijker wordt om iemand ‘je’ te noemen.

 

Geen goede gewoonte

Bijnamen bestaan zeker wel, maar het gebruik ervan  hoeft niet altijd respectloos te zijn. Bijnamen komen in alle kringen voor. Hoe dan ook, het gebruik zoals in de voorbeelden van mijn vorige blog is niet gepast. En dus geen goede gewoonte!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.